top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Investering van $170 miljoen laat UBQ van stedelijk afval milieuvriendelijk plastic maken


Tato Bigio oprichter en CEO van UBQ. Foto via UBQ


UBQ Materials, ontwikkelaar van het toonaangevende klimaatpositieve thermoplastische materiaal op de markt, heeft een financieringsronde van $ 170 miljoen aangekondigd, geleid door TPG Rise, het wereldwijde platform voor impactinvestering van TPG.


De investering van TPG is gedaan via TPG Rise Climate, het toegewijde klimaatinvesteringsfonds van het bedrijf, en The Rise Funds, het al lang bestaande, multisectoriële impactinvesteringsfonds. De financieringsronde omvatte ook de deelname van bestaande investeerder, Battery Ventures, en andere prominente investeerders, zoals M&G's Catalyst strategies, een in het VK gevestigde investeerder die gespecialiseerd is in flexibele, lange termijn impactinvesteringen. Aanvullende voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt.


Met behulp van een gepatenteerd conversieproces verandert UBQ Materials vast stedelijk afval dat bestemd is voor stortplaatsen, inclusief alle organische stoffen, in UBQ™, een klimaatpositieve, kostenbesparende en volledig recyclebare kunststofvervanger. UBQ™ is een duurzame vervanging voor plastic, hout of beton en kan zowel op zichzelf als in combinatie met conventionele harsen op oliebasis worden gebruikt om de totale CO2-voetafdruk van eindproducten in sectoren als de bouw, de automobielindustrie, logistiek, detailhandel en zelfs 3D-printen.


"Naast het omzetten van gemeentelijk afval in functionele thermische kunststoffen, is de materiaaloplossing van UBQ energiezuinig, verbruikt ze geen water en produceert ze geen afvalwater", zegt Steve Ellis, mede beheers partner van The Rise Funds. “UBQ kan worden gebruikt in een breed scala aan industriële en consumententoepassingen. We zijn verheugd om samen te werken met het management om het bedrijf wereldwijd op te schalen.”


Schematische voorstelling van het proces via UBQ


De investering zal de wereldwijde expansie van UBQ financieren om aan de groeiende vraag te voldoen, te beginnen met een grootschalige faciliteit in Nederland die eind 2022 operationeel moet zijn. De fondsen van de ronde zullen ook worden gebruikt voor het voortdurende onderzoek van UBQ om certificeringen, onderzoek en ontwikkeling te bevorderen van nieuwe producten.


"Terwijl landen en industrieën samenkwamen in Glasgow tijdens COP26 en onderhandelen over de dringende benchmarks die we moeten halen om de uitstoot van broeikasgassen (BKG) te verlagen, kon deze investering niet op een geschikter moment komen", zei Albert Douer, voorzitter en co-CEO van UBQ Materialen. “Door het voorkomen van stort gerelateerde methaanemissies en het vervangen van koolstof intensieve grondstoffen, kan UBQ-overheden, merken en grote fabrikanten ondersteunen bij het behalen van hun duurzame ontwikkelingsdoelen.”


Vandaag de dag wordt er wereldwijd meer dan 2 miljard ton vast stedelijk afval (MSW) geproduceerd, waarvan meer dan 70% op stortplaatsen terechtkomt of openlijk wordt gestort. Stortplaatsen zijn de op twee na grootste menselijke bron van methaan, een broeikasgas dat 80 keer krachtiger is dan koolstofdioxide in 20 jaar. Voor elke geproduceerde ton UBQ™ kan de oplossing voorkomen dat maar liefst 12 ton CO₂-equivalent in het milieu terechtkomt.


"Afval is niet het einde, het is slechts het begin", zegt Jack (Tato) Bigio, medeoprichter en mede-CEO van UBQ Materials. "Deze financieringsronde stelt ons in staat om het bereik van onze gepatenteerde conversietechnologie en nieuw materiaal te vergroten, waardoor we dichter bij een functionerende circulaire economie wereldwijd komen."


Als onderdeel van de transactie zal Ellis van The Rise Funds toetreden tot de raad van bestuur van UBQ, samen met Ignacio Giraldo, Business Unit Partner bij TPG Rise.

40 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page