top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In Jeruzalem wordt een universeel antiviraal medicijn ontwikkeld


Foto door Viktor Forgacs op Unsplash

Antivirale therapieën tegen Covid-19, zoals Paxlovid van Pfizer en Lagevrio van Merck, verminderen het aantal ziekenhuisopnames en overlijden met bijna 90 procent bij patiënten met een hoog risico.


Maar het SARS-CoV-2-virus muteert snel, en dat betekent dat er constant en snel nieuwe antivirale middelen moeten worden ontwikkeld om de Covid-curve voor te blijven.


ViroBlock, een in Jeruzalem gevestigde startup, heeft een nieuw geneesmiddelenplatform ontwikkeld voor het snel genereren van antivirale geneesmiddelen die zich richten op eiwitten die alle Covid-19-varianten en andere virussen gemeen hebben, waaronder griep, Zika, West-Nijl en hepatitis.


Het platform richt zich op het E-eiwit (voor "envelop") in een virus, dat voor 95% hetzelfde is, ongeacht het virus. De spike-eiwitten op de SARS-CoV-1- en SARS-CoV-2-virussen zijn daarentegen slechts voor 75% identiek.


Dit betekent dat ViroBlock medicijnen waarschijnlijk effectief blijven, zelfs wanneer een virus muteert - een probleem dat jaarlijks de kop opsteekt wanneer farmaceutische bedrijven proberen de richting van de griep van het volgende jaar te ontwijken.


ViroBlock remt ook een afzonderlijk eiwit, 3a, dat in de meeste virussen aanwezig is.


"Met onze eigen technologie kan ViroBlock doelen in een nieuwe virale dreiging of variant identificeren, remmers ertegen ontwikkelen en het resistentiepotentieel van het virus tegen het nieuwe medicijn bepalen, allemaal in een ongekend tempo", zegt ViroBlock CEO Isaiah (Shy) Arkin, hoogleraar biologische chemie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, tegen ISRAEL21C.


Tegenwoordig, voegt hij eraan toe, "moeten wetenschappers nieuwe middelen en een aangepaste aanpak ontwikkelen om elk nieuw virus aan te pakken, zonder te kunnen voorspellen hoe dat virusresistentie zal ontwikkelen."


De volgende fase van de klinische proeven van ViroBlock zal de werkzaamheid van zijn nieuwe antivirale benadering op mensen testen. Het bedrijf heeft ook medicijnen in de pijplijn die momenteel worden getest en die effectief kunnen zijn tegen andere virussen.


ViroBlock werd in 2020 opgericht door Yissum, het bedrijf voor technologieoverdracht van de Hebreeuwse Universiteit .m, het bedrijf voor technologieoverdracht van de Hebreeuwse Universiteit.
73 weergaven0 opmerkingen
bottom of page