top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF-onderzoek naar de recente gebeurtenissen die plaatsvonden in het Centrale Commando


Foto IDF-woordvoerder


Woensdag presenteerde de commandant van het centrale commando, Majoor-Generaal Yehuda Fox, de chef van de generale staf, LTG Herzi Halevi, de bevindingen van het onderzoek naar de recente operationele gebeurtenissen die plaatsvonden in Judea en Samaria.

De chef van de generale staf prees de militairen voor de complexe operationele terrorismebestrijdingsactiviteiten die ze de afgelopen weken hebben uitgevoerd. De operatie die plaatsvond in Nablus op woensdag 22 februari 2023, werd uitgevoerd om drie terroristen te arresteren die betrokken waren bij het uitvoeren van schietaanvallen, waaronder de aanvaller die de aanval plande waarbij wijlen IDF-stafsergeant Ido Baruch werd gedood. Tijdens een arrestatie door veiligheidstroepen in Jenin deze week (dinsdag) werd de persoon gedood die verdacht werd van de moord op wijlen stafsergeant Hillel Menachem Yaniv en Yagel Yaakov Yaniv. Zijn twee zonen, verdacht van hulp bij de aanslagen, werden aangehouden in Nablus.

Foto IDF-woordvoerder

Chef van de generale staf, LTG Herzi Halevi: “Deze complexe operaties sturen terroristen een duidelijke boodschap: we zullen met elke terrorist afrekenen. We zullen elke terrorist waar dan ook arresteren of schade toebrengen.” Daarnaast kreeg LTG Halevi de bevindingen voorgelegd van het onderzoek naar de gewelddadige incidenten in Huwara, waarbij honderden Israëlische burgers deelnamen aan rellen. Tegelijkertijd vernielden vele tientallen Israëlische burgers Palestijnse eigendommen, staken voertuigen en huizen in brand, gooiden stenen en vielen Palestijnen aan. Uit de onderzoeken blijkt dat dit een zeer ernstig incident was dat voorkomen had moeten worden. Het bleek dat de omvang en intensiteit van het geweld uitzonderlijk waren in vergelijking met eerdere incidenten. Daardoor waren er onvoldoende soldaten in het gebied om de achtervolging van de terrorist voort te zetten, terrorismebestrijdingsactiviteiten uit te voeren en de gewelddadige rellen te voorkomen. Er werden lessen getrokken met betrekking tot de samenwerking tussen de verschillende veiligheidsinstellingen - de IDF, de ISA, de Israëlische politie en de Israëlische grenspolitie. Er werden ook lessen getrokken met betrekking tot de veranderingen die nodig zijn om een ​​snellere inzet van versterkingen te garanderen wanneer er een vermoeden bestaat dat een dergelijk ernstig incident zich opnieuw voordoet. De gewelddadige rellen veroorzaakt door Israëlische burgers tegen de Israëlische veiligheidstroepen en de Palestijnen worden door de Israëlische politie onderzocht in de ruimste zin van de wet. Chef van de Generale Staf, LTG Herzi Halevi: “Dit is een ernstig incident dat onder onze verantwoordelijkheid plaatsvond en niet had mogen gebeuren. Van elke soldaat, zowel in actieve als reservedienst, wordt verwacht en opgeleid om professioneel en ethisch te handelen en incidenten als deze te voorkomen in overeenstemming met de waarden van de IDF. We zullen de nodige lessen trekken en deze bestuderen om te voorkomen dat soortgelijke gebeurtenissen zich opnieuw voordoen in de toekomst."

113 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page