top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF-soldaten geven de op 7 oktober verloren papegaai terug aan de eigenaar

Foto via Ynet


Yasmin Raanan, die als dierenverzorgster werkt in kibboets Be'eri, overleefde de aanval van Hamas op 7 oktober nadat terroristen urenlang in haar huis hadden doorgebracht. Als dierenliefhebber was ze er zeker van dat ze haar papegaai, genaamd Napi, een afkorting van Napoleon, was kwijtgeraakt, totdat een recente wending in de gebeurtenissen hun vreugdevolle hereniging met zich meebracht, zo begint het verhaal in Ynet.


“We hadden vijf terroristen in ons huis, gewapend met geweren en granaten”, vertelde de 56-jarige Raanan. "Ze spraken Arabisch, en ik versta de taal." Die avond om 18.00 uur arriveerden soldaten van de Maglan Commando-eenheid ter plaatse en namen de terroristen levend gevangen.


"Het enige wat mij opviel toen ik de beschermde kamer verliet, was dat Napi vermist was. Noch hij, noch zijn kooi was daar. Toen vond ik de kooi naast mijn huis, verspreid over het gazon. Ik was er zeker van dat ze Napi hadden vermoord." Zei Raanan en legde uit dat ze de dood van Napi had geaccepteerd.


Maar een onverwachte wending in de gebeurtenissen veranderde alles. "Een paar dagen geleden zei mijn neef dat iemand een foto van zichzelf met een papegaai had gepost", zei Raanan. "Ik keek naar de foto en zei dat ik dacht dat het Napi was."


Tegelijkertijd werd ze gecontacteerd door een dierenwinkelbediende uit Ashkelon, die haar vertelde dat een soldaat naar hem toe was gekomen met een soortgelijke papegaai. "De soldaat die de foto op Facebook plaatste en de soldaat die naar de winkel kwam, heetten allebei Saar", zei Raanan. "Hoe groot is de kans dat twee soldaten die elkaar niet kennen een papegaai adopteren die lijkt op mijn Napi? Toen stuurde de winkeleigenaar me een foto en ik zag dat het echt Napi was."


Foto via Ynet


De eerste soldaat kwam uit kibboets Yagur en zei dat de papegaai drie dagen op zijn schouder zat en zelfs samen met hem tunnels in Gaza binnenging. "Het is een geweldig verhaal", zei Raanan. "De papegaai klopte op zijn helm en verliet hem niet."


De tweede soldaat vertelde dat Napi op hem was geland tijdens een operatie in de noordelijke Gazastrook. 'Twee dagen geleden kwamen de soldaten mij opzoeken. Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel gehuild. Napi was mager en zwak, maar leefde nog,' zei Raanan. Tegenwoordig woont Raanan in Nevatim, vlakbij Be'er Sheva, waar ze samen met Napi herstelt.268 weergaven1 opmerking

1 Kommentar


Yolanda de Groot
Yolanda de Groot
30. Dez. 2023

Valkparkiet, geen papagaai. Maar heel fijn voor die mensen dat ze het diertje terug hebben!!

Gefällt mir
bottom of page