top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Is dit de oplossing? Plug-and-play woningen worden op locatie in elkaar gezet


Foto VEEV


Lijstwerkers, funderingsschenkers, elektriciens, loodgieters, schilders, ingenieurs, timmerlieden, lichtadviseurs, raaminstallateurs... een huis is het product van tientallen niet-gerelateerde onderaannemers die qua vaardigheden en planning niet altijd perfect synchroon lopen.


Ami Avrahami en Amit Haller, twee Israëlische hightech-ondernemers die na de subprime-crisis van 2008 betrokken waren geraakt bij vastgoed in Silicon Valley, stelden zich de woningbouw voor als een goed gecoördineerde symfonie.


Daarom hebben ze Veev opgericht.


"We kwamen van buiten de vastgoedsector en daardoor stelden we veel vragen over waarom het zo lineair en gefragmenteerd was", vertelt Avrahami aan ISRAEL21c.


“De algemene aannemer brengt onderaannemers mee. Als de ene onderaannemer zijn werk niet afmaakt, kan de ander zijn werk niet doen. Het was erg overgangs- en problematisch.”


Ami Avrahami, medeoprichter van Veev. Foto met dank aan Veev via ISRAEL21c


De laatste druppel was toen ze een project kochten dat klaar was om te worden gebouwd, maar de vergunning duurde nog een jaar en in die periode waren de schattingen van de lijstenmaker omhooggeschoten van $ 800.000 naar $ 2,2 miljoen.


'De houtprijzen waren biet veranderd, de salarissen waren niet veranderd. Het was duidelijk dat er iets niet goed werkte”, zegt Avrahami.


Hij en Haller zagen slechts twee manieren om winst te maken - de verkoopprijs verhogen of de kosten verlagen door de kwaliteit te verminderen - en wilden geen van beide doen.


"We hebben besloten dat we dit spel niet willen spelen", zegt Avrahami.


In de hightechwereld hadden ze meer mogelijkheden gehad om een ​​hoogwaardig product te maken tegen een lagere prijs, zoals productie in China.


“Maar bij vastgoed gebeurt alles ter plekke en ben je afhankelijk van onderaannemers”, zegt Avrahami.


Evolutionaire verandering

Ze richtten Veev in januari 2009 op om de wereld van de woningbouw te verstoren, "niet omwille van de ontwrichting, maar omdat de markt dat dicteerde."


Bijna 15 jaar lang hebben ze hun aanpak verfijnd en op 17 mei lanceerden ze hun nieuwste B2B-onderneming.


"Veev was niet revolutionair maar eerder evolutionair omdat we steeds nieuwe processen ontdekten om opnieuw uit te vinden", zegt Avrahami.


Veev-huizen worden offsite gefabriceerd zonder cement, gipsplaat of hout en snel ter plaatse gemonteerd. Foto met dank aan Veev via ISRAEL21c


De eerste ontdekking was lichtgewicht staal (LGS), dat machinaal kan worden gevouwen om frames te vormen als alternatief voor hout. Aangezien maar weinig Amerikaanse bedrijven LGS gebruikten en maar weinig onderaannemers wisten hoe ermee te werken, "besloten we het zelf te doen", zegt Avrahami.


Het interieur van een Veev-huis. Foto met dank aan Veev via ISRAEL21c


De volgende baanbrekende ontdekking was High Performance Surface (HPS) als alternatief voor gipsplaten.


HPS, een veelzijdige nanobead-coating die ziektekiemen, geuren, stof, slijtage, krassen en vlekken weerstaat, bedekt elk binnen- en buitenoppervlak van een Veev-huis, of het nu gaat om stucwerk, hout, steen, baksteen of tegels.


Lagere ecologische voetafdruk

LGS en HPS zijn niet goedkoop, maar ze zijn lichter, sterker en duurzamer dan hout en gipsplaten, met bijna geen afval, legt Avrahami uit.


Een ander aspect dat de ecologische voetafdruk van het project verkleint, is dat er ter plaatse geen materialen worden gesneden, waardoor normaal gesproken vrachtwagens nodig zijn om het afval weg te halen.


"We installeren ook PV [fotovoltaïsche] systemen in onze huizen als onderdeel van het product", zegt Avrahami. “Ons doel is om naar energie neutrale woningen te gaan.”


Weergave van een Veev-huis. Foto met dank aan Veev via ISRAEL21c


Zelfs de fundering werd heroverwogen: in plaats van zeer vervuilend cement verankert Veev zijn huizen met 2,5 meter hoge stalen palen in de grond.


