top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF soldaten zagen 3 ontsnapte gijzelaars tijdens gevechten als terrorist aan en doodde ze

Alon Shamriz Samer Talalka Yotam Haim

Foto via Forum voor gijzelaars en vermiste gezinnen


Dit artikel is samengesteld uit berichten uit de Hebreeuwse en Engelstalige Israëlische media.


Israëlische troepen hebben drie Israëlische gijzelaars doodgeschoten die uit gevangenschap waren ontsnapt in de noordelijke wijk Shujaiyeh in Gaza, nadat ze hen ten onrechte als een bedreiging hadden geïdentificeerd, zei IDF-woordvoerder Daniel Hagari vrijdag.


De gijzelaars zijn Yotam Haim, 28, uit Kibboets Kfar Azza, Samer Fuad El-Talalka, 24, uit Hura, die werd ontvoerd van zijn werkplek in Nir Am, en Alon Shamriz, 26, van kibboets Kfar Azza.


‘Na de schietpartij ontstond er onmiddellijk een vermoeden over de identiteit van de verdachten en werden hun lichamen geïdentificeerd. Dit is een tragische gebeurtenis die plaatsvond in een gevechtsgebied met veel terroristen. We bevinden ons in de fase van het verzamelen van de feiten en het verduidelijken van de details van de gebeurtenis”, zei hij. zei Hagari.


Het Israëlische leger verklaarde dat de strijdmacht de drie ten onrechte als een bedreiging identificeerde en het vuur opende. ‘Wij denken dat de drie zijn gevlucht of in de steek zijn gelaten door terroristen die hen gevangen hielden. Er was hier sprake van een tragische fout die we volledig zullen onderzoeken”, voegde Hagari eraan toe.


Shejaiya in het noorden van Gaza wordt lange tijd gezien als een belangrijk bolwerk van Hamas, de thuisbasis van enkele van de meest elitaire strijdkrachten en de zwaarste vestingwerken. Het gebied waar de gijzelaars werden gedood lag dicht bij het toneel van een dodelijke strijd op woensdag waarbij negen soldaten, waaronder twee hogere commandanten, werden gedood.


Het leger gaat er van uit dat de commandovoering en controle van het Shejaiya-bataljon van Hamas grotendeels is verstoord, en dat de terreurgroep op een minder georganiseerde manier in het gebied opereert, met kleinere squadrons. Volgens berichten in de Hebreeuwse media is het burgers uit Gaza verboden het Shejaiya-gebied te betreden, waar Hamas vaak ongewapende burgers als verkenners inzet.


Haim, zoon van Iris en Raviv en broer van Tuval en Noya, werd geboren in kibboets Gvulot in de westelijke Negev en verhuisde later met zijn gezin naar de moshav van Sde Nitzan. Als volwassene verhuisde hij en woonde op zichzelf in Kfar Azza en werkte in een restaurant in de zuidelijke stad Sderot.Zijn moeder zei dat hij te kampen had met geestelijke gezondheidsproblemen na een trauma dat verband hield met een aangeboren medische aandoening waardoor hij gehandicapt was.


"Vanwege zijn toestand kon hij niet in het leger dienen, hoewel hij probeerde dienst te nemen en na korte tijd gedwongen werd ontslagen te worden", zei hij. ze zei. “Hij vond nog niet helemaal zijn weg toen iedereen werd aangeworven. Wij, als ouders van een zoon die al sinds zijn geboorte met deze uitdaging te maken heeft, waren erg beschermend en ondersteunend, maar misschien ook een beetje overbezorgd."


Op 7 oktober was Haim in zijn huis in Kfar Azza. "Ze schieten op mijn huis, ze steken mijn huis in brand en plunderen het," zei hij in een bericht aan zijn familie. Later schreef hij dat hij stikte in de rook en voegde eraan toe: ‘Ze schieten op de deur van het asiel. Als ik het niet overleef, weet dan dat ik van je hou.' Het contact met hem werd vervolgens verbroken.

Zijn leven draaide om het spelen van drums, onder meer in de band Persephore. Hij zou optreden in Tel Aviv op de dag dat hij naar Gaza werd ontvoerd.


El-Talalka uit Bedoeiienstad Rahat, die werkte bij de eierbroedmachines in kibboets Nir Am, sprak met zijn vader op de ochtend van 7 oktober. Zijn vader legde uit dat hij hoorde dat "er iets vreemds was gebeurd en dat er vanuit de kibboets werd geschoten."El-Talalka werd naar Gaza gesleept door Hamas-terroristen, die grafische beelden op sociale media plaatsten waarop te zien is hoe hij door de straten van Gaza-stad wordt geleid terwijl burgers om hem heen verdringen.


El-Talalka, wiens grootste hobby motorrijden was, zou volgende zomer trouwen. Zijn vader zei dat hij al begonnen was met de bouw van zijn huis.


Shamriz werd op 7 oktober uit zijn huis ontvoerd. Toen de terroristen door de hekken bij zijn huis braken, sms'te zijn broer Yonatan hem: "Wees sterk, we houden van je." Shamriz reageerde met een hartjesemoji. De rest van de familie overleefde de aanval, ieder in hun eigen huis.Alon was de zoon van Avi en Dikla en broer van Roni, een soldaat, Yonatan en Ido, een lid van de veiligheidsmacht van de kibboets. Zijn broers waren actief in het lobbyen voor zijn vrijlating en verschenen onder meer voor Amerikaanse congresleden en senatoren.

Alon speelde in het basketbalteam van de Sha'ar Hanegev-raad. Hij keerde ongeveer een jaar geleden terug van een reis naar Zuid-Amerika en was van plan techniek te gaan studeren aan het Sapir College en in het familiebedrijf te blijven werken.


601 weergaven0 opmerkingen
bottom of page