top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In de Judea woestijn is een houten kist met 2200 jaar oude munten uit de Maccabische periode ontdekt


De 2200 jaar oude houten kist en zijn inhoud. Foto Dafna Gazit / Israel Antiques Authority


Een houten kist met daarin 15 zilveren munten uit de Maccabische periode wordt gedurende deze Chanoeka week tentoongesteld in het Hasmonean Museum in Modi'in ter ere van Israëls Erfgoedweek.


De munten, die dateren uit de jaren voorafgaand aan de opstand van de Maccabean ongeveer 2.200 jaar geleden, werden in mei van dit jaar ontdekt in de Wadi Muraabat grotten in Nahal Darga tijdens een opgravingsproject in de woestijn van Judea.


De opgraving werd uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority (IAA) in samenwerking met het Jerusalem and Heritage Ministry in maart-mei 2022. Onder de vele vondsten werd een oude houten kist ontdekt in een van de grotten.


De 2.200 jaar oude zilveren munten die werden ontdekt in een houten kist in een grot in Wadi Muraba'at nabij de Dode Zee. Foto Shai Halevy, Israel Antiquities Authority


Bij het openen van de kist ontdekte het team van archeologen dat de bovenste helft van de doos gevuld was met losse aarde, met kleine steentjes die in de onderkant van de rand waren gedrukt. Onder de grond bedekte een groot stuk paarse wollen stof 15 zilveren munten, elk beschermd door een laag wol.


De IAA meldde dat de uniforme groep zilveren tetradrachme-munten werd geslagen door Ptolemaeus VI, koning van Egypte, die over Egypte regeerde op hetzelfde moment dat zijn oom - Antiochus IV - regeerde over het Seleucidische koninkrijk. De drie vroegste munten in de schat werden geslagen in 176 voor Christus, terwijl de latere munt in de schat dateert van 171-170 voor Christus. Op een van de munten stond een handgeschreven gravure van de naam "Shalmai" in Aramees schrift.


Zoals verteld in 1 Makkabeeën 2:29, werden rechtvaardige mannen in de periode voorafgaand aan de Makkabeeënopstand afgeperst om alles achter te laten en naar de woestijn te vluchten. "In die tijd gingen velen die gerechtigheid en gerechtigheid zochten, in de woestijn wonen." Vervolgens werden ze, terwijl ze de wetten van Shabbat handhaafden, afgeslacht door de troepen van de koning.


Volgens dr. Eitan Klein van de Israel Antiquities Authority is de schat verstopt door een vluchtende Jood, die vermoedelijk vervolgens is omgekomen bij het geweld dat leidde tot de Maccabean Revolt.


"Als we een cache met munten vinden, vertellen ze ons over het algemeen een oorlogsverhaal, anders rennen mensen niet weg en laten ze hun spaargeld achter", zegt Klein, adjunct-directeur van de IAA's Theft Prevention Unit.“Het onderzoeks- en opgravingsproject dat de afgelopen zes jaar door de Israel Antiquities Authority in de woestijn van Judea is uitgevoerd, heeft zichzelf bewezen doordat duizenden archeologische artefacten zijn gered van vernietiging en plundering, waaronder delen van Bijbelse rollen, pijlpunten van de Bar Kochba Revolt, een 10.500 jaar oude mand, en meer”, zegt Amir Ganor, IAA-directeur van de opgraving.


De nieuw ontdekte ronde houten kist ziet er bijna vers uit van de oude draaibank die hem gemaakt zou hebben. Daarin zaten de 15 zilveren munten, evenals een stuk paarsgeverfde stof en wat wollen vulling. Het droge woestijnklimaat, gecombineerd met de beschermde atmosfeer van de grot, zorgde ervoor dat deze organische materialen in uitstekende staat bleven, vertelde Dr. Naama Sukenik, directeur van het Laboratorium voor Organische Materialen van de IAA.


155 weergaven1 opmerking

1 Comment


GERT reininga
Dec 14, 2022

Geweldig

Like
bottom of page