top of page
 • Foto van schrijverJoop Soesan

Internationale Bosdag - 15 verrassende voordelen van wonen in de buurt van bossen


Foto KKL-JNF


21 maart is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot "Internationale Dag van de Bosbouw". De dag staat in het teken van bewustwording van het belang van alle soorten bossen. Op deze dag roept de Verenigde Naties haar lidstaten op om activiteiten met betrekking tot bomen en bosbouw op lokaal, nationaal en internationaal niveau aan te moedigen, zoals het planten van bomen.

Een gezond leven behouden, bescherming tegen overstromingen en minder betalen voor elektriciteit, KKL-JNF presenteert 15 interessante feiten over de voordelen van wonen naast bossen. Gilad Ostrovsky, Chief Forester van KKL-JNF: "Degenen die naast een bos wonen, genieten van een gezonder en meer ontspannen leven, en daarom is het van groot belang om het bosgebied uit te breiden, vooral in de buurt van grote steden."

Een paar feiten over wonen in de buurt van een bos:

 1. Het vermindert het risico op overstromingen - bodembehoudende bomen die in de buurt van het bos staan, helpen de oppervlakteafvoer te verminderen.

 2. Vermindering van het elektriciteitsverbruik – in de winter vermindert elke boom de impact van de wind en in de zomer zorgt hij voor schaduw. Beide verminderen de behoefte aan extreme verwarming/koeling elektrische maatregelen.

 3. Gezond lichaam en geest – zoals uit een aanzienlijk aantal onderzoeken blijkt, heeft de mogelijkheid van reizen in de open natuur bewezen een positieve invloed te hebben op lichaam en geest, sportactiviteiten aan te moedigen, te ontsnappen aan de stress van dagelijkse routines en meer . Onderzoek toont ook aan dat wonen naast een bos angst vermindert, stemmingswisselingen in balans brengt en algemene stress vermindert.

 4. Landschap – het boslandschap is onvervangbaar. Het bos, dat de groene longen van Israël vormt, is een onlosmakelijk onderdeel van het Israëlische landschap, een wild uitzicht dat zich uitstrekt over ongeveer 4 miljoen hectare.

 5. Schaduw - wonen in de buurt van een bos zorgt voor schaduw en temperatuurbeheersing, waardoor een koele en aangename omgeving ontstaat.

 6. Behoud van de biodiversiteit, wat belangrijk is voor het welzijn van de mensheid.

 7. Wonen in de buurt van een bos biedt uitzicht op miljoenen vogels die elk jaar door Israël trekken op weg naar Afrika vanuit Europa en terug, evenals verschillende soorten roofvogels die hun thuis vinden in de bossen. Het belangrijkste is dat het de mogelijkheid biedt om wakker te worden met het gezang van de natuur - het getjilp van de vogels.

 8. Wonen in de buurt van een bos maakt mensen ook bewust van het ecosysteem waar ze deel van uitmaken, en helpt hen te begrijpen wat er nodig is om het milieu te beschermen.

 9. Bomen in de bossen nemen kooldioxide op, een broeikasgas dat bijdraagt ​​aan de klimaatcrisis, en dragen zo bij aan de bestrijding van de crisis. Bomen verminderen ook de temperatuurstijging als gevolg van de crisis met 3-5 graden en zorgen voor schaduw voor dagwandelaars.

 10. Bomen in de bossen helpen ook bij het beheersen van oppervlaktewaterafvoer, en zorgen daardoor voor een betere voorbereiding op overstromingen (die elk jaar gevaarlijker worden als gevolg van de klimaatcrisis).

Naast een bos wonen is op veel locaties in Israël mogelijk, maar sociale en culturele activiteiten in de buurt van een bos zijn te vinden in de 20 gemeenschapsbossen die zijn aangeplant tussen Tiberias in het noorden en Eilat in het zuiden. Een gemeenschapsbos is een groene long in de nabijheid van de stedelijke ruimte, inclusief de stedelijke ruimte en haar omgeving, met doelen die uiteenlopende sociale en culturele aspecten omvatten, zoals recreatie, cultuur, gezondheid en welzijn voor de lokale bevolking. Het gemeenschapsbosbeheerbeleid is gebaseerd op actieve betrokkenheid van de lokale gemeenschap en belanghebbenden. Het gemeenschapsbos biedt een oplossing voor een groeiende groep bij het Israëlische publiek, die een verband erkent tussen levensstandaard en positieve relatie in de gemeenschap, groene omgeving en emotionele verbondenheid met woonplaats, als reactie op de lasten en stress van het moderne leven. Het nationale en regionale gemeenschapsbosnetwerk vertegenwoordigt alle sociale groepen in Israël: Arabieren, ultraorthodoxe joden, religieuze joden en seculiere joden.

Foto KKL-JNF


Omer Ratzon, Community Forests Manager bij KKL-JNF: "Ongeveer vijf jaar geleden hebben we het nieuwe community forests-model uit het Verenigd Koninkrijk gehaald, volgens hetwelk KKL-JNF een nieuw operatie- en activiteitenmodel heeft gecreëerd en gepromoot dat het noodzakelijke kader biedt nodig om voor het bos te zorgen met de hulp van de lokale raden en de gemeenschap, om het voortbestaan ​​ervan te verzekeren. We werken nauw samen met de bosbeheerders, die fantastisch werk leveren in de bossen, en ze helpen wanneer ze dat nodig hebben. We creëren de jeugdervaring door initiatieven en activiteiten onder leiding van de gemeenschappen en de gemeente. We verwachten dat stedelijke gemeenschappen de komende jaren meer bossen zullen aanplanten om de levenskwaliteit te verbeteren en bij te dragen aan het behoud van bossen voor de volgende generaties.

108 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page