top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Indien verkiezingen nu, dan is partij Gantz grootste partij en verliest blok Netanyahu meerderheid


Screenshot N12 News


Een opzienbarende uitkomst kan je wel zeggen, indien er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden is de partij van Benny Gantz met 28 zetels de grootste partij, Netanyahu met de Likud komt met 24 zetels op de 2e plaats en eindigt de partij van Yair Lapid met 20 zetels op de derde plaats.


De peiling bevestigde grotendeels de bevindingen van een eerdere Channel 13-peiling die voor het eerst een opvallende daling van de steun voor de coalitie en een stijgende steun voor de voormalige minister van Defensie meldde.


Screenshot N12 News


De gecombineerde extreemrechtse religieuze zionisme Otzma Yehudit-lijst zou dalen van 14 naar 11 zetels, voorspelde de Channel 12-peiling van zondag. Shas zou 10 zetels krijgen en het Verenigd Thora Jodendom zou stabiel blijven met zeven zetels.


Screenshot N12 News


De linkse Meretz zou terugkeren in de Knesset met vijf zetels nadat hij dit keer onder de kiesdrempel was gezakt, terwijl Ra'am, Hadash-Ta'al en Yisrael Beytenu ook elk vijf zetels zouden krijgen. Labour, geleid door Merav Michaeli, en de Palestijnse nationalistische partij Balad zouden de kiesdrempel niet halen, ontdekte Channel 12.


De resultaten zouden Netanyahu's rechtse religieuze blok zien dalen van 64 zetels naar 52, en daarmee haar absolute mee Knesset meerderheid verliezen terwijl de partijen die de vorige regering vormden een Knesset-meerderheid zouden kunnen vormen met 63 zetels.


Yisrael Beytenu, geleid door Avigdor Lieberman, Hadash-Ta'al, geleid door Ayman Odeh, evenals Meretz, geleid door Zahava Galon, en Ra'am, geleid door Mansor Abbas, passeren allemaal nauwelijks de kiesdrempel (4) en ontvangen 5 mandaten


En hoe zit het met de head-to-head percentages voor de premiersplek? Parlementslid Benny Gantz staat op 39% goedkeuringsscore, vergeleken met premier Benjamin Netanyahu, die op slechts 34% staat.


Nog eens 22% antwoordde dat geen van de twee geschikt is om als premier te dienen, en nog eens 5% antwoordde dat ze het niet weten.


Channel 12 ondervroeg ook respondenten op basis van een scenario waarin voormalig premier Naftali Bennett terugkeerde op het politieke toneel met een nieuw gevormde centristische partij.


In zo'n geval zou Bennett acht zetels winnen, terwijl zowel Likud als de partij Nationale Eenheid er 24 zouden krijgen en Yesh Atid 18.


Bij een peiling van een aantal weken geleden waqs Likud ook al op verlies en de Knesset meerderheid kwijt.


Channel 12 vroeg de respondenten wie in de eerste plaats verantwoordelijk was voor de verlaging van de verlaging van de economische vooruitzichten van positief naar stabiel van Israël door Moody's. Zevenenveertig procent van de respondenten zei dat de regering in de eerste plaats de schuld had, 47 procent gaf de protesten de schuld van de juridische revolutie.74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page