top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In mei ontvangt Bar-Ilan Universiteit Prof. Ruth Halperin-Kaddari eredoctoraat van Brandeis University

Prof. Ruth Halperin-Kaddari. Foto Bar Ilan University


In mei zal prof. Ruth Halperin-Kaddari van de Bar-Ilan Universiteit een eredoctoraat ontvangen van de Brandeis Universiteit in Waltham, Massachusetts.


Prof. Halperin-Kaddari is lid van Bar-Ilan’s Faculteit der Rechtsgeleerdheid en stichtend academisch directeur van het Rackman Center for the Advancement of the Status of Women van de universiteit. Ze is een expert op het gebied van familierecht in zowel het burgerlijk rechtssysteem als het traditionele Joodse recht en heeft drie termijnen gediend als lid (tweemaal vice-president) van het VN-Comité voor de Uitbanning van Alle Vormen van Discriminatie van Vrouwen (CEDAW). Ze is een expert op het gebied van familierecht in Israël, internationaal familierecht op het gebied van de mensenrechten, feminisme en halacha, en internationale vrouwenrechten. Prof. Halperin-Kaddari is een ontvanger van de International Women of Courage Award van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en werd in 2018 uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen van Apolitical op het gebied van genderbeleid over de hele wereld.


Sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober heeft prof. Halperin-Kaddari een leidende rol gespeeld in de strijd voor internationale erkenning van de seksuele misdaden van Hamas, met als hoogtepunt het recente rapport van de ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarin werd geconcludeerd dat conflict gerelateerd seksueel geweld waarschijnlijk heeft plaatsgevonden tijdens de Hamas-aanval op Zuid-Israël, evenals duidelijk bewijs dat gijzelaars zijn verkracht terwijl ze in Gaza werden vastgehouden, en dat degenen die momenteel gevangen worden gehouden nog steeds met dergelijk misbruik worden geconfronteerd.


Bij het selecteren van prof. Halperin-Kaddari voor een eredoctoraat schreef Brandeis University: “De universiteit heeft er altijd naar gestreefd uitzonderlijke mensen zoals jij te prijzen, die vechten voor de rechten van de minder bedeelden, en die hun vaardigheden investeren in het bevorderen van menselijke kennis en begrip. - onder wie Ruth Bader Ginsburg, Madeleine Albright en Golda Meir. Gezien onze geschiedenis en waarden zal de Brandeis-gemeenschap ongetwijfeld blij zijn om te zien hoe u wordt geëerd vanwege de verreikende impact van uw werk in de strijd tegen geweld en discriminatie van vrouwen. Wij geloven dat u inspiratie hebt gegeven en zult blijven geven aan hele generaties van intellectueel nieuwsgierigen, bij het nastreven van hun ambities en bij het bevorderen van positieve verandering waar dat nodig is."


“De afgelopen maanden en gedurende haar hele academische carrière heeft prof. Halperin-Kaddari haar hele wezen gewijd aan de bevordering van vrouwenrechten”, zei prof. Michal Alberstein, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, toen hij deze eer vernam. “Dit is een belangrijk en opmerkelijk internationaal gebaar en een erkenning van het belang van de oorlog voor de vrijlating van de gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden, en van de wreedheden en gendergerelateerde misdaden die op 7 oktober zijn gepleegd. Het is een erkenning van haar leiderschap door de jaren heen om de rechten van vrouwen te bevorderen, die de afgelopen maanden nieuwe en zeer moeilijke hoogten heeft bereikt in haar activiteiten bij de Verenigde Naties en in veel internationale en lokale centra van belangenbehartiging en invloed. Ik heb geen woorden om mijn waardering en enthousiasme voor deze erkenning te beschrijven. Ruth handelde met moed en heldhaftigheid terwijl ze met onbeschrijfelijke emoties omging bij het bevorderen van de kreten van vrouwen in het algemeen en met betrekking tot recente gebeurtenissen in het bijzonder. Dit is een lichtstraal van herkenning en hoop.”


Naast prof. Halperin-Kaddari zal Brandeis University documentairemaker Ken Burns, academisch beheerder Ruth Simmons en burger- en gemeenschapsrechtenleider Roy DeBerry eren. Rabbijn David Ellenson, voormalig directeur van Brandeis’ Schusterman Center for Israel Studies en emeritus kanselier van het Hebrew Union College-Jewish Institute of Religion, zal postuum worden erkend. “De getalenteerde individuen die eredoctoraten ontvingen, hebben elk hun levenswerk gewijd aan het aanpakken van enkele van de belangrijkste kwesties van onze tijd”, schreef Brandeis University-voorzitter Ron Liebowitz bij de aankondiging van de onderscheidingen van dit jaar.


“Samen belichamen ze de fundamentele Joodse waarden van Brandeis om kennis te zoeken en de wereld te herstellen.”

174 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page