top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF: "onderzoek kogel geeft geen uitsluitsel of een IDF-soldaat Palestijnse journaliste doodde"


Shireen Abu Akleh. Foto via Facebook


Op 11 mei 2022 voerden IDF-soldaten terrorismebestrijdingsactiviteiten uit in het gebied van Jenin. Tijdens de operationele activiteiten van de IDF schoten Palestijnse schutters zwaar en willekeurig, ook rechtstreeks op IDF-soldaten. Bovendien werden explosieven geslingerd en raakten ze IDF-voertuigen en raakten ze bijna soldaten. Tegen het einde van de terrorismebestrijdingsactiviteiten van de IDF in het gebied, werd de journalist Shireen Abu Akleh geraakt.


Sinds dit tragische incident heeft de IDF de omstandigheden van de dood van mevr. Abu Akleh onderzocht en herzien. De Chef van de Generale Staf gaf opdracht aan een speciale taskforce bestaande uit onder meer experts op verschillende gebieden om de omstandigheden van het incident zo nauwkeurig mogelijk te reconstrueren en te modelleren.


Het IDF-onderzoek concludeerde dat de bron van de brand die leidde tot de dood van mevr. Abu Akleh niet kon worden vastgesteld op basis van de beschikbare informatie.


Het IDF-onderzoek heeft onomstotelijk vastgesteld dat geen enkele IDF-soldaat opzettelijk op mevr. Abu Akleh heeft geschoten.


Afgelopen zaterdag ontving de veiligheidscoördinator van de Verenigde Staten voor Israël en de Palestijnse Autoriteit de kogel die de journalist Shireen Abu Akleh zou hebben gedood van de Palestijnse autoriteiten, om een ​​professioneel en onpartijdig ballistisch onderzoek uit te voeren. De kogel bleef onder voogdij van luitenant-generaal Michael R. Fenzel nadat hij hem van de Palestijnse autoriteiten had ontvangen, totdat hij gisteren (zondag) na het onderzoek werd teruggegeven.


Een ballistisch onderzoek werd uitgevoerd in een forensisch laboratorium in Israël. Israëlische experts onderzochten de kogel om het verband te bepalen tussen de kogel en het wapen waarmee hij werd afgevuurd. USSC-vertegenwoordigers waren gedurende het hele proces aanwezig.


Ondanks deze inspanningen maken de fysieke toestand van de kogel en de kwaliteit van de kenmerken ervan niet mogelijk om met ballistisch onderzoek definitief vast te stellen of de kogel al dan niet is afgevuurd door het onderzochte wapen.


Ballistische tests kunnen worden uitgevoerd op kogels om te proberen handtekeningmarkeringen te identificeren die uniek zijn voor specifieke vuurwapens. Een foto vrijgegeven door Al Jazeera, naar verluidt van de kogel die Abu Akleh doodde, laat zien dat het projectiel een vreemde vervorming heeft, hoewel grotendeels intact. Volgens Al Jazeera ketste de kogel af aan de binnenkant van de helm van Abu Akleh.

Naar aanleiding van deze bevindingen beval de chef van de generale staf, LTG Aviv Kohavi, het incident verder te onderzoeken en te onderzoeken met gebruikmaking van alle beschikbare middelen, toegewijd aan transparantie en het zoeken naar de waarheid. De beslissing van de militaire advocaat-generaal over het al dan niet starten van een strafrechtelijk onderzoek zal worden genomen na afronding van het operationele onderzoek van de IDF.


De IDF zal terrorisme blijven dwarsbomen waar nodig, terwijl het voorzorgsmaatregelen en maatregelen neemt om schade aan niet-strijders te voorkomen. De IDF betreurt schade aan niet-strijders, ook tijdens een vuurgevecht of actieve gevechtszones, en zet zich volledig in voor de bescherming van de heiligheid van het menselijk leven en de bescherming van de persvrijheid.124 weergaven0 opmerkingen
bottom of page