top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Het grote plaatje achter de Sullivan-Netanyahu ontmoeting', door Barak Ravid


Foto Kobi Gideon / GPO


Nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivanmaakte Netanyahu afgelopen donderdag duidelijk dat de regering-Biden zich zorgen maakt over zijn plan voor gerechtelijke herziening en het effect dat dit zou kunnen hebben op de democratische instellingen van Israël, vertelden drie hoge Amerikaanse en Israëlische functionarissen met kennis van de bijeenkomst.


Het grote plaatje: toen Sullivan zich voorbereidde op zijn reis naar Jeruzalem, stond het juridische plan van de nieuwe Israëlische regering niet bovenaan zijn prioriteitenlijst en velen binnen de regering vonden dat de VS er niet aan mee moesten doen.

  • Maar toen het interne debat in Israël escaleerde, besefte het Witte Huis dat het nodig was om duidelijk te maken waar het stond met betrekking tot het plan, zeiden Amerikaanse functionarissen.

Het nieuws sturen: Kort voordat Sullivan vorige week in Israël landde, trok het Israëlische Hooggerechtshof de benoeming van Deri in .

  • Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat de gevolgen van de uitspraak het centrale punt waren in de Israëlische binnenlandse situatie die Herzog tijdens zijn ontmoeting met Sullivan woensdagavond naar voren bracht.

Tijdens de ontmoeting van Sullivan en Netanyahu een dag later was het de premier die als eerste zijn gerechtelijk plan naar voren bracht en probeerde het uit te leggen, vertelden de Amerikaanse en Israëlische functionarissen me.

  • Een Amerikaanse functionaris zei dat Sullivan zijn mening niet gaf over de details van het plan, maar een meer algemene boodschap gaf over hoe het de gedeelde democratische waarden van de twee landen zou kunnen beïnvloeden.

  • "Sullivan drukte tegenover Netanyahu het belang uit van democratische instellingen, scheiding der machten en de rechtsstaat, en de eigenschappen die ervoor zorgen dat democratieën, zoals die van Israël, uniek gedijen en die we delen", vertelde een hoge Amerikaanse functionaris met kennis van het gesprek.

  • Israëlische functionarissen zeiden dat een van de zorgen van Sullivan was dat zelfs als dit niet de bedoeling van Netanyahu is, het ondemocratisch zou kunnen lijken om zo'n belangrijk plan door te voeren zonder dialoog en alleen met een parlementaire meerderheid.

  • Yaron Avraham van Israel's Channel 12 meldde dat Netanyahu tegen Sullivan zei dat hij het plan door een brede consensus in de Knesset wil laten passeren en dat de definitieve versie er niet uit zal zien zoals het er vandaag uitziet.

Wat volgt: Tijdens zijn aanstaande bezoek aan Israël zal Blinken naar verwachting de discussie met Netanyahu en andere Israëlische functionarissen over het gerechtelijk plan voortzetten.


59 weergaven0 opmerkingen
bottom of page