top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Inwoners zuid-Israel in schuilkelders; 20 Islamic Jihad strijders in Westbank opgepakt


Een van de opgepakte leden van Palestijnse Islamic Jihad. Foto IDF-woordvoerderseenheid


De inwoners van het zuiden van Israël hebben de hele nacht in de schuilkelders doorgebracht en zitten ook op moment van schrijven daar nog in. Daarnaast heeft de IDF 20 leden van de Palestijnse Islamic Jihad op de Westbank opgepakt. Ook zijn diverse raketlanceerplaatsen en een raketfabriek in Gaza met de grond gelijkgemaakt.


Sinds vrijdagmiddag zijn er ruim 160 raketten vanuit Gaza richting Israël afgevuurd. Volgens de IDF zijn er geen onderhandelingen gaande en is het voorbereid op een week van gevechten.


Ook zaterdagochtend klinkt het luchtalarm in zuid-Israël onafgebroken en zitten inwoners nog steeds in de schuilkelders.


Gedurende de afgelopen nacht hebben IDF, ISA en de Israëlische grenspolitie antiterreuractiviteiten uitgevoerd om terroristen van de Palestijnse Islamitische Jihad te arresteren op een aantal locaties in Judea en Samaria, waaronder de steden Bayt Sira en in het Qalandiya kamp.


In de stad Idhna en in de stad Hebron werden zes terroristen van de Islamitische Jihad aangehouden.


In de steden Beit Ummar en Surif hebben IDF-soldaten twee terroristen van de Islamitische Jihad aangehouden.In de steden Nur Shams, Bir al Basha, Sanur en Ro'i hebben IDF-soldaten vier terroristen van de Islamitische Jihad aangehouden.


Op dit moment zijn 20 verdachten aangehouden in Judea en Samaria en 19 van hen zijn terroristen van de Islamitische Jihad.


De verdachten zijn overgedragen aan veiligheidsdiensten voor verdere verwerking.

Er zijn geen IDF-verwondingen gemeld.


Gedurende de nacht richtte een IAF-vliegtuig zich op een raketwerper van de terroristische Palestijnse Islamitische Jihad in de Gazastrook, waar vandaan vrijdagavond raketten werden afgevuurd in de richting van Israëlisch grondgebied. Deze raketlanceerinstallatie is met de grond gelijkgemaakt.


IAF-straaljagers richtten zich ook op een raketproductielocatie van de terroristische organisatie Islamitische Jihad in de Gazastrook.


Bovendien trof de IDF productielocaties voor mortiergranaten.


Op dit moment zal de IDF zich blijven richten op legitieme terroristische doelen die behoren tot de terroristische organisatie Islamitische Jihad in de Gazastrook.Amerika heeft inmiddels verklaringen afgelegd waarin ze hun steun uitspreken voor de defensieve acties van Jeruzalem, terwijl ze in het algemeen opriepen tot kalmte.


De Amerikaanse ambassadeur in Israël, Tom Nides, tweette dat "de Verenigde Staten er vast van overtuigd zijn dat Israël het recht heeft om zichzelf te beschermen", eraan toevoegend dat Washington "onderhandelde met verschillende partijen en bij alle partijen op kalmte aandrong".


Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis bracht een soortgelijk bericht uit en drong er bij "alle partijen op aan tot kalmte", terwijl hij zei dat Israël gerechtvaardigd was zichzelf te verdedigen.


Speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten Tor Wennesland zei daarentegen dat hij "diep bezorgd was over de aanhoudende escalatie tussen Palestijnse militanten en Israël, inclusief de gerichte moord vandaag op een Palestijnse islamitische Jihad-leider in Gaza." Dit was een verwijzing naar het doden van hoge ambtenaar Tayseer Jabari door Israël tijdens een van de eerste aanvallen in zijn campagne.241 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page