top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël gaat vrijdag om 2 uur naar zomertijd. Is zomertijdwisseling slecht voor onze gezondheid?Israël schakelt vrijdagnacht over van standaardtijd naar zomertijd. Op vrijdag om 2 uur 's nachts zullen de Israëli's de klok een uur vooruitzetten naar 03:00 uur, waardoor ze een uur slaap verliezen maar 's avonds meer daglicht krijgen in de komende maanden tot de zomertijd op 29 oktober afloopt.


Yaarit Adamovich zal niet verklaren of zomertijd uiteindelijk goed of slecht is. Ze laat ons zelf oordelen. Maar dat zegt ze wel zonder aarzelen: “Het is ingewikkeld.”


Adamovich, die een doctoraat in de biologie heeft, is associate staff scientist in het biomolecular sciences lab van prof. Gad Asher aan het Weizmann Institute of Science. Dit lab bestudeert het verband tussen circadiane klokken en metabolisme.


"Het idee van zomertijd is om financiële en sociale redenen - om geld te besparen op elektriciteit en om ons aan het einde van de dag nog een uur licht te geven om met familie en vrienden om te gaan", zegt Adamovich.


De grondgedachte van elektriciteit wordt echter over de hele wereld fel bediscussieerd. Toen de Verenigde Staten in 1918 de zomertijd introduceerden, ging het meeste huishoudelijke energieverbruik immers naar verlichting. Tegenwoordig, met wijdverspreide airconditioning, heeft enig onderzoek weinig of geen verschil gevonden in energieverbruik tijdens zomertijd.


Statista meldt dat minder dan 40 procent van de landen van eind maart tot eind oktober nog steeds overstapt op zomertijd (DST) van standaardtijd (ST).


Landen die de klok vooruit blijven draaien, zijn onder meer Israël en de Verenigde Staten (behalve Arizona en Hawaï), het grootste deel van Canada en Europa, Nieuw-Zeeland, een handvol Latijns-Amerikaanse landen en een deel van Australië. En dat doen ze niet allemaal op dezelfde dag.Dit jaar heeft Mexico een permanente zomertijd ingevoerd, terwijl de Canadese provincies Saskatchewan en Yukon een permanente zomertijd hebben ingevoerd. Egypte, dat zich eerder had afgemeld voor zomertijd, voert de zomertijd opnieuw in op 28 april in de hoop energie te besparen.


Ja, het is ingewikkeld.


Zomertijd en onze lichaamsklokken

“Als we van standaardtijd naar zomertijd gaan, zetten we de klok een uur vooruit. Maar biologisch blijven onze lichamen een uur achter”, vertelt Adamovich aan ISRAEL21c.


De meesten van ons zijn bekend met het circadiane ritme, onze interne tijdwaarnemer waarvan de hoofdklok in de hersenen zit. Circadiane ritmes beïnvloeden onze gezondheid – onze stemming, stofwisseling en nog veel meer.


Adamovich legt uit dat we naast de hoofdklok klokken hebben door het hele lichaam, inclusief de lever, het hart en de spieren.


"Al deze perifere klokken moeten worden uitgelijnd met de hoofdklok in de hersenen die synchroniseert op basis van licht", zegt ze.


Dat is normaal gesproken goed, omdat onze interne tijdwaarnemers het lichaam instrueren om te anticiperen op veranderingen bij het ontwaken in de ochtend. Als we in beide richtingen een uur afwijken, kan het lichaam negatieve gezondheidseffecten ondervinden.


Adamovich zegt bijvoorbeeld: "De ochtend nadat we zijn overgegaan op zomertijd, wordt iemand met een hartaandoening om 7 uur wakker, maar het hart denkt dat het 6 uur is. Het hart is er niet klaar voor en moet harder pompen en dus is er een verhoogd risico van een hartaanval.”


Studies tonen aan dat er tijdens de eerste overstapperiode ook meer dodelijke auto-ongelukken zijn, zegt ze, omdat “de geest ook niet synchroon loopt en mensen de eerste dagen of zelfs weken tijd nodig hebben om zich aan te passen. Het voelt als een jetlag.”


