top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Ik zie de terrorist proberen binnen te komen, wat ons scheidt is een muur"


Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder vandaag in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Amit Davidov.


Toen sergeant Oral drie weken voor de oorlog in Nahal Oz aankwam, kon hij zich geen moment voorstellen dat hij op 7.10 uur deel zou uitmaken van de eerste verdedigingslinie tussen de terroristen en de buitenpost. In een reeks van ontmoetingen doodde zijn team, samen met Golani-strijders, tientallen terroristen. Nu beschrijft hij voor ons de eerste dramatische uren op de basis die een gevaarlijk slagveld werden, en vertelt hij over de lange vuurgevechten, de gevoelens op de kritieke momenten en de geest van de strijders die dramatische zaterdag.


Hallo, ik ben Ural, uit Be'er Sheva, en dien in een parachutistenpatrouille. Mijn verhaal uit de oorlog begint in Nahal Oz.


Vertel me wanneer je daar bent


In de drie weken voor de oorlog waren we, samen met andere eenheden, bezig met het versterken van de PSAD's (stoornissen), precies op het hek. Ik arriveer op Hol HaMoed, een week voor 7 oktober, met mijn jonge ploeg die de cursus een paar dagen heeft afgerond voorheen. Het was een normale week.


6.10 uur, ik ben in de kamer, er wordt mij verteld dat er gesproken wordt over de PSD die om 12.00 uur zou moeten plaatsvinden. We bereiden ons voor, de apparatuur is klaar. Ruimte 14:00 uur We gaan richting het hek, een goede sfeer in het voertuig ontwikkelt zich niets, dus keren we om half negen 's avonds terug naar de basis in de omgeving.


En die zaterdagochtend?

06:20, we staan ​​op voor de kleur rood. We rennen richting de migonit, die zich in het centrum van de compagnie van Golani's 13e bataljon bevindt. In eerste instantie ben ik, vooral als zuiderling, niet erg enthousiast. We zijn daar nog een paar minuten, ongeveer 50, 60 vechters erin. Na een paar minuten arriveert één van de officieren gelukkig met vest, hij heeft ook contact gehad, hij zet de koptelefoon op en er komt een melding dat er veel terroristen op het hek staan.


Foto IDF woordvoerder


We besluiten richting de kamers te gaan, de apparatuur goed aan te trekken terwijl het alarm afgaat, blauw uit te gaan, terug te komen en op B te stappen. Er kwam nog een laatste link om een ​​uniform aan te trekken, maar niet genoeg. De HMM houdt ze tegen en zegt: "Luister, we zijn betrokken bij een ernstig incident, er is een infiltratie van terroristen op Israëlisch grondgebied en de waarnemingen melden dat er terroristen in het 60-gebied zijn op weg naar de buitenpost."


Ik pak mijn team, rapporteer aan hen over het incident, terwijl ik verwerk wat er gebeurt. Na een paar minuten horen we geweerschoten in onze richting. De terroristen arriveren in de richting van de buitenpost, maken een soort omweg, vormen een kroon rond de basis en beginnen van buiten naar binnen te schieten. Twee MMM's besluiten met twee peloton op pad te gaan, sommigen naar HML, sommigen naar ShG, en zeggen tegen mij: "Blijf hier, we halen elkaar wel in."


Wat is er in de tussentijd met jou aan de hand?


Ik zit nog steeds in het schild, met nog ongeveer 30 soldaten over. Ik hoor knallen en probeer te begrijpen wat daar gebeurt. Ik besluit met mijn team naar buiten te gaan, je kunt niet binnen blijven en gewoon wachten. We schuiven twee gebouwen naar voren, om een ​​beeld te krijgen van de situatie op de basis. Ga verder richting de toiletten, de laatste rij gebouwen in de buitenpost. Ik kijk naar het hek en zie terroristen naar de Sheg rennen.


Ik heb tijdens de dienst een paar keer met eigen ogen terroristen gezien, maar dat was niet gebruikelijk. We zagen het kwaad in hun ogen. Ze kwamen met één doel voor ogen, en het maakte hen niet uit wie er voor hen stond.


Foto IDF woordvoerder


Ik vang de eerste terrorist, identificeer hem, schiet hem neer, zie dat hij gevallen is en verifieer een moord op afstand. Een andere jager knielt neer, vuurt nog een kogel af en raakt hem vanaf een afstand van ongeveer 200 meter. Er valt weer een terrorist. Nadat hij hem heeft geraakt, openen ze intens vuur op ons. We barricaderen onszelf binnen, er is een vuurgevecht tussen ons en tussen hen gedurende een paar minuten.


Zijn ze op dit moment al binnen de buitenpost?


Nog niet. niet iedereen. Ze beginnen de Sheg te naderen. Ik hoor iemand mijn naam roepen vanaf het schild: "Kom hier, we hebben je nodig." Ik schreeuw terug naar hen om ons back-upvuur te geven en begin in paren naar hen toe te springen.


In het schild bevinden zich twee ernstig gewonde jagers. Ik stuur twee van mijn team om te helpen met de behandeling. Op dit punt begin ik te praten met de kracht waarmee ik in de migonit zit, de meeste van hen komen uit Golani. Legt hen uit wat er buiten gebeurt, zodat zij ook aansluiting vinden bij het evenement.


Wat dacht je op dat moment?


Gedachten van "Ik kom hier levend weg". Ik zei tegen mezelf dat het onmogelijk was dat ik hier vandaag zou sterven. Ik dacht ook dat het onmogelijk was dat ik een van mijn krijgers zou verliezen.


