top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Is dit de oplossing voor al die verwarrende communicatie-apps?


Foto met dank aan Spike via ISRAEL21c


Het is een probleem waar bijna iedereen die technologie gebruikt mee te maken heeft. Laten we het ‘communicatiechaos’ noemen.


Er verschijnt kort een berichtmelding op uw telefoon of computer voordat deze naar de achtergrond verdwijnt. Welke app was dat? Gmailen? Boodschapper? WhatsAppen? Telegram? iMessage? Slank? Microsoft Teams? Google Meet? Zoom?


Het is een probleem voor individuen, maar in zakelijke communicatie heeft het financiële consequenties in de echte wereld. Verloren tijd bij het zoeken naar berichten op gefragmenteerde communicatieplatforms vertaalt zich in een verminderde productiviteit van € 11.751 per jaar per werknemer.


Uit een onderzoek uit 2022 bleek dat 91% van de bedrijven ten minste twee berichten-apps gebruikt – elk een gesloten omgeving voor geregistreerde gebruikers – om te communiceren en samen te werken met collega's, klanten, leveranciers en partners.


Door de resulterende ‘contextwisseling’ raken we van onze taak af en het duurt gemiddeld 23 minuten en 15 seconden om weer aan die taak te beginnen, volgens een onderzoek van de Universiteit van Californië. De gemiddelde werknemer schakelt minstens tien keer per uur tussen apps. Het zoeken naar gegevens in apps kost nog eens vijf uur per week.


Dvir Ben-Aroya, de CEO van Spike , een communicatieplatform dat hij samen met Erez Pilosaf heeft opgericht, is vastbesloten om alles onder één dak te brengen.


Wilt u een e-mail of een sms sturen? Het staat daar in de Spike-interface. Nooit meer zoeken naar de juiste app.


Wilt u een videogesprek starten? Klik gewoon op de naam van een collega in Spike.


Met Spike kunnen werknemers een videogesprek starten op desktop of telefoon. Foto met dank aan Spike via ISRAEL21c


Weet u niet meer welke app een bepaald bericht heeft afgeleverd? Spike heeft een universele zoekfunctie, zodat u direct op het platform kunt vinden wat u zoekt.


Wilt u een notitie schrijven terwijl u aan het videochatten bent? Er is een notitie-app ingebouwd; u hoeft niet meer van tabblad te wisselen naar Evernote.


Spike heeft alleen uw persoonlijke of zakelijke e-mailadres nodig om aan de slag te gaan. Vervolgens gebruikt het standaard e-mailprotocollen om uw berichtengeschiedenis te laden. Als je eenmaal in Spike bent, hoef je niet meer weg.


Instant messaging

Toen Spike in 2018 begon – je herinnert het je misschien nog onder de vorige naam ‘Hop’ – was het doel van het bedrijf om e-mail meer op chat te laten lijken.


In plaats van lange en logge discussies presenteert Spike berichten als 'bubbels', zoals Meta's WhatsApp en Messenger of Apple's iMessage.


“Jonge mensen houden van instant messaging”, vertelt Ben-Aroya aan ISRAEL21c. “Ze vragen zich af: wat is die saaie Outlook die ouderen nog steeds gebruiken?”


De eerste vijf jaar van Spike stonden in het teken van het ontwikkelen van deze e-mailspecifieke client voor individuen. Het verzekerde zich snel van een niche met 1,3 miljoen gebruikers, waaronder “10.000 betalende klanten”, zegt Ben-Aroya.


In juni 2023 breidde het bedrijf zijn bereik uit door Spike for Teams, zijn zakelijke aanbod, te introduceren.


Met zijn conversatie-interface is Spike misschien leuker voor gebruikers dan oudere e-mailclients, maar bedrijven die hun bedrijfsresultaten willen verbeteren, zouden de prijs moeten waarderen.


“Een organisatie die Zoom, Monday, Google, Notion en een heleboel andere apps gebruikt, zal tot $ 200 per werknemer per maand uitgeven”, zegt Ben-Aroya. “Met Spike kost het slechts $6 tot $9 per persoon per maand. De eerste vijf medewerkers zijn gratis. Het is niet nodig om binnen een organisatie 100 verschillende communicatie-apps te ondersteunen. Dit vereenvoudigt de communicatie met maximaal één of twee apps.”


