israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

IDF schorst soldaten en gaat ze vervolgen na treiteren en mishandelen linkse activisten


Screenshot Twittervideo


De Israel Defense Forces heeft vrijdag twee soldaten geschorst die linkse activisten fysiek aanvielen en treiterden in Hebron, het laatste in een reeks incidenten waarbij de Givati infanteriebrigade betrokken was in de stad op de Westelijke Jordaanoever.


De groep activisten was naar Hebron gereisd om lokale Palestijnse families te ontmoeten als een daad van solidariteit nadat er verleden week rellen waren uitgebroken tussen religieuze kolonisten en Palestijnen.

Op de beelden was te zien hoe troepen probeerden de man vast te houden, die vluchtte, voordat hij tegen de grond werd geslagen en geslagen. Men hoort een andere soldaat schreeuwen tegen de andere activisten: "Ga hier verdomme weg."

In een aparte video van de scène was te zien hoe een soldaat van dezelfde ploeg een activist confronteerde en opschepte over de extreemrechtse Itamar Ben Gvir, die op het punt staat de volgende minister van Nationale Veiligheid van Israël te worden – een uitgebreidere rol als minister van openbare veiligheid.


'Ben Gvir gaat hier orde op zaken stellen', zegt de soldaat. "Dat is het, jullie hebben verloren het plezier is voorbij," voegde hij eraan toe.

Gevraagd door de filmactivist: 'Waarom? Doe ik iets illegaals?” zei de soldaat “Alles wat je doet is illegaal. Ik ben de wet', en beveelt de activist een stap terug te doen.


De soldaat droeg een patch met klittenband aan de achterkant van zijn militaire vest waarop stond: 'One shot. Eén moord. Geen berouw. Ik beslis." Andere patches dan die met het logo van een militaire eenheid of een Israëlische vlag zijn in strijd met militaire voorschriften.


Foto social media


Ondertussen heeft de stafchef van de IDF, Aviv Kochavi de volgende verklaring uitgegeven, waaruit blijkt hoe hoog de IDF deze zaak opneemt:


De chef van de generale staf: "Elke daad van fysiek of verbaal geweld door IDF-soldaten is in strijd met de waarden van de IDF"


Eerder vandaag (vrijdag) vond er een fysieke en verbale gewelddadige woordenwisseling plaats tussen IDF-soldaten en burgers in het gebied van de stad Hebron.


De acties van de soldaten zoals gedocumenteerd zijn niet in overeenstemming met de waarden van de IDF.


Het incident zal worden onderzocht door de Commandant van het Centraal Commando, MG Yehuda Fuchs, en het gewelddadig incident zal ook worden onderzocht door de Marechaussee, de bevindingen zullen worden doorgegeven aan de Militaire Advocaat.


De betrokken militairen zullen tot het einde van het onderzoek worden geschorst van verdere operationele activiteiten.


De chef van de generale staf, LTG Aviv Kohavi, veroordeelt ten stelligste elk gebruik van geweld, fysiek of verbaal, en veroordeelt elke uiting van geweld door IDF-soldaten ernstig.


De chef van de generale staf concludeerde: "Het incident is ernstig en in strijd met de IDF-waarden en IDF-orders.


IDF-commandanten en soldaten moeten de taken met vastberadenheid en optimale precisie uitvoeren, met behoud van IDF-waarden en menselijke waardigheid. De IDF geeft de soldaten vrijheid van handelen om hun missie uit te voeren, maar ze mogen niet onnodig geweld gebruiken en niet gewelddadig optreden.


De kracht van de IDF ligt in zijn vermogen om professioneel te zijn, terwijl hij vasthoudt aan zijn waarden en ethiek."


194 weergaven2 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws