top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IsraAID breekt grond om droogte in Kenia te bestrijden


Foto IsraAID/Lameck Ododo


IsraAID, de belangrijkste humanitaire hulporganisatie van Israël, brak zondag de grond met een nieuw boorgat in Kenia, terwijl de Hoorn van Afrika de ergste droogte in meer dan 40 jaar ervaart.


Het boorgat, dat ondergronds water opzuigt, heeft het potentieel om water te leveren aan meer dan 5.000 mensen die buiten het Kakuma vluchtelingenkamp in Turkana West, Kenia wonen. De boring zal naar verwachting ongeveer twee weken duren en is het hoogtepunt van een jaar werk, inclusief intensief hydrologisch onderzoek om nieuwe locaties te vinden waar toegang kan worden verkregen tot grondwater.


Het boorgat bevindt zich in Nakwagat, buiten het vluchtelingenkamp Kakuma, en zal naar verwachting 5.000 leden van de lokale gemeenschap ondersteunen. De locatie voor het boorgat werd gekozen na een uitgebreid hydraulisch onderzoek van het gebied, uitgevoerd in samenwerking met Geophysicists Without Borders. Na bijna een jaar plannen, testen en analyseren van de grondwatercondities werd deze locatie als de meest geschikte gekozen. De verwachting is dat het boren ongeveer twee weken zal duren, gevolgd door intensieve tests van de waterkwaliteit en de installatie van pompen en kranen op zonne-energie.


Foto IsraAID/Lameck Ododo


Als onderdeel van IsraAID's reactie op de droogte rehabiliteert de organisatie ook beschadigde boorgaten in de regio, waardoor er nog veel meer van water worden voorzien. IsraAID werkt nauw samen met alle lokale waterautoriteiten en traint gemeenschapswatercomités in de exploitatie en het onderhoud van nieuwe boorgaten.


Nu de Hoorn van Afrika voor de vijfde keer op rij een mislukt regenseizoen beleeft, leven veel gezinnen van slechts zeven liter water per week. Dit is ver onder de 15 liter per persoon per dag die de VN adviseert voor noodsituaties. Door de droogte lopen gemeenschappen een groot risico op ondervoeding en hongersnood. Het aantal door water overgedragen ziekten is enorm gestegen nu mensen zich wenden tot onveilige of vervuilde waterbronnen. Kinderen worden vaak van school gehouden op zoek naar water, en vrouwen en meisjes lopen een groter risico op gender gerelateerd geweld als ze lange afstanden afleggen om water te vinden.


Foto IsraAID/Lameck Ododo


IsraAID begon in 2013 te reageren op de vluchtelingencrisis in Kenia en bedient zowel de vluchtelingen- als de gastgemeenschappen in Turkana West County. Kakuma Refugee Camp en de nabijgelegen Kalobeyei Integrated Settlement bieden onderdak aan meer dan 230.000 vluchtelingen uit meer dan 10 landen, waaronder Zuid-Soedan, Burundi, Somalië, Ethiopië en meer. Naast het werk van IsraAID op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne in Kenia, werkt de organisatie ook aan geestelijke gezondheid en psychosociale bescherming, gezondheid en preventie van gendergerelateerd geweld.


De landendirecteur van IsraAID Kenia, Gayle Deighton, zei:


“We zijn ontzettend blij dat we de eerste stap kunnen zetten naar dit nieuwe boorgat, dat het potentieel heeft om zoveel mensen in Kakuma te ondersteunen. IsraAID werkt sinds 2013 in Kenia en dit project maakt deel uit van onze langetermijninzet om de veerkracht op te bouwen onder zowel de lokale gemeenschap als de vluchtelingengemeenschappen in Kakuma. We hebben de verwoestende gevolgen van deze droogte gezien, de ergste in meer dan veertig jaar, en hoe deze elk gebied van het leven hier heeft beïnvloed. We kijken ernaar uit om ervoor te zorgen dat gezinnen toegang hebben tot schoon, veilig water.”

64 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page