top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Ik weet niet hoe ik het heb overleefd', herinnert de enige overlevende zich van de Gaza-APC-ramp

Daniël in de verwoeste APC. Foto via Ynet


Daniel Mazevich, de bestuurder van de APC waarbij op 31 oktober elf strijders omkwamen, is de enige overlevende van de ramp die plaatsvond in de eerste week van de IDF-inval in Gaza.


Een maand na het verschrikkelijke gebeuren keerde hij terug naar het verkoolde, onherkenbare voertuig. Als enige overlevende uploadde hij een herdenkingspost op Instagram, waar hij zijn moeilijke gevoelens deelde, met een foto van hem in de overblijfselen van het voertuig en vertelde zijn verhaal aan Ynet.


“Bij die ramp op onze vijfde dag van binnenkomst werden 11 van de 12 heldhaftige strijders die in dat APC zaten gedood, en alleen ik bleef over. Wat je op de foto ziet is mijn APC, of ​​in ieder geval wat er van overbleef na de ramp."


Daniel vertelde dat het hem al een maand geleden gelukt was om de foto te maken. "Een maand na het incident, waarbij ik in kritieke toestand twee weken lang verdoofd en beademd werd, reageerden de jongens die aan mijn APC werkten op mijn verzoek. Op de dag dat ik wakker werd, vroeg ik of ze me op de dag dat ik eindelijk weer op de been zou zijn, zouden laten komen om het voertuig te bekijken."


Hij vertelde dat het voertuig zelfs vóór de manoeuvre zijn thuis op de verzamelplaats was. "Ik heb het afgelopen jaar meer in dat voertuig geslapen dan in mijn huis. Ik heb er meer voor gezorgd dan voor mezelf en ik heb er elke dag voor gezorgd alsof het mijn kind was, zodat het zou terugkeren naar mij toe en zorgde net zo goed voor mij op het slagveld, en hier zorgde het voor mij.


"Toen we de oorlog introkken, was het ons duidelijk dat er in de oorlog gewonden zouden vallen, dat er doden zouden vallen, misschien zelfs van ons team , maar dat stoorde ons niet, want voor onze ogen was er een hoger doel dan dat. al het andere, en dat was om ons huis te beschermen, ons land dat we niet anders hebben, en onze families kunnen weer in vrede en zonder angst gaan leven."

"Maar dit? We hadden dit nooit in ons leven gedacht. Zelfs niet in onze ergste nachtmerries, dat 11 krijgers, helden, legendes en gouden mensen, één voor één, ons in één klap zouden achterlaten, met hetzelfde gereedschap, in dezelfde seconde."


Hij zei dat hij nu, ondanks de zware ramp, een levensmissie heeft: "Ik weet niet precies hoe ik het heb overleefd, de meesten zeggen dat het een wonder is, en ze hebben waarschijnlijk gelijk, maar één ding weet ik en dat is de reden waarom Ik ben gebleven, en dat is om die elf leeuwen te herdenken, die mijn thuis waren en een tweede familie onderweg. Sommigen van hen waren daar bij mij vanaf de eerste dag in het leger en hebben zoveel met mij meegemaakt, en degenen die ik die ik later ontmoette, zijn in mijn hart en ziel gegrift, ieder op zijn eigen manier, en ik wil dat iedereen weet wie en wat ze waren, engelen.

Gevallen APC-rampsoldaten: stafsergeant Itay Yehuda, stafsergeant Shay Arvas, sergeant Adi Danan, stafsergeant Halel Solomon, stafsergeant Erez Mishlovsky, stafsergeant Adi Leon, korporaal Ido Ovadia, korporaal Lior Siminovich, stafsergeant Roie Dawi, sergeant Pdaya Mark en sergeant Roy Saragusti. Foto IDF woordvoerder

 

Aan het einde van de post voegde hij de namen van de elf soldaten toe, en de familieleden van hun families bleven niet onverschillig. De zus van sergeant Roie Dawi reageerde hem toe: ‘Je bent een echte krijger in al je ledematen! Mijn familie en alle tien andere families hebben dag en nacht gebeden dat jullie hier zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade doorheen zouden komen. De meesten van ons hebben je ook bezocht toen je in het ziekenhuis werd opgenomen. Weet je, we waren nooit boos dat je nog leefde, en dat is niet het geval! We zijn God alleen maar dankbaar dat je het hebt overleefd! Nu zijn er elf engelen die over je waken en dat zal ook zo blijven. Ik heb geen oorlogsinstrument meer nodig om dit voor je te doen."

Laatste foto van het team vóór het incident. Foto Ynet


De zus van sergeant Pdaya Mark voegde eraan toe: "Wat een speciaal persoon ben je. Bedankt voor je verblijf! Je hebt het overleefd omdat de wereld jouw licht nodig heeft!" Ook de moeder van stafsergeant Adi Leon reageerde op de emotionele post: "Ze waken nu allemaal van bovenaf over je. We zijn blij dat je bij ons bent."
577 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page