top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Interactieve kleding die je een betere atleet kan maken


Salay Haim Raveh, oprichter van Tropx smart sportswear company. Foto met dank aan Tropx


Een instructeur voor fysieke fitheid en krav maga uit Haifa neemt de manier waarop atleten hun workouts doen over.


Het startup-bedrijf van Salay Haim Raveh, Tropx , heeft innovatieve sportkleding ontworpen met ingebouwde sensoren die zijn verbonden met een app die de prestaties kan verbeteren en blessures kan voorkomen.


Raveh, die net 30 werd, was een fysieke fitnessinstructeur in het Israëlische leger en studeerde af aan het Wingate Instituut voor Lichamelijke Opvoeding en Sport.


Hij werkte 12 jaar als personal trainer. Maar hoewel hij zijn cliënten nauwlettend in de gaten hield terwijl ze trainden, "had ik geen idee wat er in hun spieren, gewrichten en pezen aan de hand was."


Hij ging werktuigbouwkunde en biomechanica studeren aan ORT-Braude. Daar ontmoette hij Dekel Nadaf, een andere student werktuigbouwkunde. Naast hun reguliere cursussen hebben ze ondernemerschap gestudeerd.


"Ik had het idee voor de sensoren in sportkleding en Nadaf werkte aan het concept", zegt Raveh. "Ik zag de noodzaak om wat er in het lichaam van mensen omging te koppelen aan de oefeningen die ze in de sportschool deden."


Maximaliseer prestaties

"Het lichaam is erg ingewikkeld", vertelt Raveh aan ISRAEL21c. "Ik wilde een systeem ontwikkelen waarmee mensen kunnen trainen en hun prestaties kunnen maximaliseren."


De sensoren van Tropx bevatten algoritmen om de trainingsprestaties te analyseren. De algoritmen waarvoor patent is aangevraagd, lezen de hartslag, ademhalingsfrequentie en melkzuurniveaus van mensen tijdens hun oefeningen.


Als bewegingen onjuist zijn, kunnen gebruikers met realtime beelden hun bewegingen aanpassen op basis van de geïndividualiseerde feedback. Informatie wordt ook beoordeeld op basis van de zwakke plekken en sportdoelen van elke atleet.


Voor zijn eerste onderzoek en ontwikkeling ontving Raveh fondsen van Cactus Capital van Ben Gurion University, de Israel Innovation Authority en Maccabi Haifa Carmel , de grootste sportvereniging van Israël met 16 vestigingen in het hele land.


Hij nam ook deel aan het 8200 IMPACT -versnellingsprogramma voor Israëlische tech-startups die zich richten op het oplossen van belangrijke sociale en milieuproblemen door middel van geavanceerde technologie.


Raveh richtte vervolgens in 2020 Tropx op met een kleine groep sportliefhebbers en ingenieurs, waaronder zijn jeugdvriend Gal Abir, die met hem opgroeide in hetzelfde gebouw in Haifa.


"Gal studeerde af met een dubbele graad in wiskunde en informatica aan de Technion, dus ik wist dat hij slim en verantwoordelijk was", zei Raveh, terwijl hij Abir tekende als Chief Technology Officer.


Waterdicht en gemaakt om te reizen

Het doel van Raveh is om hoogwaardige sportkleding te maken met sensoren die de informatie doorgeven aan zowel de drager als coaches en trainers.


Hij zei bijvoorbeeld dat een coach die een voetbaltraining in de gaten houdt, een alarm zal ontvangen dat "speler # 8 gevaar loopt een hamstring te trekken."


De coach kan de speler vervolgens naar een sportschool sturen waar hij een training kan doen "niet om spieren op te bouwen, maar om hem een ​​betere voetballer op het veld te maken."


Er zijn andere sportkleding die nu cameramonitoren heeft, "maar je kunt er niet mee rennen en je kunt er niet mee zwemmen." De sensoren van Raveh zijn waterdicht en gemaakt om te reizen.


"Dit is een holistische benadering om de prestaties van atleten in alle soorten sporten te verbeteren", zei Raveh, eraan toevoegend dat Tropx zijn technologie tegen het einde van 2023 op Maccabi atleten zal testen.


Van links naar rechts: Prof. Ella Been, Salay Haim Raveh met Gal Abir op zijn rug, Hayim Makabee, Dekel Nadaf, Aviv Yehezkel. Foto met dank aan Tropx


Abir zegt dat het bedrijf ernaar streeft algoritmen te ontwikkelen voor meer dan 100 verschillende oefeningen. De R&D gebeurt onder leiding van Prof. Ella Bean, hoofd sporttherapie aan het Ono Academic College ; en Hayim Makabee, een softwareontwikkelaar.


Raveh situeerde zijn kantoor in de buurt van de haven van Haifa, die "het noordelijke knooppunt van startups is geworden", zei hij. Hij is de eerste in zijn familie die ondernemer wordt.


Het is moeilijk om zijn spieren niet op te merken. Hij traint hard in de sportschool en maakt het zijn prioriteit om in vorm te blijven.


"Ik moet eruitzien als een trainer", zei Raveh. "Mijn lichaam is als mijn visitekaartje."


Voor meer informatie, klik hier.
49 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page