top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In de uren voor de belangrijke stemming over leden gerechtelijke benoemingscommissie gebeurde dit


Screenshot YouTube


Woensdag vanaf 11.30 uur Israël tijd vind in de Knesset de stemming plaats over wie er in de benoemingscommissie voor nieuwe rechters gaat zitten. Het wordt gezien als een belangrijke testcase over de voortgang van de juridische hervormingen.


Aangezien de stemming in het geheim plaatsvind en ieder Knesset lid achter een gordijn zijn of haar stem kan uitbrengen valt er geen peil te trekken wat de uitslag zal zijn.


Er zijn coalitie leden die het standpunt van premier Netanyahu steunen en een lid van de oppositie in de benoemingscommissie te kiezen en en een lid van de coalitie.


Er zijn ook coalitieleden die het standpunt van minister van Justitie Levin steunen, en twee leden van de coalitie in de benoemingscommissie willen, waardoor de zittende regering dus altijd een meerderheid heeft.


In de uren voor de stemming gebeurde er van alles in de Knesset, waarvan ik onderstaand de belangrijkste ontwikkelingen plaats.


Premier Benjamin Netanyahu belegde een bijeenkomst van coalitieleiders in een poging om iedereen op één lijn te krijgen voorafgaand aan een stemming over de keuze van de twee Knessetleden die zitting zullen nemen in de Judicial Selection Committee.


Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir eiste dat de "belangrijke onderdelen" van de justitiële hervorming "onmiddellijk" moeten worden voorgelegd voor een tweede en derde lezing in het plenum van de Knesset


Likud-parlementslid Eli Dallal heeft zijn naam uit de strijd gehaald in de aanloop naar de stemming over de twee parlementsleden die in de rechterlijke selectiecommissie zullen zitten.


De oppositie heeft zich verenigd rond Yesh Atid Knesset lid Karine Elharrar als kandidaat, maar de coalitie heeft nog zeven genomineerden.


Likud Knesset lid Tally Gotliv zegt dat ze haar nominatie niet zal terugtrekken uit de Judicial Selection Committee, zelfs niet als premier Benjamin Netanyahu hierom vraagt


Extreemrechts Otzma Yehudit Knesset lid Yitzhak Kroizer zegt dat de regering twee coalitie MK's in de Judicial Selection Committee moet doordrukken in plaats van één zetel naar een oppositiekandidaat te laten gaan.


Likud-parlementslid David Bitan zegt dat de regering de traditie moet respecteren om een ​​vertegenwoordiger van de coalitie en de oppositie voor de rechterlijke selectiecommissie te benoemen.


Nationale Eenheidspartij Knesset lid Yifat Shasha-Biton zegt dat als de coalitie de controle over beide zetels voor MK's in de Judicial Selection Committee overneemt, de landelijke protestbeweging in volle kracht zal terugkeren.


Een groep van vooraanstaande zakenmensen roept premier Benjamin Netanyahu op om "staatsmanschap" te tonen en ervoor te zorgen dat de praktijk van het benoemen van een coalitie- en oppositievertegenwoordiger in de rechterlijke selectiecommissie wordt voortgezet.


Likud Knesset lid Moshe Passal en Shas Knesset lid Uriel Busso hebben naar verluidt hun kandidatuur voor een post in de Judicial Selection Committee voorafgaand aan de stemming ingetrokken.

Hierdoor zijn er in totaal nog zes kandidaten die strijden om de twee plekken.


Over het algemeen worden voorafgaand aan een belangrijke stemming politieke deals gesloten.


Het is dus mogelijk dat de oppositie en coalitie een deal hebben gesloten waardoor Shas leider Deri weer terug kan keren in de Knesset in ruil voor het laten vallen door de coalitie van een zetel in de commissie. (ToI)


Premier Binyamin Netanyahu steunde de verkiezing van Knesset oppositie-lid Karin Alharer tot lid van de commissie voor de selectie van rechters, maar vlak voor de stemming ontvouwde zich een echt drama: de coalitie besloot namens haar alle nominaties te verwijderen. met uitzondering van Tali Gottlieb (Likud) die weigerde dit te doen en tegen Elharar stemde - zodat er binnen 30 dagen nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden. (Ynet)


Later vanmiddag zal dit duidelijk worden.

102 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page