top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Itzhak Balti, 53: 'Anker' voor zijn drie kinderen, die hem verafgoodden. Op 7 oktober vermoord terwijl hij inwoners van Ofakim verdedigde tegen Hamas-terroristen

Itzhak Balit. Foto Facebook


Dit artikel is uit de Times of Israel serie Those We Have Lost.

Itzhak (Itzik) Balti, 53, uit Ofakim, werd op 7 oktober gedood toen hij zijn buurt verdedigde tegen Hamas-terroristen.


Toen Itzhak de terroristen Ofakim hoorde binnenkomen, pakte hij zijn persoonlijke vuurwapen en rende naar buiten om hen aan te vallen en vocht tot hij werd gedood.


Voordat hij werd vermoord, slaagde Itzhak erin veel mensen op straat te redden, van wie hij zei dat ze zichzelf moesten opsluiten in hun huizen en hun schuilkelders.


De eerste paar dagen na 7 oktober werd Itzhak vermist verklaard, maar op 11 oktober werd hij geïdentificeerd.


Itzhak was een van de negen broers en zussen en laat zijn dochters – de 25-jarige Enil en de 21-jarige Liam – en zijn tweejarige zoon Ari achter.


Itzhak was “een bijzondere vader die zijn tijd met zijn dochters, voor wie hij een anker was, nooit opgaf, zelfs toen ze volwassen waren”, schreef zijn ex-vrouw Michal op Facebook op de dag dat hij werd geïdentificeerd.


Itzhaks dochter Liam schreef op sociale media dat hij “alles wist, van wiskunde tot Engels tot wijdverspreide algemene kennis, tot vechtsporten en koken.”


‘Zelfs je wasgoed was het beste, en je wist zelfs hoe je moest naaien’, schreef ze. 'Er was geen vraag die ik je zou stellen waar je het antwoord niet op wist. En als je het niet wist maar het wel wilde, zorgde jij ervoor dat jij het beter dan wie dan ook wist.”


Ze voegde eraan toe dat hij er altijd voor haar was geweest, “zelfs toen mijn trots de overhand kreeg en ik het niet kon zien.”


Enil zei dat Itzhak's liefde voor zijn volk en zijn zionisme zijn levensmissie waren.

“Zijn missie was om altijd te trainen en klaar te zijn voor deze momenten”, zei ze.


Op Facebook schreef Enil dat haar vader een man was geweest voor wie “het welzijn van anderen belangrijker was dan hijzelf, een man die er zijn hele leven alles aan deed om zichzelf voor te bereiden zodat andere mensen niet gewond zouden raken, een man die zei hij gaf er de voorkeur aan dat de laatste kogel hem trof dan een ander gezin.


Otzma Yehudit-lid Almog Cohen, een goede vriend van Itzhak, vertelde de Israëlische omroep Kan dat hij een “glimlachende, bescheiden en liefdevolle man” was.


In een overlijdensbericht op de gemeentelijke website van Ofakim werd Itzhak beschreven als een man “begiftigd met grote moed die zowel in zijn militaire dienst als in zijn burgerleven tot uiting kwam.”


Hij werd ook omschreven als ‘eigenwijs, goed opgeleid en geliefd bij iedereen, vooral bij zijn familie’.

263 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page