Ik besluit samen met een Golani het bevel over te nemen met mijn mannen. Ze zitten in mijn gedachten, er hangt een psychische vechtlust in de lucht. Er vindt een vuurgevecht plaats. Een lid van mijn team en een lid van Golani zien twee terroristen uit het zuiden komen. Ze komen dichterbij, we horen al stemmen in het Arabisch. De terroristen komen uit hun voertuig. we zijn op vier meter afstand van hen, en wij openen het vuur op hen. Eén terrorist werd gedood. De ander werd in de hand geraakt, weet te ontsnappen en we horen hem oproepen tot meer terroristen.


Een van de soldaten herkent door een spleet de terroristen die oprukken naar het midden van de compagnie en geeft mij met zijn hand een seintje hoeveel er zijn. Hij telt één, twee, drie, en uiteindelijk komt hij uit op zeven, acht terroristen. Een van mijn vechters vervangt hem, hij opent een zig, verrast ze en geeft een paar bundels. Haalt twee terroristen neer. Opeens stoppen ze het vuur en ik voel iets vreemds in de lucht. Ik kijk op en zie ineens dat er een granaat wordt gegooid. De granaat valt vlak achter mij, ik roep "granaat!" en rende terug. Ik ben niet zo ver genoeg weg, dus ik accepteer dat het gaat ontploffen en wacht op de knal. Het was gevallen, niet geëxplodeerd.


Ik probeer contact te krijgen met troepen om naar ons toe te komen, en de waarnemers gedroegen zich gewoon als machines. We gaven volledige rapporten en updates en hielpen ons te begrijpen waar de terroristen zijn. Ik rapporteer over de ernstig gewonden; hun toestand begint te verslechteren.


Op dit moment blijven we gewoon schieten. Ik draai me even om en hoor iemand anders "granaat" roepen. De tweede granaat werd gegooid, hij ging iets verder de schuilplaats in en stopte bij de ingang. Iedereen komt de kamer binnen en wacht op de knal. ontploft niet.


En de anderen, hoe reageren zij?


Ik pak iemand uit mijn team en zeg tegen hem: 'We gaan hier weg, we halen iedereen hier weg. Er bestaat niet zoiets als dat we hier nu sterven.' Op de achtergrond gaat het vuurgevecht door, we verlaten de twee Zigs al. Eén terrorist probeert binnen te komen, ik zie zijn wapen in de kluis gaan en schieten, en plotseling stopte hij. Ik ren rechtstreeks naar zijn muur, en wat mij nu van hem scheidt is een muur. Ik steek gewoon het wapen erin, geef een paar kogels en raak hem. Hij probeert weg te rennen, maar ik schiet hem opnieuw neer en hij valt.


Was je geschrokken?


Ik denk niet dat ik tijd had om bang te zijn. Ik volg gewoon wat ik heb geleerd, en naar mijn gevoel kun je het je niet veroorloven om bang te zijn als je het bevel voert over soldaten in een gevecht. Er zijn hier soldaten, je zult ze uiteindelijk moeten uitschakelen, dus pak jezelf en neem het bevel over.


Hoe lang duurde de stilte?


Nog een half uur lang werd hij onderbroken door een nieuwe granaat. Deze granaat... valt in het centrum van de kracht. Hij was dichtbij, dus we bleven allemaal in de linkerhoek van de kamer, een paar van mijn jongens rechts van hem. Na 4 seconden ontplofte de granaat.


Het zat vol stof, ik begrijp niet wat er met mij gebeurt. Ik viel van bovenaf op de grond. Ik stond op, ik hoor dat ik samen met mij mensen uit Golani heb verwond. Mijn team detecteert een terrorist die probeert binnen te komen, ze schieten hem neer en hij gaat achteruit. We verlaten het asiel en verhuizen naar een nabijgelegen gebouw. We identificeren vier terroristen en doden ze.


Foto IDF woordvoerder


Het is al 12 uur, ik loop van het gebouw naar Migonit. Er zijn twee doden en zes ernstig gewonden door een granaat. We verdelen de verantwoordelijkheden onder ons - sommige met de gewonden en sommige met de Zigs. Ik bel op mijn persoonlijke telefoon en probeer externe stroom te krijgen.


Ik ga met de ploeg en een andere vechter op pad om water en munitie te brengen. Buiten herken ik een strijdmacht die probeert binnen te komen, namelijk de IDF. Ze herkennen ons en we sluiten ons bij elkaar aan. We hebben samen de gewonden gered, inclusief de vrouwelijke waarnemers die gered zijn. We gaan erdoorheen en elimineren de terroristen die in de basis achterbleven. zorg ervoor dat er niet één overblijft en scan de hele buitenpost.


Over welke tijd hebben we het?


Rond 15.30 uur We schakelen iedereen uit die we kunnen. Ik leid de Golani's naar buiten en zorg ervoor dat alles in orde is. Ik zal je de bezienswaardigheden besparen die er waren, er is niets moeilijker dan dat. Ik probeerde het kijken te vermijden. Zelfs nu ik begrijp wat er in Israël als geheel gebeurt, hebben we geen tijd om te rouwen.


Hoe lang ben je daar gebleven?


Nog anderhalve nacht lang met troepen van Bataljon 890 en enkele commandanten, voornamelijk van de patrouille. Nog een paar terroristen proberen het hek te bereiken, sommigen willen ernaar terugkeren. elimineer ze.


Hoe voelde jij je aan het eind van de dag?


We hebben geen spanningsdaling ervaren, tot nu toe is er geen sprake van. Ik zit nog steeds in hetzelfde hoofd, we functioneerden gewoon. Het enige wat er gebeurde, is wat we onderweg hebben geleerd. We hebben gehandeld, dat was wat ik in gedachten had. Het beste gevoel is dat we hebben gered wie we konden redden.587 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page