top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: In Ashkelon is een 6000 jaar oude koperen vishaak ontdekt, de oudste vishaak ter wereldFoto Mil Eljem, Israel Antiquities Authority


Een 6000 jaar oude koperen vishaak - een van de oudste bekende ter wereld - mogelijk voor het vissen op haaien of zeer grote vissen, werd ontdekt bij opgravingen van de Israel Antiquity Authority die werden uitgevoerd voorafgaand aan de bouw van de nieuwe Agamim-buurt in Ashkelon in 2018.

De vondst, die hier voor het eerst wordt gepresenteerd, zal in april worden tentoongesteld tijdens het 48e archeologische congres, georganiseerd door de Israel Antiquity Authority, de Israel Exploration Society en de Israeli Archaeological Association.


Dr. Yael Abadi met de koperen haak. Foto Mill Algam, Israel Antiquities Authority


Volgens Dr. Yael Abadi-Reiss, co-directeur van de opgraving samen met Dr. Daniel Varga, beiden van de Israel Antiquity Authority, “Deze unieke vondst is 6,5 cm lang en 4 cm breed, de grote afmetingen maken hem geschikt voor de jacht 2-3 m lange haaien of grote tonijnen. Eerder gevonden oude vishaken waren gemaakt van bot en waren veel kleiner dan deze. Het gebruik van koper begon in de Chalcolithische periode en het is fascinerend om te ontdekken dat deze technologische innovatie in de oudheid werd toegepast voor de productie van vishaken voor vissers langs de Middellandse Zeekust.”


In de Chalcolithische periode waren er grote dorpen rond Ashkelon, waarvan de economie was gebaseerd op takken van landbouw die nog steeds gebruikelijk zijn, zoals het weiden van schapen, geiten en runderen, de teelt van tarwe, gerst en peulvruchten en het verzorgen van fruitboomgaarden.


Foto Israel Antiquities Authority


"We leren over de voedingsgewoonten van de mensen die hier 6000 jaar geleden leefden uit de overblijfselen van dierlijke botten gevonden in oude vuilnisputten, uit verbrande tarwekorrels gevonden in ovens en uit de jacht-, kook- en voedselverwerkingsgereedschappen die zijn teruggevonden, waaronder vuurstenen sikkels en een verscheidenheid aan aardewerken vaten die dienden voor het bewaren, koken en conserveren van voedsel door fermentatie en zouten. De zeldzame vishaak vertelt het verhaal van de dorpsvissers die in hun boten de zee op zeilden en de nieuw uitgevonden koperen vishaak in het water wierpen, in de hoop kusthaaien aan het menu toe te voegen”, zegt dr. Abadi-Reiss.


Het onderzoek naar de koperen vishaak wordt uitgevoerd door Dr. Yotam Asscher van de Israel Antiquity Authority en Magda Batiashvilli, en we wachten op nieuwe ontdekkingen over dit fascinerende artefact. Er zijn geavanceerde technologieën beschikbaar voor de wetenschappers van vandaag, die een wereld van nieuwe vragen openen die voorheen niet konden worden beantwoord.


De oudste koperen haak ter wereld - Yail Eljem / Israel Antiquities Authority


De bijzondere vondst zal voor het eerst te zien zijn op het 48e archeologische congres van de Israel Antiquity Authority, de Israel Exploration Society en de Israeli Archaeological Association, dat zal worden gehouden op 3 april 2023.


Volgens Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquity Authority: “We zijn erg verheugd dat de Israel Antiquity Authority de congresdeelnemers zal ontvangen in het nieuwe huis van de Israëlische archeologie, de Jay en Jeanie Schottenstein National Campus for the Archaeology of Israel in Givat Ram. , Jeruzalem. Er zal een modern bezoekerscentrum worden opgezet voor het grote publiek, waardoor een kijkje achter de schermen kan worden genomen van de uitgebreide archeologische activiteit die plaatsvindt in Israël, en een blik op enkele van de prachtige schatten die uit de ondergrond aan het licht komen.84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page