top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Intel en Sheba medische centrum komen met algoritme diagnose en behandeling van de ziekte Crohn


Het Intel-Sheba-team dat een AI-app heeft ontwikkeld voor het diagnosticeren van de ziekte van Crohn. Foto door Ohad Falik via ISRAEL21C


Miljoenen mensen over de hele wereld lijden aan de ziekte van Crohn, een inflammatoire darmziekte (IBD). Het is niet te genezen, maar het is behandelbaar, maar de diagnose is moeilijk omdat de symptomen van Crohn ook bij veel andere aandoeningen voorkomen.


Over een paar maanden zal een nieuwe kunstmatige intelligentie-verbeterde app Israëlische artsen helpen om de ziekte van Crohn in een vroeger stadium te diagnosticeren en daarom eerder met de behandeling te beginnen.


De app wordt ontwikkeld door de Intel Corporation met het ARC Innovation Center van het grootste medische centrum van Israël, Sheba Medical Center in Ramat Gan.


Met behulp van Intel-hardware en -software scant en analyseert de app tot 12.000 beelden die door een "capsulepil" in het spijsverteringsstelsel van de patiënt zijn genomen, met resultaten in ongeveer 2 minuten.


In een klinische proef met 101 patiënten bleek deze methode 86% nauwkeurig te zijn in beeld- en gegevensanalyse, vergeleken met 68% nauwkeurigheid die werd bereikt met analyse door een ervaren gastro-enteroloog.


“Het voorspellen van het verloop van de ziekte bij patiënten met de ziekte van Crohn is een van de belangrijkste klinische uitdagingen bij de behandeling van inflammatoire darmaandoeningen. De momenteel beschikbare tools zijn echter beperkt en onvoldoende nauwkeurig”, zegt Dr. Uri Kopylov, directeur van IBD in Sheba's Gastro Institute, tegen ISRAEL21C.


Dit is de eerste app die capsulevideo's analyseert van het spijsverteringsstelsel van patiënten en door zinvolle informatie aan de artsen te presenteren, zodat ze een betere behandeling voor de patiënt kunnen aanbevelen.


Onlangs gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de Israëlische Vereniging voor Gastro-enterologie en de jaarlijkse conferentie van de Europese Organisatie voor Inflammatoire Darmziekten, zal de app de komende maanden beschikbaar zijn voor gebruik door artsen van het Sheba Medical Center. In de toekomst zal het beschikbaar worden gesteld aan andere ziekenhuizen in Israël en in het buitenland.

66 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page