top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In Eilat komt iedereen samen voor de veiligheid van vogels


Een gele kwikstaart bij het International Birding & Research Center, Eilat. Foto door Noam Weiss/IBRC via ISRAEL21C


Miljoenen vogels trekken twee keer per jaar door Eilat en de zuidelijke Arava-woestijn, omdat deze strook land in het zuiden van Israël de enige landbrug is die Eurazië en Afrika verbindt.


Om de route zo gastvrij mogelijk te maken, heeft het International Birding & Research Centre in Eilat lokale belanghebbenden ingeschakeld om de vliegroute vrij te houden van gevaren zoals windturbines, kabelantennes, hoogspanningslijnen en zelfs glazen gevels waar vogels tegenaan kunnen botsen.


Dit op de gemeenschap gebaseerde Israëlische natuurbehoudsinitiatief werd gekozen als een van de 19 meest opvallende projecten die werden gepresenteerd, uit een veld van 258 kandidaten uit 26 landen, tijdens de recente VN-conferentie van de partijen (COP15) over biologische diversiteit.


"We bevinden ons op een van de meest kritieke migratieknelpunten ter wereld", zegt Noam Weiss, directeur van het centrum, tegen ISRAEL21C.


Hij merkte op dat de trekvogels vroeger graag stopten om uit te rusten in bloeiende habitats zoals de Eilat-kwelder, die nu praktisch uitgestorven is.


"Vandaag de dag moeten we gefabriceerde habitats bieden - tuinen, velden, boomgaarden, rioolwaterzuiveringsinstallaties en zoutpannen", zei hij. "Om deze door de mens gemaakte tussenstops voor de vogels te verbeteren, hebben we publieke steun en participatie en creatieve samenwerkingen nodig."


Het centrum informeert boeren in het gebied over de voordelen van trekvogels om ongedierte "net zo goed of zelfs beter te bestrijden dan pesticiden" en moedigt hen aan om de vogels welkom te heten op hun boerderijen.


Een witte kwikstaart. Foto door Noam Weiss/IBRC via ISRAEL21C


Het centrum werkt ook samen met het plaatselijke waterbedrijf, Ein Netafim, om van het behandelde waterreservoir een veiligere en betere plek voor de vogels te maken.


"We hebben diepe wortels nodig in onze gemeenschappen, onderzoek waarbij de boeren betrokken zijn en tonnen goede wil", zei Weiss.


Een witborst. Foto door Noam Weiss/IBRC via ISRAEL21C


"Elke bezoeker van het Eilat Bird Sanctuary zal zich realiseren dat het is gebouwd met de behoeften van de vogels in gedachten, maar stelt tegelijkertijd menselijke bezoekers in staat om de trekvogels te waarderen en zich ermee te identificeren."


Tienduizenden jaarlijkse bezoekers komen naar het onderzoeksstation van het reservaat om de staf van de bezoekende vogels te observeren en hun fysieke conditie te onderzoeken, om hun vermogen te beoordelen om hun epische reis te voltooien.


Een vrijwilliger van Eilat Bird Sanctuary met een gemaskerde klauwier. Foto door Noam Weiss/IBRC via ISRAEL21C


"Mensen komen kijken hoe ons onderzoek wordt gedaan, stellen vragen en mogen zelfs een klein vogeltje vasthouden en loslaten op zijn uitdagende reis," zei Weiss.


"Het is een levens veranderende ervaring", zegt Iris Gorin van de Society for the Protection of Nature in Israel, die het bandingstation van Eilat runt.


“Een kind of volwassene die een warme en energieke vogel vasthoudt en hem terug laat gaan naar zijn migratie-uitdagingen, zal met heel zijn hart wensen dat hij veilig thuis zal komen. Ze zullen dan van vogels houden en ze beschermen in hun tuinen of op het werk, nu en voor altijd.”


Dit is een Euraziatische draaihals. Foto door Noam Weiss/IBRC via ISRAEL21C


Tzadok Zemach, onderhoudsmanager van het vogelreservaat, zei dat hij altijd wilde dat de bewoners van Eilat het reservaat als een verlengstuk van hun eigen huis zouden zien.


“Acht jaar geleden zijn we begonnen met het organiseren van grote gemeenschappelijke evenementen in het vogelcentrum, waarbij we onze gemeenschappen uitnodigden om vogels te zien, te begrijpen en ervan te houden. En ze kwamen met duizenden - scholen, werkplekken en gezinnen, die hun kinderen zelfs een uur voordat school begint meebrengen om de vogels elke ochtend te zien."


Een kind met een roodstaartige struikrobin. Foto door Noam Weiss/IBRC via ISRAEL21C


Het succes van het centrum bij het rekruteren van de gemeenschap om het te helpen zijn instandhoudingsdoelstellingen te verwezenlijken, vertaalde zich in praktische resultaten.


Vier windparken die gepland waren langs de hoofdvliegroute werden op veler verzoek stopgezet. Het behandelde waterreservoir ondergaat nu een grote upgrade in het belang van de vogels.


Er is een lokale verordening aangenomen die het glas aan de voorkant van een gebouw langs de vliegroute beperkt tot maximaal 50 procent.


Salt of the Earth, een zoutwinningsbedrijf, investeerde in de biodiversiteit van zijn zoutpannen, die nu flamingopoelen worden genoemd.


Flamingo's in Eilat. Foto door Noam Weiss/IBRC via ISRAEL21C


De internationale erkenning die de COP15 biedt, "geeft ons kracht en motivatie", voegde hij eraan toe.


“Natuurbehoud kan een heel eenzaam beroep zijn. Desalniettemin worden we hier in Eilat omringd door toegewijde vrijwilligers en een ondersteunende en liefdevolle gemeenschap”, aldus Weiss.


“Mensen zeggen dat geld en politieke macht de wereld drijven, maar emoties zijn sterker dan geld. Onze lokale gemeenschap houdt van vogels en is bereid een heel eind voor ze te gaan. We creëren samen een echte verandering in de manier waarop onze regio zich verhoudt tot de natuur.”


Een flamingo spreidt zijn vleugels. Foto door Noam Weiss/IBRC via ISRAEL21C


Het International Birding & Research Centre in Eilat is een samenwerkingsverband van de Society for the Protection of Nature , KKL-JNF , de Israel Nature and Parks Authority , de gemeente Eilat, de Eilot Regional Council, de Eilat Tourism Corporation en het Ministerie van Toerisme.


Een rivierzanger. Foto door Noam Weiss/IBRC via ISRAEL21C


"Eilat is buitengewoon trots om zo'n belangrijke tussenstop te zijn van de vliegroute van zoveel vogels", zei burgemeester Eli Lankry. “Het gekozen project is gebaseerd op het werk met de liefhebbende Eilat- en Eilot gemeenschappen die de vogels omarmen en het werk van het Vogelreservaat. Het winnen van deze prijs is een uiting van het respect dat verschuldigd is aan dit unieke natuurbeschermingswerk in de gemeenschap en alle betrokken partners.”


1.442 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page