top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Interministerieel initiatief investeert NIS 75 miljoen om vijf perifere innovatiecentra op te zettenVoor het eerst hebben het Ministerie van Economie en Industrie, het Ministerie van de Negev, Galilea en Nationale Veerkracht, het Ministerie van Milieubescherming, het Ministerie van Landbouw, het Ministerie van Regionale Samenwerking, het Ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie, en de Israel Innovation Authority hebben zich verenigd in een initiatief waarbij 75 miljoen Shekel wordt toegewezen aan maximaal vijf innovatiecentra in de geografische periferie van Israël, om ondernemerschap op verschillende gebieden en hightech-werkgelegenheid aan te moedigen.


Als onderdeel van het programma zullen maximaal 5 franchisenemers worden geselecteerd, bestaande uit Israëlische bedrijven, bedrijven en non-profitorganisaties.

Relevante instanties zullen worden uitgenodigd om aanvragen in te dienen voor de oprichting en exploitatie van technologische innovatiecentra in de periferie om duurzame economische groei in het werkgebied te stimuleren. De winnaars ontvangen gedurende vijf jaar een beurs van maximaal 15 miljoen Shekel.


De centra zijn bedoeld om zich te concentreren op het bevorderen van innovatieve technologieën op het gebied van onder meer landbouw, voedsel, energie en de strijd tegen klimaatverandering.


De innovatiecentra zullen onder andere programma's bevatten om ondernemerschap te stimuleren, initiatieven ter bevordering van lokale innovatie, trainingsprogramma's ter bevordering van de werkgelegenheid in de hightechindustrie. Bovendien zullen de centra worden ontworpen om een ecosysteem te koesteren voor het opzetten van innovatieve ondernemingen, waarbij bruggen worden gesmeed met lokale belanghebbenden zoals: de academische wereld en onderzoeksinstellingen, lokale overheidsinstanties, bestaande industrieën en investeerders.


De voorstellen zullen worden beoordeeld aan de hand van in te dienen bedrijfsplannen, met de nadruk op het bieden van een kader om alle stadia van ondernemerschap te bevorderen, en programma's om ondernemerschap op het gebied van technologische innovatie op een specifiek gebied aan te moedigen. Bovendien moeten inzendingen manieren onderzoeken om verbindingen op te bouwen met bedrijven en de bredere hightechindustrie. Daarnaast kan het bedrijfsplan het maken van infrastructuren omvatten om ondernemersideeën aan te moedigen, te helpen bij het aantrekken van kapitaal en hulpmiddelen en programma's te bieden om zakelijke kennis en vaardigheden aan ondernemers te versterken en over te dragen.


Yitzhak Wasserlauf, minister van de Negev, Galilea: “Ik ben trots om vandaag deze aankondiging te doen, voor de inwoners van de Negev en Galilea - NIS 75 miljoen, die allemaal bestemd zijn voor de opening van 5 technologische innovatie en ondernemerschapscentra in de periferie. Dit zijn belangrijke groeimotoren voor de lange termijn, die lokale ondernemers de noodzakelijke en optimale voorwaarden zullen bieden om economische welvaart te bereiken en de Negev en Galilea om te vormen tot onafhankelijke economische centra. In deze innovatiecentra krijgen de ondernemers de kans om samen te werken met de pioniers in de hightechindustrie, de academische wereld en het onderzoek, evenals financiën en financieringsmogelijkheden. Ze krijgen een praktische toolbox om hun bedrijfsvisies te realiseren. We zullen met volle kracht blijven werken om de Negev en Galilea te promoten in hun belang en voor de toekomst van de staat Israël.”


Idit Silman, minister van Milieubescherming: “Omgaan met de klimaatcrisis is een wereldwijde uitdaging, maar ook een enorme economische kans voor Israël. We kijken uit naar de oprichting van innovatiecentra in de periferie, die zich zullen bezighouden met klimaat- en woestijnuitdagingen en tegelijkertijd Israëlische technologieën zullen promoten. De steun die we vandaag aankondigen, is een belangrijke stap voor de Israëlische periferie en komt het ministerie van Milieubescherming en de Israel Innovation Authority op de hielen bij het werk om het ecosysteem van innovatieve Israëlische klimaattechnologieën langs de technologische waardeketen te promoten - en dit tijd - met de nadruk op de kiemfase. Ik ben blij deel uit te maken van deze speciale samenwerking tussen de Israel Innovation Authority en vooraanstaande ministeries.”


