top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In de dierentuin van Jeruzalem zorgen moeder apen voor elkaars babies


Saffron, links, en Liz zorgen voor hun baby's in de Bijbelse dierentuin van Jeruzalem. Foto door Gil Cohen-Magen via ISRAEL21C


Er was grote opwinding in de Tisch Family Zoological Gardens ook wel de Jerusalem Biblical Zoo genoemd, toen op 20 maart de eerste gouden Javaanse langoerbaby werd geboren in de Shapiro Family Orangutan Exhibit.


Maar toen was er nog een verrassing toen op 7 april weer een van deze blad etende tropische apen werd geboren.


Verorger Benjamin Fainsod legt uit dat hij vermoedde dat de zwartharige Liz, die al moeder was, zwanger was. Dus toen hij zag dat er een baby was aangekomen, nam hij aan dat het van haar was.


Maar het blijkt dat Liz nog steeds haar baby droeg. De eerste baby was van Saffron, een gouden Javaanse langoer die nog nooit was bevallen en geen tekenen van zwangerschap had vertoond.


De verwarring werd verstoord door het feit dat volwassen vrouwelijke Javaanse langoeren doorgaans elkaar helpen bij de zorg voor alle baby's in hun sociale groep, of ze nu moeder zijn of niet.


Daarom werd baby # 1 vaak gezien onder de zorg van Liz, ook al was Saffron de moeder.


De babyjongen van Saffron in de Bijbelse dierentuin van Jeruzalem. Foto door Gil Cohen-Magen via ISRAEL21C


Na de komst van beide baby's zijn Saffron en Liz doorgegaan met het delen van de moedertaken.


"Soms heeft Liz beide baby's bij zich", zegt Fainsod tegen ISRAEL21c. “Ze is een meer ervaren moeder. Maar ze zorgen allebei voor de baby's."


Liz met Saffron's baby Javaanse langoer in de Bijbelse dierentuin van Jeruzalem. Foto door Avinoam Zisso via ISRAEL21C


Het is niet moeilijk om de baby's uit elkaar te houden; De baby van Saffraan is helemaal goud, terwijl de baby van Liz zwarte vachtstrepen heeft.


Verzorger Fainsod, die ook de bewaarder is van de carnivoren en orang-oetans van de dierentuin, voedt de langurs bladeren, groenten en een beetje fruit als positieve versterking.

12 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page