top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In de door de oorlog getroffen Negev is een ambitieus nieuw robotlaboratorium geopend

Een robotprototype gepresenteerd bij de opening van het laboratorium in Beersheva. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


Een dag voordat ik de inhuldiging bijwoonde van het nieuwe, eerste robotlaboratorium in zijn soort in Beersheva, had ik “The Creator” bekeken op Disney Plus, schrijft Yulia Karra op ISRAEL21c.

De voor een Oscar genomineerde film uit 2024 beschrijft een toekomstige oorlog tussen mensen en door AI aangedreven robots, die op een gegeven moment een atoombom tot ontploffing brengen. 


Het was dan ook enigszins ironisch dat het thema van de feestelijke opening van het laboratorium ‘robotica is de toekomst’ was. 


Gelukkig leken de aanwezigen, waaronder burgemeester Ruvik Danilovich van Beersheva en president Daniel Chamovitz van de Ben-Gurion Universiteit ( BGU ), te geloven dat de toekomst van robotica veel rooskleuriger is dan sciencefictionschrijvers zouden willen.


Het gaf ook blijk van hun overtuiging dat de toekomst van de Negev-woestijn, waarvan Beersheva de onofficiële hoofdstad is, veel rooskleuriger is dan de huidige oorlog net over de westelijke grens van de regio op dit moment lijkt.


Robotica is de weg

“We waren onlangs op een robotica-conferentie in Las Vegas, en op basis van wat we zagen, kan ik met vertrouwen zeggen dat robotica de richting is waarin de wereld zich beweegt”, vertelde Harel Ram, CEO van Synergy7, aan de gasten.


Synergy7 is de in de Negev gevestigde innovatiehub die in maart 2023 een aanbesteding van het Ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie heeft gewonnen om het robotica-laboratorium op te richten. 

Het doel is om iedereen, van ingenieursstudenten tot opkomende startups, toegang te geven tot 's werelds meest geavanceerde apparatuur op dit gebied. 


“Robotica zal duidelijk een van de dingen zijn die de Negev definiëren”, vertelde Chamovitz, een Israëlische Amerikaan, in het Engels aan de menigte. “Veel van wat we doen zal verbonden zijn met robotica.”


“Een derde van de duurste gebouwen die ooit in de geschiedenis van de Ben-Gurion Universiteit zijn gebouwd, die hopelijk in het voorjaar baanbrekend zal zijn, is gewijd aan robotica,” voegde hij eraan toe.


"Een uur geleden heb ik de [BGU] afdeling Ergotherapie ingehuldigd, en waar ze het over hadden was robotica, omdat het een geweldig hulpmiddel is voor revalidatie in de ergotherapie."


Eerste van zijn soort

Synergy7 is gezamenlijk eigendom van BGU, Soroka Medical Center , Mor Research Implementation , Elbit Systems en zijn technologische incubator Incubit Ventures , en de Merage Israel Foundation . Het laboratorium werd opgericht in samenwerking met Dell Technologies


Het robotica-lab, gelegen in het Gav-Yam Advanced Technologies Park , stelt ondernemers in staat praktische ervaring op te doen en zich in te schrijven voor accelerators en incubators. De specialisten van Elbit zullen hun expertise ter beschikking stellen van degenen die gebruik maken van de diensten van het laboratorium. 

Gav-Yam Geavanceerde Technologieënpark. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


Wat het project onderscheidt van de andere projecten elders in het land, is dat het alle speciale sublaboratoria omvat die een potentiële hightech ondernemer nodig heeft om een ​​project van begin tot eind te ontwikkelen.


“Het laboratorium beschikt over de beste infrastructuur, bestaande uit mensen en apparatuur”, vertelt Ram aan ISRAEL21c. “Ons doel is om startups aan te trekken die met ons aan gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten willen deelnemen. Iedereen met een startup is hier welkom.”


Beersheva inleveren bij Singapore

“Ik herinner me de tijd dat niemand geloofde dat er in Beersheva iets anders zou zijn dan zand, zelfs geen sushirestaurant, laat staan ​​een robotlaboratorium”, lachte Danilovic tijdens zijn toespraak bij de inauguratie.

Burgemeester Ruvik Danilovich van Beersheva beantwoordt vragen tijdens de openingsceremonie. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


“Ik wil iedereen feliciteren die de opening van het laboratorium heeft geholpen en gepromoot, waarvan het belang alleen maar toeneemt in tijden van oorlog”, zei hij, eraan toevoegend dat het project de economie van de Negev zal stimuleren door startups en zakenmensen aan te trekken.


Het laboratorium is ook bedoeld om de ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen in de Negev, zoals de bedoeïenengemeenschap, ten goede te komen.

De presentatieruimte van het robotica-lab. Foto door Sali Petel/Synergy7 via ISRAEL21c


Ram, een ervaren hightech ondernemer en inwoner van de Negev, zegt dat zijn ultieme visie is om “Beersheva in Singapore te veranderen.”


“Het project is zowel een geweldige zakelijke kans als een kans om de regio verder te ontwikkelen. De Israëlische hightech weet hoe hij zich moet herstellen, maar op dit moment voeren we een economische oorlog.”


Ontwikkel de Negev na 7 oktober

Chamovitz voegde eraan toe dat de regering, in de nasleep van de Hamas-aanvallen van 7 oktober in de westelijke Negev, al haar inspanningen moet richten op de ontwikkeling van de Negev-regio.


“Wat we vandaag doen krijgt een geheel nieuwe betekenis”, zei hij tegen de menigte.


“Als we geen standpunt innemen in de Negev, zullen we ook geen standpunt innemen in Tel Aviv,” zei hij, David Ben Gurion parafraserend, “en als we dat misschien niet vóór 7 oktober begrepen, Doen." 


In plaats van gelijke kansen, zei hij, ‘moet de Negev een prioriteit zijn. Dat betekent dat als er een voordeel moet worden gegeven door de overheid, dat voordeel aan de Negev moet worden gegeven.


“We hebben gezien wat er gebeurde toen de Negev bijna werd afgesloten en daar willen we niet meer naar terug.”


Voor meer informatie, klik hier.
243 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page