top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische hightech industrie floreert, maar nieuwe start-ups vallen weg


Infographic van de Israel Innovation Authority toont groei in IPO's, daling in nieuwe startups.


Een recordaantal Israëlische startups wordt unicorns van miljarden dollars of gaat naar de beurs. Dat is een van de vele positieve bevindingen in het 2021 Innovation Report dat vandaag door de Israel Innovation Authority (IIA) is vrijgegeven .


De Israëlische hightech ging het pandemiejaar 2020 in met een sterke positie: “Het heeft de schokgolven van de crisis doorstaan en floreerde in veel opzichten meer dan ooit, aldus ISRAEL21C.”


Hightech werknemers hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel van een economie die herstelt van de economische, sociale en gezondheidscrises van 2020, en hebben nieuwe bronnen van inkomsten gegenereerd om het begrotingstekort terug te dringen, aldus het rapport.

Het IIA ontdekte dat het totale bedrag aan kapitaal dat door Israëlische startups werd opgehaald binnen tien jaar verviervoudigde tot maar liefst $ 11,5 miljard in 2020 , terwijl het aantal investeringen van meer dan $ 100 miljoen in de afgelopen vijf jaar bijna zevenvoudig is toegenomen. Alleen al in het eerste kwartaal van 2021 waren er 20 investeringen van meer dan $ 100 miljoen.


"De waarde van de hightech-export groeit gestaag en bereikt bijna $ 50 miljard in 2020 - meer dan 40% van de totale export", stelt het rapport.


Infographic met dank aan Israel Innovation Authority Innovation


Aan de andere kant is het aantal nieuwe startups per jaar gedaald van 1.404 in 2014 tot ongeveer 520 in 2020, en worden er minder multinationale ontwikkelingscentra opgericht in Israël ( 46 in 2016 vergeleken tot vier in 2020), hoewel het personeelsbestand in deze multinationale centra is in hetzelfde tempo gegroeid als de rest van deze sector.


En hoewel de totale investeringen hoger zijn dan ooit, nemen de investeringen op startniveau af, evenals het aandeel van de overheidsfinanciering voor het IIA ter ondersteuning van civiel onderzoek en ontwikkeling.


Deze trends wijzen allemaal op het volwassen worden van de Israëlische hightechsector, met meer gevestigde bedrijven en minder buy-outs. Zelfs de gemiddelde leeftijd van hightech-werknemers is gestegen en staat op 40,1 vergeleken met de gemiddelde 39,6-leeftijd in de rest van de economie.


Uit het rapport kwam echter de bezorgdheid naar voren dat hoogtechnologische werknemers, die 10% van de Israëlische beroepsbevolking uitmaken, verantwoordelijk zijn voor een kwart van de inkomstenbelasting die door werknemers in Israël wordt betaald.


Deze infographic van de Israel Innovation Authority toont de verdeling van hightechbedrijven in verschillende sectoren.


Daarnaast wijzen zo'n 13.000 vacatures in de sector op een aanhoudend tekort aan ervaren werknemers, zo blijkt uit het recente Human Capital Report van IIA en Start-Up Nation Central. Tegelijkertijd neemt het aantal kandidaten op instapniveau toe boven de marktbehoeften.


"De recente wereldwijde economische en gezondheidscrises hebben vooral de uitdagingen benadrukt waarmee de hightechsector wordt geconfronteerd, evenals het ongeëvenaarde en ongekende belang van de bijdrage van de sector aan de Israëlische economie", aldus IIA-voorzitter Ami Applebaum.


"Bovenal hebben we ons verder gerealiseerd dat het nodig is om het wereldwijde succesniveau van Israëlische hightech te behouden om de algehele economische groei van het land te garanderen."

41 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page