top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF-reservisten ontdekken een 1.500 jaar oude olielamp nabij de grens met Gaza

1.500 jaar oude olielamp. Foto Sara Tal / Israëlische Antiquities Authority


Netanel Melchior en Alon Segev, reservisten van het 404e Bataljon, waren bereid hun land te dienen bij het patrouilleren langs de grens met Gaza, maar ze hadden niet verwacht dat ze een belangrijke archeologische vondst zouden doen.


Maar dat deden ze wel, de twee soldaten ontdekte een olielamp van ongeveer 1.500 jaar oud uit de Byzantijnse periode, die intact bewaard was gebleven. De soldaten toonden voorbeeldig burgerschap en gaven de olielamp aan de Israel Antiquities Authority, zodat deze op de juiste manier kon worden bewaard.


"Tijdens een van onze patrouilles zag ik aardewerk liggen dat ondersteboven lag, en de ronde vorm trok me aan", zei Melchior. 'Het zat onder de modder; ik heb het schoongemaakt en toen ik besefte wat het was, heb ik de Antiquities Authority gebeld.'


IDF-reservisten ontdekken een 1500 jaar oude olielamp nabij de grens met Gaza

Israel Antiquities Authority zei dat het een ‘sandelkaars’ is uit de Byzantijnse periode; De reservisten overhandigden de oude vondst aan de staatskas en kregen een certificaat voor hun goed burgerschap

Netanel Melchior en Alon Segev, reservisten van het 404e Bataljon van de 282e Brandweer, waren bereid hun land te dienen bij het patrouilleren langs de grens met Gaza, maar ze hadden niet verwacht dat ze een belangrijke archeologische vondst zouden doen. Maar het paar soldaten ontdekte een olielamp van ongeveer 1500 jaar oud uit de Byzantijnse periode, die intact bewaard was gebleven. De soldaten toonden voorbeeldig burgerschap en gaven de olielamp terug aan de Israel Antiquities Authority, zodat deze op de juiste manier kon worden bewaard.

"Tijdens een van onze patrouilles in het veld kwam ik aardewerk tegen dat ondersteboven lag, en de ronde vorm trok me aan", zei Melchior. 'Het zat onder de modder; ik heb het schoongemaakt en toen ik besefte wat het was, heb ik de Antiquities Authority gebeld.'

Tegelijkertijd plaatste Segev een foto van de lamp op Facebook, wat veel belangstelling wekte. "Het bericht kwam in een stroomversnelling, het kreeg tientallen reacties en honderden likes.


Surfers deden verschillende suggesties met betrekking tot de rol van het artefact. Ook daar adviseerden ze ons om de Antiquities Authority te bellen", zei hij.


De reservisten Netanel Melchior en Alon Segev. Foto Sara Tal / Israëlische Antiquities Authority


"Het is een olielamp uit de Byzantijnse periode, ongeveer 1.500 jaar oud, bekend als de 'sandelkaars'. naar de laaglanden en het zuiden van Israël”, aldus Sara Tal, archeoloog van de IAA die verantwoordelijk is voor de westelijke Negev-regio, die de door de soldaten gevonden kaars kwam inspecteren.

Tal haalde het voorwerp bij hen op en overhandigde hen namens de Antiquities Authority een certificaat.


“Het biedt ons buitengewone situaties, ook op archeologisch vlak”, zegt IAA-directeur-generaal Eli Escusido. “Het land van het Land Israël, en in het bijzonder het grensgebied, is doordrenkt van geschiedenis en oude vondsten, en de Antiquities Authority werkt samen met de IDF met als doel deze zelfs tijdens een oorlog te behouden.”414 weergaven2 opmerkingen
bottom of page