top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF onthult 'Sinwar the Mouse'-muurschildering op stedelijke trainingsbasis

Hamas-leider Yahya Sinwar als muis op de Tze'ilim IDF-basis. Foto via TikTok


De meeste IDF-gevechtssoldaten zullen op een bepaald moment tijdens hun training de Urban Warfare Training Facility van de IDF in Tze'elim passeren. De basis, ook bekend als ‘Klein Gaza’, is uitgerust om op een kleine Arabische stad te lijken, compleet met moskeeën en muurschilderingen van leiders als Yasser Arafat en Hamas-oprichter Ahmed Yassin.


Een groep ondernemende soldaten, gestationeerd in Tze'elim, besloot echter de muren van hun basis met een twist op te fleuren. Yahya Sinwar, leider van Hamas in Gaza en architect van de bloedbaden van 7 oktober waarbij 1.200 Israëli's omkwamen, is afgebeeld als een muis die zich verstopt in een tunnel, aldus meldt The Jerusalem Post.

"Wij, een team van vier militaire kunstenaars, hebben deze muurschildering geschilderd", citeerde Channel 12 News de 20-jarige Rotem Zamir, die met het idee kwam. ‘Normaal gesproken schildert ieder van ons op verschillende bases, afhankelijk van ons bevel, maar deze keer besloten we iets samen te doen. We kregen een verzoek van de sergeant-majoor van de basis, en omdat het tijdens de oorlog was, probeerden we te bedenken iets dat het moreel een boost zou geven en onze strijders zou laten glimlachen.


"De Urban Warfare Training Facility is de grootste in de IDF en alle soldaten passeren deze, dus we hadden een echt dilemma over wat we moesten doen", zei Zamir. “Gewoonlijk schilderen ze in inlichtingeneenheden terroristen om een ​​sfeer van strijd tegen de vijand te creëren. Er zijn veel schilderijen van [Hezbollah-leider] Nasrallah, [de militaire leider van Hamas] Mohammed Deif en anderen. We moesten terroristen schilderen, en meestal kiezen we niet wat we gaan schilderen, maar deze keer zeiden we: 'Niet meer.' We zijn niet bereid terroristen te schilderen na wat er op 7 oktober is gebeurd."


Toen echter in november een groep christelijke cowboys die als vrijwilliger naar Israël kwam, stapels speelkaarten met foto's van de meest gezochte Hamas-terroristen begon uit te delen aan IDF-soldaten in het zuiden van Israël en Gaza, waaronder Sinwar, afgebeeld als een muis, had Zamir echter een idee.


"Ik zag het en zei tegen mijn team: 'Dit is wat we schilderen'", zei Zamir. 'We wisten dat het elke soldaat die hier langskwam zou motiveren; dat was ons doel.'


De gigantische muurschildering, die zeven meter hoog is, werd gedurende vier opeenvolgende dagen door Zamir geschilderd, samen met haar partners Noam Shaked, Meir Ben Moshe en Agam Moshe.


'Sinwar - blijf verstoppen als een muis in een tunnel'

“We hebben Sinwar geschilderd als een muis in een tunnel, met als doel onze strijders te laten lachen”, vertelde Zamir aan Channel 12. “Daaronder schreven we een slogan in het Arabisch: ‘Je kunt je blijven verstoppen als een muis in de tunnel, maar we zullen het bereiken."


"Toen onze officier het een paar dagen later kwam bekijken, was hij onder de indruk", voegde ze eraan toe. "Er kwamen ook hogere commandanten langs en iedereen die het schilderij zag, vond het leuk. Het is een symbool geworden van de basis. Elke soldaat die hier langskomt, maakt een foto naast de muurschildering."
430 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page