top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Immigranten uit Rusland en Ukraine zijn niet langer in de meerderheid


Aankomst nieuwe immigranten. Screenshot YouTube


Immigranten uit Rusland en Oekraïne vertegenwoordigen tot dusver dit jaar minder dan 40 procent van de totale olim, gebaseerd op voorlopige cijfers van het Joods Agentschap, en lijken hun meerderheid te verliezen door aanscherping van de regelgeving en een toename van alijah vanuit de VS en Frankrijk.


De samenstelling van de immigratie naar Israël is dit jaar drastisch veranderd, waarbij Russischtaligen hun langdurige meerderheid verloren aan nieuwkomers uit andere delen van de wereld, vooral de Verenigde Staten en Frankrijk.


Gebaseerd op voorlopige cijfers die zijn samengesteld door het Joods Agentschap, waren immigranten uit Rusland en Oekraïne goed voor minder dan 40 procent van de totale alijah , of immigratie, tot dusver dit jaar. Dit volgt op een lange periode waarin ze een aanzienlijke meerderheid hadden, meldt Haaretz.


Terwijl de Verenigde Staten en Frankrijk in absolute termen nog steeds achterlopen op het voormalige Sovjetblok, is het aandeel van deze twee landen samen in de totale immigratie dit jaar tot dusver bijna 60 procent, ongeveer gelijk verdeeld. Dat is bijna het dubbele van wat het was in 2019, het jaar voordat de pandemie van het coronavirus toesloeg.


Het dalende aandeel Russischsprekende immigranten wordt toegeschreven aan nieuwe regelgeving die de prikkel om alijah aan te vragen lijkt te hebben verminderd. Deze regels werden vorig jaar ingevoerd als reactie op berichten dat veel Russischtaligen alijah maakten met als enig doel Israëlische paspoorten te verkrijgen en niet van plan waren in het land te blijven.


In 2017 heeft Israël een wet aangenomen die immigranten toestaat een Israëlisch paspoort te ontvangen zodra ze in het land aankomen.


Volgens verschillende rapporten vertrok ongeveer 40 procent van de immigranten die naar Israël kwamen nadat de paspoortwet was ingevoerd kort daarna, velen van hen binnen een maand.


Afgelopen december introduceerde de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Arye Dery, nieuwe regels om dit fenomeen van 'paspoort alijah' te bestrijden. Volgens deze nieuwe regelgeving zouden paspoorten die aan immigranten worden uitgedeeld, slechts een jaar geldig zijn. Daarna zouden immigranten moeten bewijzen dat Israël hun "centrum van leven" was als ze hun paspoort wilden vernieuwen.


De daling van het relatieve aandeel van alijah uit de voormalige Sovjet-Unie dit jaar houdt duidelijk verband met dit harde optreden, zeggen hoge functionarissen van het Joods Agentschap.

101 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page