top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Internationale kunstenaars vieren Earth Day bij krimpende Dode Zee


Foto door Amit Lahav op Unsplash


Zowel toeristen als Israëli's houden ervan om in het mineraalrijke water van de Dode Zee te dobberen, op de helende modder te slaan en cosmetica te gebruiken die is gemaakt van de extracten. Het water en zelfs de omgevingslucht hebben bewezen genezende voordelen voor alles, van astma tot psoriasis.


Het hyperzoute-meer - het laagste land op aarde op bijna 430 meter onder de zeespiegel - is echter in een alarmerend tempo gekrompen en daalt elk jaar bijna 1,22 meter.


Vanwege de omleiding van de zoetwaterbronnen voor drinkwater en irrigatie, evenals andere factoren, is het grootste deel van het meer nu tweederde kleiner dan 50 jaar geleden en hebben zinkgaten verschillende stranden opgeslokt.


Om de aandacht te vestigen op de ecologische nood van de Dode Zee, en om ook een gevoel van hoop te geven, schilderen 10 internationale graffitikunstenaars deze week muurschilderingen in de buurt van het Kalia-strand van de Dode Zee om te worden onthuld voor Earth Day, 22 april.


Ze bezoeken Israël vanuit Argentinië, Paraguay, Griekenland, Portugal, Zuid-Afrika, Spanje en de Verenigde Staten met Artists 4 Israel (A4I) en transformeren verlaten voormalige Jordaanse militaire kazernes in enorme betonnen doeken voor hun kunst.


De Spaanse kunstenaar Muro One brengt kleur in het grimmige landschap rond de Dode Zee. Foto met dank aan Artists 4 Israel via ISRAEL21C


A4I-oprichter Craig Dershowitz legde aan ISRAEL21C uit dat de noordwestelijke kust van de Dode Zee vóór de Zesdaagse Oorlog van 1967 omstreden gebied was. Ooit alleen gecontroleerd door Jordanië, wordt het meer nu gedeeld door beide landen. Maar de achtergelaten Jordaanse legerkazerne brokkelt af in de extreme woestijnomgeving en het is hier dat de kunstenaars schilderen."Onze missie is humanitair, niet politiek", zei hij. "In het Midden-Oosten is de woestijnbloei altijd een symbool van genezing geweest. We laten de woestijn bloeien met kunst."


De muurschilderingen zullen worden vergezeld door werken van lokale kunstenaars op de site met als doel overheidsactie te stimuleren om het meer te redden.


"Onze Dead Sea Gallery is opgericht om meer aandacht te vestigen op de noodlottige Dode Zee", zegt Itay Maor, curator van Gallery Minus 430.


Tegelijkertijd markeert het Dead Sea Revival Project Earth Day door een fototentoonstelling te openen, "Water Levels", die de dramatische veranderingen in het landschap van de Dode Zee benadrukt.


De tentoonstelling, opgehangen in het nabijgelegen Arad Cultural Center, toont timelapse-foto's gemaakt door de milieu-beeldend kunstenaar Noam Bedein over een periode van zeven jaar.


Voor en na foto's van Noam Bedein aan de Dode Zee.Via ISRAEL21C


Bedein is erkend door CNN, National Geographic en NASA voor zijn dode zee educatief en activisme werk.


"Tegenwoordig is 98% van de natuurlijke kustlijn van de noordelijke Dode Zee ontoegankelijk vanwege meer dan 7.000 zinkgaten. De enige manier om de Dode Zee echt te verkennen en de wonderen ervan te ervaren, is per boot," zei Bedein, die onlangs educatieve eco-boottochten voor toeristen en activisten uit de Dode Zee lanceerde.
52 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page