top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF-onderzoek naar drama hulpkonvooi in Gaza: er werd op mensen geschoten die troepen naderden – niet op hulpkonvooi

Infographic. IDF woordvoerder


Samenvatting van de Command Review van de opeenvolging van gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de humanitaire operatie om hulpkonvooien naar de noordelijke Gazastrook te brengen op 29 februari 2024.


De bevelvoerend officier van het Zuidelijk Commando, MG Yaron Finkelman, presenteerde dinsdag aan de chef van de generale staf, LTG Herzi Halevi, de bevindingen van de commandobeoordeling met betrekking tot de opeenvolging van gebeurtenissen tijdens de humanitaire operatie om hulpkonvooien naar het noorden van Gaza te brengen op 29 februari 2024.


Uit de commandobeoordeling bleek dat IDF-troepen niet op het humanitaire konvooi schoten, maar wel op een aantal verdachten die de nabijgelegen strijdkrachten naderden en een bedreiging voor hen vormden.Uit het commando overzicht blijkt dat terwijl de vrachtwagens naar de distributiecentra reden, een menigte van ongeveer 12.000 Gazanen zich om hen heen verzamelde en de uitrusting plunderde die ze vervoerden. Tijdens de plunderingen deden zich incidenten voor waarbij burgers aanzienlijke schade leden, doordat de stormloop plaatsvond en mensen door de vrachtwagens werden overreden. Bovendien rukten tientallen Gazanen tijdens de verdringingsincidenten op naar nabijgelegen IDF-troepen, tot enkele meters van hen vandaan, en vormden daardoor op dat moment een reële bedreiging voor de strijdkrachten. In dit stadium vuurden de troepen waarschuwend vuur af om de verdachten op afstand te houden. Terwijl de verdachten op hen af bleven komen, schoten de troepen precies op een aantal verdachten om de dreiging weg te nemen.


Het incident zal verder worden onderzocht door het Fact Finding and Assessment Mechanism (FFAM), een onafhankelijk onderzoeksorgaan dat verantwoordelijk is voor het onderzoeken van uitzonderlijke incidenten die zich tijdens de gevechten hebben voorgedaan. De FFAM zal het incident en de bevindingen daarvan onafhankelijk onderzoeken en haar conclusies over het incident formuleren.


De IDF hecht groot belang aan de humanitaire inspanningen en levert veel inspanningen om de humanitaire hulp aan de Gazastrook te vergemakkelijken en de bestaande mechanismen te verbeteren.

542 weergaven6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

6 Comments


P Bakker
P Bakker
Mar 08

En dan nog zeggen die arme Gazanen

Plunderen terwijl er hulp wordt geboden wat een crimineel volk is dat geen wonder dat geen enkel Arabisch land ze wil hebben


Like

Ton van Hagen
Mar 08

De waarheid zal wel weer verdraaid worden door de Hamas aanhangers

Like
Ton van Hagen
Mar 08
Replying to

Ik luister alleen nog naar de Radio voor de muziek, en als ik tv kijkt zijn het series die ik opneem.

Like

HansLa23+
Mar 08

En denkt u dat enige media dit zo gaat brengen ? Natuurlijk niet , de Israël haat domineert en EU kijkt liever de andere deug kant op . Juni komt de afrekening bij de verkiezingen!

Like
P Bakker
P Bakker
Mar 08
Replying to

Ik mag het hopen die afrekening maar ik ben bang van niet

Like
bottom of page