top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Intubatie zou een overblijfsel uit het Covid-tijdperk kunnen worden


Foto via Freepik


Tijdens de Covid-19- crisis deed de medische term ‘intubatie’ zijn intrede in het gewone taalgebruik. Ernstige Covid-patiënten, die niet zelfstandig konden ademen, moesten soms een buisje in hun longen laten inbrengen, aangesloten op een mechanische ventilator. Geïntubeerde patiënten worden vaak in een medisch geïnduceerde coma gebracht.


Intubatie en coma zijn angstaanjagend voor zowel patiënt als arts. Een aanzienlijk deel van de patiënten overleeft het niet. Miljoenen mensen over de hele wereld lijden aan acuut ademhalingsfalen door verschillende oorzaken – niet alleen door Covid – en 35,9% redt het ziekenhuis nooit.


Degenen die het wel overleven, krijgen te maken met een lange herstelperiode. Het aantal heropnames is hoog en ongeveer 30 procent van de patiënten ontwikkelt PTSS.


Intubatie geneest een ernstige longinfectie niet. Het geeft het lichaam eenvoudigweg de tijd om op medicijnen te reageren of zichzelf te genezen.


“Als het zuurstofniveau in het bloed van een patiënt blijft verslechteren ondanks niet-invasieve inspanningen, zoals een zuurstofmasker, dan wordt invasieve mechanische beademing de enige behandelingsoptie”, legt prof. Benad Goldwasser uit aan ISRAEL21c, een uroloog van opleiding en voorzitter van de raad van bestuur van Inspira , een in Ra'anana gevestigde startup die een minder invasief concept test voor het van zuurstof voorzien van bloed zonder intubatie.


Het unieke Inspira ART500-systeem (het staat voor “Augmented Respiratory Technology”) zuigt tot twee liter bloed per minuut op in een draagbaar apparaat dat overtollig CO2 verwijdert, het bloed verrijkt met zuurstof en het via dezelfde ader terugstuurt naar de patiënt. een nieuwe canule met dubbel lumen.


Zie het als een nierdialysemachine, maar dan voor bloedoxygenatie.Hoewel de ART500 slechts een relatief kleine hoeveelheid bloed nodig heeft (ongeveer één liter), kan de methode het oxygenatieniveau van een patiënt in 60 seconden verhogen naar de “veilige zone” van 95%. Patiënten blijven wakker en ademen zelfstandig.


Alsof je in het donker werkt

Dagi Ben-Noon, een serieel ondernemer die eerder medeoprichter was van Nano Dimension , richtte Inspira in 2018 op met de in Zuid-Afrika geboren Joe Hayon, voorheen bedrijfscontroller en hoofdinformatiefunctionaris voor fabrikant van defensievoertuigen Plassan Sasa. De twee ontmoetten elkaar in het trainingskamp van de Golani-divisie van het Israëlische leger.

“Als we patiënten in coma behandelen, is het alsof we in het donker werken”, vertelt Hayon aan ISRAEL21c. “We kunnen ze niet vragen hoe ze zich voelen.”


Patiënten die invasieve mechanische beademing nodig hebben, worden doorgaans gedurende één tot twee weken geïntubeerd, wat volgens Hayon eenvoudigweg ‘problemen met het hofmakerij’ zijn.


Hoe langer een patiënt mechanisch wordt beademd, hoe meer negatieve bijwerkingen er ontstaan ​​– zoals spierverlies en drukwonden . Mechanische ventilatoren kunnen de longen overmatig opblazen, waardoor het longweefsel beschadigd raakt. Bovendien ontwikkelt één op de negen patiënten een ‘beademingslongontsteking’, voegt Hayon toe.


Dit overkwam de grootvader van Hayons vrouw. In het ziekenhuis voor controle stikte hij in wat eten en moest hij aan de beademing worden gelegd.


“Binnen een dag kreeg hij een longontsteking door de beademing”, herinnert Hayon zich. “Hij stierf een paar dagen later.”


Hayon was er zeker van dat er een betere oplossing moest zijn. 'Als je je arm zou breken, zou ik je niet vragen dozen op te halen. Dus als je long ziek of ‘gebroken’ is, waarom zou je dan zo’n agressieve druk op de longen uitoefenen, waardoor ze nog zieker worden?”