Uil of leeuwerik?


Hoe lang het duurt voordat uw lichaam zich aanpast aan de tijdsverandering, kan worden beïnvloed door uw chronotype - of u nu een ochtendmens ("leeuwerik") of een nachtmens ("uil") bent. Ook dit wordt bepaald door je biologische klok.


Adamovich zegt dat Israëlische experts uit het circadiane veld chronotypes onderzoeken en het effect van lichtafwijkingen in de eerste paar weken van tijdsveranderingen.


“In Europa heeft een groot deel van de bevolking moeite zich aan te passen aan de zomertijd. Soms duurt het zelfs maanden. Misschien komt dat omdat er meer uilen zijn', zegt Adamovich, die uitlegt dat uilen net als adolescenten meer moeite hebben zich aan te passen aan de zomertijd.


“Als we overgaan op zomertijd is het nog donker als we wakker worden, en daar houden mensen niet van. Licht is een belangrijke synchronisator van de hoofdklok in de hersenen.”


Bovendien, "het toevoegen van een uur licht aan het einde van de dag betekent dat mensen minder slapen in de zomer, en slaap is belangrijk voor veel gezondheidsaspecten."


Israëlische slaapwetenschappers beginnen statistieken van het ministerie van Volksgezondheid te onderzoeken om na te gaan of er een verband is tussen tijdsverandering en gebeurtenissen zoals beroertes en auto-ongelukken, zegt Adamovich.


De in de VS gevestigde Sleep Research Society is ondubbelzinnig over deze kwestie.


Afgelopen herfst bracht de vereniging een standpunt uit waarin wordt gepleit voor het afschaffen van onze huidige lente-overgang naar zomertijd en het invoeren van permanente standaardtijd. Zomertijd wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op slaapgebrek, circadiane afwijkingen en nadelige gevolgen voor de gezondheid."


De verklaring merkte op dat wanneer de timing van natuurlijk licht wordt gedesynchroniseerd met normale fysiologische processen, dit de regulatie van melatonine en cortisolhormonen verstoort. Dit "draagt ​​​​bij aan stress, een veranderd metabolisme en ontstekingen."


Aan de andere kant…

Adamovich erkent dat voor veel mensen de voordelen van DST opwegen tegen de mogelijke gezondheidsproblemen die het veroorzaakt.


“Als we de zomerklok annuleren – dat noemen we zomertijd in Israël – denk ik niet dat mensen blij zullen reageren. Ik denk dat veel mensen van die verandering genieten', zegt ze, daarbij verwijzend naar dat extra uur daglicht om samen te komen met vrienden op het strand.


Tel Aviv White Night Festival op het strand, 15 mei 2019. Foto door Flash90 via ISRAEL21C


Anat Fanti, geluksonderzoeker van Bar-Ilan University , gaat zelfs nog verder en suggereert (zoals sommige landen doen) om permanente zomertijd in te voeren.


"Mijn mening is dat we 's zomers het hele jaar door een extra uur licht in de avond moeten geven, zodat kinderen buiten kunnen spelen en gezinnen meer tijd buiten in de natuur hebben - allemaal goed voor de geestelijke gezondheid," vertelt Fanti aan ISRAEL21c.


“Aan de economische kant geeft het nog een uur om effectief te werken en te winkelen, die beide het BBP verhogen. Dit is misschien een simplistische kijk, maar vooral voor een zonnig land als het onze is minder licht een beetje deprimerend', zegt ze.


In de Verenigde Staten hebben 18 staten wetgeving aangenomen waarin wordt opgeroepen tot permanente zomertijd, maar deze kunnen deze niet implementeren zonder een wijziging van de federale wet.


"Het komt erop neer dat er een spanning is tussen gezondheid en geluk", zegt Adamovich. "We moeten nagaan hoe het veranderen van standaard- naar zomertijd de bevolking beïnvloedt in termen van verhoogd risico op hartaanvallen, circadiane en lichte uitlijning en minder slaap."
105 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page