CEO van het Ministerie voor Regionale Samenwerking, Gilad Shadmon: "De innovatiecentra zijn een nieuwe stap in het promoten van het beleid van minister David Amsalem, om de kloof tussen de periferie van Israël en het centrum te verkleinen, gelijke kansen te bieden en de economische en sociale veerkracht van de staat Israël als geheel De oprichting van de

centra vormen een dubbele strategische winst, niet alleen in de versterking van hightech als een belangrijke groeimotor in de sociaal-geografische periferie, maar ook in de enorme toegevoegde waarde die de centra zullen hebben bij het bevorderen van partnerschappen in de wijdere regio.”


Directeur-generaal van het ministerie van Economie en Industrie, Amnon Merhav: “Vandaag lanceren we de eerste interministeriële samenwerking die voortvloeit uit het regeringsplan voor economische groei onder leiding van minister Barkat, in samenwerking met een breed scala aan ministeries, lokale autoriteiten, niet-gouvernementele organisaties en meer. De samenwerking zal een investering in technologische innovatie opleveren die een belangrijk regionaal anker zal zijn voor economische ontwikkeling, investeringen en werkgelegenheid, op basis van de relatieve sterke punten in verschillende aandachtsgebieden. De komende maanden zullen we steeds meer programma's zien die gebaseerd zijn op het Porter-programma en leiden tot aanzienlijke investeringen in het hele land."


Minister van Innovatie, Wetenschap en Technologie Ofir Akunis: "De opening van vijf nieuwe innovatiecentra in de periferie is geweldig nieuws. Ons consequente beleid is om innovatie toegankelijk te maken voor de hele Israëlische samenleving - en deze beslissing is een stap in de richting van de realisatie ervan. Israëlische high technologie is de motor van groei van de economie, en als zodanig is het onze plicht ervoor te zorgen dat alle Israëlische burgers gelijke kansen krijgen om er deel van uit te maken. De kiemen van de huidige investeringen zullen in de nabije toekomst worden gezien als een enorme en winstgevende bijdrage aan hightech in het bijzonder en aan de Israëlische samenleving in het algemeen.”


Minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, MK Avi Dichter: “Het ministerie van Landbouw hecht veel waarde aan het bevorderen en stimuleren van innovatie en stimuleert de introductie van technologie en innovatie in de lokale voedselproductie. De oprichting van deze innovatiecentra maakt deel uit van het concept van het ministerie dat zal leiden tot de vooruitgang van de landbouw, zodat deze onder de vaak veranderende omstandigheden voedsel voor de bevolking kan blijven produceren en de voedselzekerheid in Israël kan waarborgen. Centra zoals deze produceren innovatieve oplossingen voor voedselproductie, zoals eiwit uit de zee en alternatieve eiwitproductie, optimaliseren voedselproductie methoden, produceren voedsel met behulp van geavanceerde methoden zoals InDoor-landbouw, omgaan met stressvolle omstandigheden en meer. Deze oplossingen zullen de voedsel voor ons allemaal de komende jaren.”


CEO van de Israel Innovation Authority, Dror Bin: "Hightech-activiteit in Israël is vooral geconcentreerd in het centrum van het land, en rond software-georiënteerde activiteiten zoals organisatiesoftware, cyber en fintech bijvoorbeeld. De Israel Innovation Authority leidt een strategie voor hightech diversificatie in termen van het aandachtsgebied, evenals geografie en demografie. De geografische en demografische periferie heeft veel troeven die kunnen worden benut ten voordele van de diversiteit van de Israëlische hightech, en deze verhuizing is bedoeld om deze sterke punten te benutten en meer groei in het hele land te genereren. De ontwikkeling van hightech in de periferie zal de buurt en het geheel versterken

Israëlische hightech-industrie.”

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page