top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In 2030 in 30 minuten per trein van Tel Aviv naar Haifa


Ter illustratie. Foto Israel Railways


Plannen voor twee extra hogesnelheidslijnen op de lijnen Tel Aviv-Haifa werden maandag aangekondigd door het National Infrastructure Committee, onder leiding van Shlomi Heisler.


Het betreft het meest omvangrijke infrastructuurproject van Israel Railways voor de komende jaren, waarin het start met Fase A van de introductie van hogesnelheidstreinen met snelheden tot 250 kilometer per uur in Israël.


Volgens het plan zouden deze treinen in 2030 moeten gaan rijden, maar wees niet verbaasd als dat een aantal jaren later is, zoals ook het geval was met de sneltrein tussen Tel Aviv en Jeruzalem.


Als onderdeel van het project zullen twee metrolijnen worden toegevoegd aan de bestaande bovengrondse routes in Haifa en zullen ze stoppen bij vier voorstedelijke stations, Lev Hamifrats, Kiryat Hamemshala, Bat Galit en Hof Carmel. De huidige lijnen die op die stations stoppen, zullen in plaats daarvan worden gebruikt voor een snelle treindienst die loopt van Nahariya in het noorden naar Tel Aviv, door Haifa.


"Dit is een plan dat de hele metropool Haifa voortstuwt, een snelle en efficiënte elektrische treinverbinding van het hart van de metropool naar het hogesnelheidstreinnetwerk", zei Heisler. "Het plan zal de stad Haifa toegankelijk maken voor de zee, stadsvernieuwing stimuleren en leiden tot een aanzienlijke toevoeging van woningen en open ruimtes in het hart van de stad Haifa."


Het nieuwe plan vraagt ​​om twee sporen in elke richting. De ene biedt plaats aan treinen met snelheden tot 250 km/u (de huidige maximumsnelheid is 160 km/u) die alleen tussenstops maken bij Hadera. De tweede zal werken in het huidige formaat van voorstedelijke treinen die stoppen op tien stations. Nationaal Infrastructuurplan 65a heeft betrekking op een traject van 68 kilometer tussen het station Hof Hacarmel in Haifa en een voorgesteld station in Shefayim, waar momenteel geen treinstation is.


Een van de redenen om de bouw van een station in Shefayim voor te stellen, is een koppeling met een enorm project dat wordt gepromoot door Netivei Ayalon, met betrekking tot de aanleg van een park-and-ride parkeerplaats met 7.000 parkeerplaatsen van waaruit pendelbussen over speciale rijstroken naar de zakencentra in Tel Aviv en Ramat Gan zullen rijden.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page