Hij en Ben-Noon keken voor inspiratie naar de natuur.


“Baby’s in de baarmoeder ademen zonder hun longen te gebruiken. De zuurstof gaat rechtstreeks door een membraan naar de foetus”, vertelt Hayon aan ISRAEL21c.


“We dachten dat als we de zieke long op deze manier konden omzeilen en rechtstreeks naar het bloed konden gaan, we dezelfde behandelingsomstandigheden konden creëren, maar dan bij volwassenen.”


Voorspellende analyse

De Inspira ART500 zal ingebouwde bloeddetectie- en AI- mogelijkheden hebben.


“Het voorspellende analysedoel van het systeem is het monitoren van de belangrijkste parameters in het bloed”, legt Hayon uit. "We kunnen mogelijk meer weten over wat er met de patiënten gebeurt en hun artsen in realtime waarschuwen voor eventuele veranderingen of afwijkingen en aandringen op vroegtijdig ingrijpen."


Inspira is een pionier op het gebied van niet-invasieve oxygenatie. Foto met dank aan Inspira via ISRAEL21c


De optische sensor van de ART500 is ontworpen om resultaten te leveren "zonder de noodzaak van een invasieve procedure of zelfs enig fysiek contact met het bloed", voegt Hayon toe.


De niet-invasieve oxygenatie van Inspira heeft ook voordelen voor ziekenhuizen en verzekeringsmaatschappijen: door medisch geïnduceerde coma's te vermijden, zijn ziekenhuisverblijven korter en zijn er minder complicaties geassocieerd met mechanische beademing, zoals infecties, longletsel en overlijden.


Bovendien, zo voegt Hayon eraan toe, kunnen de kosten voor de zorg voor een geïntubeerde patiënt oplopen tot tienduizenden dollars per week per patiënt. Het gebruik van de ART500 kan de ziekenhuiskosten met wel 70% verlagen.


Markt van 20 miljard dollar

Hayon schat de totale bereikbare markt voor Inspira's ART500 en andere niet-invasieve intubatie-alternatieven waaraan het bedrijf werkt op 20 miljard dollar.


Inspira heeft een overeenkomst getekend met Teruma Cardiovascular, een in Japan gevestigd bedrijf met een sterke aanwezigheid in de VS, dat hart-longmachines en oxygenatie- en monitoringsystemen ontwikkelt. Teruma zal een stroommechanisme leveren voor het bloedcirculatieproces van Inspira.


De ART500 is nog niet verkrijgbaar. Het doel is om in 2024 met een klinische pilotstudie te beginnen. Ondertussen heeft het bedrijf zijn ART100-apparaat, dat ondersteuning biedt voor cardio- en longbypass-ondersteuning, ter goedkeuring ingediend bij de FDA.


Foto met dank aan Inspira via ISRAEL21c


Hayon verwacht dat het bedrijfsmodel van Inspira vergelijkbaar zal zijn met het printer- en scheermesjesmodel, waarbij het merendeel van de inkomsten niet afkomstig zal zijn van de belangrijkste oxygenatie-eenheid, maar eerder uit de verkoop van wegwerpkits naast software-upgradepakketten.


Inspira heeft $37,5 miljoen opgehaald en is in 2021 naar de beurs gegaan op NASDAQ. Het bedrijf heeft 50 mensen in dienst.


De naam weerspiegelt zowel de hoop dat Inspira een inspiratie kan zijn voor een betere gezondheid als een herinnering om in te ademen, te ademen (inspiratie).


Voor meer informatie over Inspira, klik hier.


134 weergaven1 opmerking

1 comentário


Raymond Breuer
Raymond Breuer
07 de out. de 2023

Wederom een Israëlische ontdekking die de medische wereld een grote stap voorruit helpt. Jammer dat dit nu pas komt daar ik reeds de 'normale' medicatie heb gehad en idd na 2 jaar nog steeds aan het 'herstellen' ben. Maar wat een uitkomst voor de nieuwe patiënten. Shalom Raymond

Curtir
bottom of page