Interfaces van eigen bodem

We hebben eerder apps voor geïntegreerde communicatie gezien, zoals Station, dat bijna 700 apps en websites in één enkele interface integreert.


Spike hanteert een andere aanpak, zegt Ben-Aroya. Alles – behalve e-mail – is volledig van eigen bodem door het Spike-team.


Als u dus een videogesprek wilt starten in Spike, gebruikt u geen Google Meet of Microsoft Teams, maar een op maat gemaakte videoconferentie-app van Spike.


Je kunt natuurlijk nog steeds Zoom gebruiken – zo hebben we ook met Ben-Aroya gesproken. Ook zegt niemand bij Spike dat je WhatsApp niet meer kunt gebruiken, hoewel Ben-Aroya waarschuwt dat de grens tussen WhatsApp voor privé en zakelijk vervaagt.


Dat is een probleem.


Foto met dank aan Spike via ISRAEL21c


“Als een medewerker het bedrijf verlaat, blijven zijn of haar WhatsApp-gegevens op het apparaat staan”, zegt Ben-Aroya, wat een potentieel beveiligingslek vormt.


Ben-Aroya merkt op dat juridische en financiële bedrijven in de Verenigde Staten niet eens iMessage of WhatsApp mogen gebruiken, alleen e-mail.


Als je in contact wilt komen met iemand buiten je bedrijf die de app niet gebruikt, stuurt Spike een link waarmee de chat of video in een standaard browservenster wordt geopend. Op dezelfde manier verschijnt een e-mail verzonden door Spike naar een niet-Spike-gebruiker als een gewone e-mail.


Hevige competitie


Ondanks de voordelen van Spike concurreert het met... nou ja, vrijwel iedereen: Google, Slack, Microsoft.


Maar Ben-Aroya is vastbesloten. “Iemand moet het werk doen om deze reuzen uit te dagen”, legt hij uit. Spike wil zichzelf positioneren als “de derde kracht in de communicatie, na Google en Microsoft.”


Dat lijkt een hele opgave voor een bedrijf met dertig medewerkers in Herzliya dat slechts $30 miljoen heeft opgehaald, een niet onbelangrijk aantal, maar peanuts vergeleken met de marktkapitalisatie van miljarden dollars van zijn tegenhangers in Silicon Valley en Seattle.


Verrassend genoeg zegt Ben-Aroya dat hij gesprekken heeft gehad met leidinggevenden van een aantal van deze bedrijven. Hij beweert dat ze “genieten en bewonderen wat we bouwen. Ze waarderen ons vermogen om buiten de organisatie te communiceren en het feit dat uw bestaande e-mailadres wordt gebruikt. Ik zeg niet dat je Slack of Outlook weg moet gooien, maar er zijn veel bedrijven die moe zijn van deze communicatiechaos.”


E-mailadressen zijn nog steeds relevant

Ben-Aroya dankt zijn medeoprichter, Pilosof, voor het idee om e-mail en instant messaging te combineren. Vóór Spike werkte Pilosof twaalf jaar als plaatsvervangend CEO en CTO van Walla's e-mailservice.


Ironisch genoeg hebben de Covid-lockdowns ‘goed gewerkt’ voor Spike, geeft Ben-Aroya toe. “Toen mensen op afstand begonnen te werken, hadden ze betere tools nodig om in contact te komen met hun collega’s.”


En hoewel generatie Z en millennials de voorkeur geven aan communicatiekanalen via sociale media boven e-mails, heeft iedereen nog steeds een e-mailadres nodig om zich voor die diensten aan te melden en zelfs om uw e-commerce-winkelen veiliger te houden.


E-mail is nog steeds essentieel voor communicatie. Foto met dank aan Spike via ISRAEL21c


De aanhoudende populariteit van e-mail blijkt uit gegevens: het technologieonderzoeksbureau Radicati meldt dat meer dan de helft van de wereldbevolking, zo'n 4,2 miljard mensen, e-mail gebruikt en dat het aantal dagelijks verzonden berichten met 4% groeit vergeleken met het voorgaande jaar.


Dat belooft veel goeds voor de toekomst van Spike, de ‘e-mail plus alles-service’ die hoopt je volgende Gmail, Zoom en Slack te worden, allemaal gebundeld in één handig en goedkoper pakket.


Klaar om het te proberen? Klik op de website van het bedrijf.

91 weergaven0 opmerkingen
bottom of page