top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische jongen wint goud op 'Special Needs Judo World Games'

Nir Abelson, midden, met de prijs en de Israëlische vlag op de internationale judowedstrijd in Nederland eerder deze maand.

Nir Abelson (12) uit Israël won eerder deze maand de eerste plaats bij een judo-evenement voor kinderen en tieners met speciale behoeften, waarmee hij een persoonlijke overwinning markeerde op een reis die begon toen hij nog maar vier jaar oud was.

Nir, die gediagnosticeerd was met het autistisch spectrum, leed onder de handen van pestkoppen die hem toen hij klein was vertelden dat ze judo leerden en hem vervolgens in elkaar sloegen. Zijn vader, Yair, vertelt ISRAEL21c dat Nir op zijn beurt besloot dat de beste manier om voor zichzelf te zorgen was om ook judo te leren en een nationaal en nu internationaal kampioen te worden.

Nir won zijn internationale goud op de Special Needs Judo World Games in Nederland, waar zo'n 400 atleten uit 11 landen deelnamen. Hij ging naar de mat in de categorie 12-15 en versloeg oudere deelnemers.

Zijn mede-Israëlische delegatieleden keerden ook met medailles naar huis terug: Shilo Omer won één gouden en twee bronzen medailles, terwijl Reem Freiberger en Or Hodeda allebei brons pakten.

"We willen Special Olympics bedanken, waarmee Nir naar de wedstrijd in Nederland vloog en die werd geleid door de Special Olympics-coach, die ook onze coach is, Avi Agar", zegt Yair Ableson. "We willen ook de sponsors bedanken die hebben gedoneerd en ons hebben geholpen om daar te komen."

Nir heeft al talloze medailles verzameld in Israël, waar hij meestal deelneemt aan reguliere wedstrijden. Zo pakte hij vorige maand goud bij de Israeli Judo Association Cup en vorig jaar eindigde hij op de tweede plaats bij het nationale kampioenschap.

Hij heeft nu zijn zinnen gezet op het nationale kampioenschap van dit jaar en op de Special Olympics World Games die in 2023 in Berlijn zullen plaatsvinden.