top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Innovatieve technologie maakt gebruik van slimme sensoren om de veiligheid van vaccins te waarborgen


Screenshot YouTube


Een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv stelt ontwikkelaars voor het eerst ter wereld in staat om de veiligheid van vaccins te bepalen via slimme sensoren die objectieve fysiologische parameters meten.


Volgens de onderzoekers testen de meeste klinische onderzoeken de veiligheid van nieuwe vaccins, inclusief COVID-19-vaccins, vertrouwen op subjectieve rapporten van deelnemers, wat kan leiden tot vertekende resultaten. Daarentegen zijn objectieve fysiologische gegevens, verkregen via sensoren die aan het lichaam zijn bevestigd, duidelijk en ondubbelzinnig.


De studie werd geleid door Dr. Yftach Gepner van de afdeling Epidemiologie en Preventieve Geneeskunde aan de Sackler Faculteit der Geneeskunde van de TAU, samen met Dr. Dan Yamin en Dr. Erez Shmueli van de Fleischman Faculteit Ingenieurswetenschappen van de TAU. Het artikel is gepubliceerd in Communications Medicine, een tijdschrift uit de Nature-portfolio.


Dr. Gepner: "Bij de meeste methoden die tegenwoordig worden gebruikt, gebruiken klinische onderzoeken die zijn ontworpen om de veiligheid van een nieuw medicijn of vaccin te evalueren, zelfrapportagevragenlijsten, waarbij deelnemers worden gevraagd hoe ze zich voelen voor en na het ontvangen van de behandeling. Dit is duidelijk een volledig subjectief rapport. Zelfs toen Pfizer en Moderna hun vaccins voor het nieuwe COVID-19-virus ontwikkelden, gebruikten ze zelfrapportages om hun veiligheid aan te tonen."


In de huidige studie toonden onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv aan dat slimme sensoren kunnen worden gebruikt om nieuwe vaccins te testen. De studie werd uitgevoerd toen veel Israëli's hun tweede dosis van het COVID-19-vaccin kregen.


De onderzoekers rustten vrijwilligers uit met innovatieve, door de FDA goedgekeurde sensoren die zijn ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Biobeat. Deze sensoren, bevestigd aan hun borst, maten fysiologische reacties van één dag voor tot drie dagen na ontvangst van het vaccin. De innovatieve sensoren bewaakten 13 fysiologische parameters, zoals: hartslag, ademhalingssnelheid, verzadiging (zuurstofgehalte in het bloed), hartslagvolume, temperatuur, hartminuutvolume en bloeddruk.


De verrassende resultaten: er werd een significante discrepantie gevonden tussen subjectieve zelfrapportages over bijwerkingen en daadwerkelijke metingen. Dat wil zeggen dat in bijna alle objectieve metingen significante veranderingen werden vastgesteld na vaccinatie, zelfs bij personen die aangaven helemaal geen reactie te hebben gehad.


Bovendien bleek uit de studie dat bijwerkingen escaleren gedurende de eerste 48 uur, en daarna keren de parameters terug naar het niveau dat werd gemeten vóór vaccinatie. Met andere woorden: een directe beoordeling van de veiligheid van het vaccin identificeerde fysiologische reacties gedurende de eerste 48 uur, met daarna stabilisatie van de spiegels.

"De boodschap van ons onderzoek is duidelijk", zegt Dr. Gepner.


"In 2022 is de tijd gekomen om continu, gevoelig en objectief de veiligheid van nieuwe vaccins en therapieën te testen. Er is geen reden om te vertrouwen op zelfrapportage of te wachten op het optreden van zeldzame bijwerkingen zoals myocarditis, een ontsteking van de hartspier, die voorkomt bij een van de 10.000 patiënten. Voorlopige tekenen die dergelijke aandoeningen voorspellen, kunnen worden gedetecteerd met geavanceerde sensoren, waarbij normale versus extreme veranderingen in fysiologische parameters en elk risico op ontsteking worden geïdentificeerd.


Nu worden proefdeelnemers uitgenodigd in de kliniek voor bloeddruk testen, maar vaak stijgt hun bloeddruk alleen maar omdat de situatie stressvol is. Voortdurende controle thuis lost deze problemen op met eenvoudige, handige, goedkope en nauwkeurige middelen. Dit is het soort medicijn waarnaar we in 2022 moeten streven."
38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page