top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

INSS: "Het "volksleger" dreigt te ontbinden; we roepen op tot onmiddellijke stopzetting proces"


Tel Aviv zaterdagavond. Foto Twitter


Het INSS, Het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies en het belangrijkste veiligheidsinstituut van Israël heeft zojuist de volgende persverklaring uitgegeven:


Het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies (INSS) in een dringende waarschuwing: het model van de IDF als het "volksleger" dreigt te ontbinden. Dit kan resulteren in een zwak leger en Israël naar een precaire realiteit leiden die de regionale afschrikkingsvergelijking in gevaar brengt. Dit gebeurt te midden van escalerende dreigingen op verschillende fronten. We roepen dringend op tot een onmiddellijke stopzetting van unilaterale wetgeving en dringen erop aan dat veranderingen worden nagestreefd door middel van een brede consensus.


Het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies (INSS) publiceerde vier maanden geleden een strategische waarschuwing, de eerste in zijn soort voor INSS, waarin werd beschreven wat er zou kunnen gebeuren als de gerechtelijke revisie-inspanningen zouden worden voortgezet en de protesten ertegen zouden toenemen.


Helaas is onze waarschuwing grotendeels gerealiseerd en is de schade aan de nationale veiligheid van Israël werkelijkheid geworden, gekenmerkt door de intense onrust die gaande is in de IDF, die de fundamenten van het "volksleger" ondermijnt; de erosie van Israëls afschrikking tegen zijn vijanden; de ondermijning van de speciale betrekkingen met de VS; de verzwakking van de economie en in het bijzonder de hoogtechnologische industrie; verdieping van maatschappelijke verdeeldheid; en verzwakte de nationale weerbaarheid als geheel.


De schade aan deze elementen zal nog groter worden als de ene partij de andere overmeestert. Daarom, de enige uitweg is een onmiddellijke en volledige stopzetting van de gerechtelijke revisie, gevolgd door een stopzetting van de protesten, en een daad van politiek leiderschap die de wil van de overgrote meerderheid zal weerspiegelen: een echt debat over de constitutionele grondslagen van de staat Israël.


Tegelijkertijd moeten de meeste inspanningen en middelen van de regering worden ingezet voor de urgente kritieke problemen die verband houden met de nationale veiligheid van Israël, de Israëlische samenleving en de Israëlische economie.

268 weergaven0 opmerkingen
bottom of page