top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israel Aerospace Industries (IAI) gaat speciale missievliegtuigen leveren aan een Europees NATO land


De te ontwikkelen Special Mission Aircraft. Foto IAI


Israel Aerospace Industries (IAI) heeft een contract getekend ter waarde van meer dan $200 miljoen om Special Mission Aircrafts te leveren aan een land in Europa, dat een NAVO-lidstaat is.


Het Special Mission Aircraft zal worden ontwikkeld door IAI's Group en dochteronderneming ELTA Systems Ltd., de thuisbasis van de radar- en inlichtingentechnologie van Israël en wordt beschouwd als een wereldleider in het veld. De speciale missievliegtuigen van IAI zijn actief in Israël en in veel landen over de hele wereld en bieden een belangrijke strategische voorsprong.


IAI is een van de weinige bedrijven ter wereld die zulke unieke technologieën kan ontwikkelen. De doorbraak van het bedrijf op het gebied van speciale missievliegtuigen wordt mogelijk gemaakt door geminiaturiseerde sensortechnologieën naast het ontwikkelen van algoritmen en softwaretoepassingen op basis van kunstmatige intelligentie (AI & ML), op basis waarvan de zeer geavanceerde intelligentiesystemen worden geïntegreerd in zakenvliegtuigen. Voordien maakten de meeste speciale missievliegtuigen gebruik van grote vracht- of commerciële vliegtuigen.


Boaz Levy, IAI's President en CEO, zei: “IAI blijft keer op keer zijn baanbrekende capaciteiten bewijzen, die wereldwijd een grote vraag en wereldwijde waardering hebben. Dit contract, met in het midden geavanceerde speciale missievliegtuigen, is een ander bewijs van onze unieke technologieën die een cruciale strategische component zijn voor elk leger dat ze gebruikt."


Yoav Tourgeman, IAI VP en ELTA CEO, zei: “De speciale missievliegtuigen ontwikkeld door IAI-ELTA bieden onze klanten een aanzienlijk voordeel en vormen een strategische troef. We zijn verheugd om dit contract te winnen om een ​​NAVO-lidstaat te voorzien van onze geavanceerde technologieën. IAI-ELTA blijft grote doorbraken realiseren op het gebied van Special Mission Aircraft-mogelijkheden dankzij voortdurende investeringen in geavanceerde AESA-radartechnologie in combinatie met kunstmatige intelligentie (AI) algoritmen. Onze voortdurende toewijding om onze klanten geavanceerde technologieën te bieden, met geavanceerde detectie- en classificatiemogelijkheden, zal zelfs in de meest gecompliceerde missies succes mogelijk maken.”


IAI-ELTA biedt vier lijnen van Special-Mission Aircraft:


AEW&C (Airborne Early Warning & Control) Vliegtuigen die gebruikmaken van AESA-radar en IFF (Identification, Friend or Foe), SIGINT- en communicatiesystemen om een ​​lucht- en maritiem situatiebeeld te genereren en te verspreiden. Het bevat ook een Air Battle Management en Strike Aircraft Guidance System. Het CAEW-vliegtuig (Conformal Airborne Early Warning) van ELTA is uitgerust met een dual-band AESA-radar die een volledige compromisloze 36 0 ° azimutale dekking biedt en is een voorbeeld van een toonaangevend systeem in de klasse op basis van een zakenvliegtuig. IAI heeft samenwerkingsovereenkomsten gesloten met Embraer om aanvullende AEW&C vliegtuigvarianten te ontwikkelen en op de markt te brengen


AGS-vliegtuigen (Air to Ground Surveillance) die gebruikmaken van geavanceerde AESA SAR/GMTI-radar-, SIGINT- en EO/IR-sensoren en een Intelligence Management System om grote gebieden te bestrijken, waardoor realtime detectie, identificatie, tracking en distributie van oppervlaktedoelen vanaf afstand in alle weers- en zichtomstandigheden. Een toonaangevend product in deze categorie is het IAI-ELTA MARS2 Multi Mission Aircraft met een baanbrekende digitale AESA SAR/GMTI-radar en de nieuwste generatie SIGINT geïntegreerd met een geavanceerd Multi-INT-systeem, gedragen door een krachtige zakenjet.


MPA (Maritime Patrol Aircraft) uitgerust met hoogwaardige AESA-radar, SIGINT- en EO/IR-sensoren om een ​​actueel maritiem beeld te creëren tijdens zoek- en reddingsmissies, maritiem patrouilleren, omgevingsmonitoring, Anti Surface Warfare (ASuW) en Anti-Submarine Warfare (ASW) ter ondersteuning van marine- en kustwachtoperaties. De MPA's van IAI-ELTA zijn gebaseerd op zakenjets en turbopropplatforms met de IAI-ELTA-missiesystemen, waaronder de wereldleider in de strijd bewezen ELM-2022-radarfamilie, die in veel landen op alle continenten wordt gebruikt.

SIGINT-vliegtuigen (Signal Intelligence) bewaken het elektromagnetische spectrum om zenderarrays en communicatienetwerken te detecteren en nauwkeurig te lokaliseren, waardoor een complete elektromagnetische slagorde ontstaat over de hele grote arena van belang. IAI-ELTA heeft de meest geavanceerde SIGINT-vliegtuigen ontwikkeld en geleverd aan de IDF op zakenjetplatforms en heeft SIGINT-systemen in de lucht geleverd aan vele Special Mission Aircrafts over de hele wereld.


71 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page