top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF: Nooit eerder voorgekomen corrosie veroorzaakte crash van Ataleph helikopter


Atalef AS565 Panther. Foto IDF-woordvoerderseenheid.


Onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van een Atalef AS565 Panther helicopter in januari dit jaar, heeft uitgewezen dat dit werd veroorzaakt door uiterst zeldzame corrosie in een motoronderdeel.


Twee IDF-piloten, luitenant-kolonel Erez Sachaini en majoor Chen Fogel, stierven nadat hun helikopter neerstortte nadat er brand uitbrak in de linkermotor en op 3 januari voor de kust neerstortte. Het derde bemanningslid, marineofficier Cpt. Ron Birmaan heeft het overleefd.


Links: de 38-jarige luitenant-kolonel Erez Sachaini en de 27-jarige majoor Hen Fogel, de twee soldaten die omkwamen bij de helikoptercrash op 3 januari 2022. Foto via IDF-woordvoerderseenheid


Het onderzoek bevestigde wat in het vooronderzoek al was gevonden, namelijk dat de technische storing het gevolg was van corrosie diep in de motor en daarom geen deel uitmaakt van de routinecontroles die worden aanbevolen door de fabrikant, het in Frankrijk gevestigde Airbus Helicopters.


Het leger zei dat de eerste storing in zijn soort niet bekend was bij de fabrikant of de luchtmacht.


In haar eindrapport zei de IDF dat de corrosie waarschijnlijk werd veroorzaakt door de constante nabijheid van het vliegtuig tot de zee. De "Atalef" -vloot kan landen op raketschepen van de Israëlische marine en wordt voornamelijk gebruikt voor missies op zee.


Het rapport voegde eraan toe dat het "spoelproces" van de motor, dat tot doel heeft corrosie te voorkomen, "niet optimaal" was en niet "precies" volgens de instructies van de fabrikant werd uitgevoerd.


Volgens het rapport zou de helikopter na nog eens 250 vlieguren een uitgebreidere inspectie door de fabrikant ondergaan. Het heeft voor het laatst een volledige inspectie gehad, die om de 1.650 vlieguren zou moeten plaatsvinden, in 2017.


Na de crash bleek uit een inspectie van de motor door de fabrikant van de helikopter dat de technische storing van de linkermotor te wijten was aan corrosie van een intern onderdeel van de motor, wat leidde tot een vermoeidheidsscheur in het turbineblad van de motor die tijdens de vlucht uitzette en uiteindelijk gebarsten en afgebroken in de motor, waardoor de brand ontstond.


Bovendien waren de motorcomponenten, zoals aluminium, niet bestand tegen hitte "bij de door de fabrikant vereiste temperatuur" en "droegen ze bij tot het niet beheersen van de brand naar de linkermotor en de verspreiding ervan naar de rechtermotor", aldus het rapport.


"Dit is te wijten aan een probleem met het ontwerp van de fabrikant", aldus het rapport, eraan toevoegend dat "de helikopterfabrikant hierna veiligheidsinformatie zal vrijgeven met betrekking tot de aluminium componenten in de motor."


Airbus Helicopter of het moederbedrijf Airbus hebben nog niet op de bevindingen gereageerd.
78 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page