“We zijn momenteel meer dan 50 procent beter dan de industriestandaard in termen van ecologische voetafdruk, omdat we bijna geen materiaalverspilling hebben. HPS is een recyclebaar materiaal en we kunnen het gebruiken voor muren, deuren en keukenkasten”, zei hij.


Het bedrijf heeft aanvullende plannen, zoals grijswatersystemen, in zijn toekomstige roadmap. “Het is een kwestie van kosten en vraag; kwestie van hier en daar wat bijsturen.”


Bouw offsite nemen

Alle voorbereidingen vinden plaats in de digitale fabricagefaciliteit van Veev in Noord-Californië.


Elk wandpaneel is ingelijst, geïsoleerd en uitgerust met mechanische, elektrische, loodgieterij, brandbeveiliging en het Veev Digital Home-besturingssysteem.


Met behulp van digitale blauwdrukken kunnen de wandpanelen en vloeren worden geïnspecteerd en volledig worden gesloten en bekleed voordat ze ter plaatse aankomen voor een snelle installatie - ongeveer vier keer sneller dan de norm in de bouwsector - wat de kosten aanzienlijk verlaagt.


Met digitale blauwdrukken kunnen de wandpanelen en vloeren worden geïnspecteerd en bekleed voordat ze ter plaatse aankomen. Foto met dank aan Veev via ISRAEL21c


“Het gaat er niet alleen om de bouw naar een andere locatie te verplaatsen; het is geen constructie meer”, zegt Dafna Akiva, die 13 jaar geleden als medeoprichter bij Veev kwam.


"Het is fabricage en montage - als een apparaat dat bij u thuis komt en u hoeft het alleen maar aan te sluiten."


Avrahami voegt eraan toe dat de benadering van Veev anders is dan modulaire constructie, die ook sneller is dan constructie op locatie, maar traditionele materialen en methoden gebruikt en in de Verenigde Staten nooit een grote aantrekkingskracht heeft gehad.


Noodzaak en waarde

Avrahami en Haller hadden aanvankelijk moeite om geld in te zamelen.


Vijftien jaar geleden, zegt Avrahami, “waren er geen VC's voor de bouw. Het is een zeer traditionele industrie die erg duur is om te veranderen. Tegenwoordig begrijpt iedereen de noodzaak en de waarde van wat we doen.”


Dit ondernemersduo, zowel veteranen van de technologische eenheden van de IDF als de vroege telecomindustrie, ging hoe dan ook zelfverzekerd verder.


"Onze eerste grote financiering - een C-ronde van $ 100 miljoen - was op het TASE UP- platform van Tel Aviv Stock Exchange [voor particuliere bedrijven]", zegt Avrahami.


Tegenwoordig heeft Veev, met het hoofdkantoor in Californië en R&D in Tel Aviv, beheerd door Avrahami, ongeveer 300 mensen in dienst. Onder de financiers bevinden zich Bond Capital, Brookfield, Fifth Wall, JLL en Oren Zeev.


"Sommigen van hen zijn ook onze klanten", zegt Avrahami, die uitlegt dat het huidige Veev-bedrijfsmodel is om de projecten aan vastgoedontwikkelaars te verkopen.


"Zes maanden geleden zijn we overgestapt op een productgerichte organisatie, in eerste instantie in Californië en Texas, omdat daar veel vraag is naar eengezinswoningen."


Gelokaliseerd

In elke regio die Veev betreedt, wordt een lokale fabriek gebouwd om de aanpasbare huizen te produceren.


"Onze strategie is niet om één enorme fab te hebben, maar 'fab in a box', zodat het klein kan zijn en niet erg duur om te bouwen", zegt Avrahami.


Veev zal fabricagelocaties bouwen in de buurt van elke markt. Foto met dank aan Veev via ISRAEL21c


Hij zegt dat een Veev-woning vanwege de efficiëntiefactor concurrerend geprijsd zal zijn met traditioneel gebouwde huizen.


“Als we verkopen voor $ 450 per vierkante voet, is dat concurrerend, maar om de kwaliteit te bouwen die we bouwen, zou het andere ontwikkelaars $ 600 per vierkante voet hebben gekost. We doen het tot vier tot vijf keer sneller en in hogere kwaliteit”, zegt hij.


Klik hier voor meer informatie.


98 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page