top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Itzik Kozin, 72: kibboetsfiguur die alle roddels had. Vermoord door Hamas-terroristen in zijn huis in kibboets Be'eri op 7 oktober

Itzik Kozin. Foto via Times of Israel


Dit is een artikel uit de Times of Israel serie Those We Have Lost


Itzik Kozin, 72, werd in oktober door Hamas-terroristen vermoord in zijn huis in kibboets Be'eri

Hij laat zijn enige dochter achter, Ela Shani, 14. Hij werd op 12 oktober begraven in Rehovot.


Ela vertelde in een interview aan ABC News dat de autoriteiten haar hadden verteld dat haar vader was neergeschoten en vervolgens in brand was gestoken. “Ik houd met heel mijn hart vast aan de hoop dat hij stierf doordat hij werd neergeschoten. Zijn huis is niet verbrand. Ik weet dat hij uit zijn huis is gehaald nadat hij was neergeschoten, omdat ik het bloed heb gezien. Ik wil alleen maar hopen dat hij werd weggesleept toen hij niet meer leefde. Ik wil alleen maar hopen dat het snel was.”


Ze vertelde de nieuwslezer dat haar vader “een goede man was, en ik denk dat iedereen dat wist… Ik ben echt trots op wie hij was, omdat hij zijn dochter was, en ik hield van hem.”


Volgens een lofrede van de kibboets werd Itizk in Israël geboren een paar jaar nadat zijn ouders, beiden overlevenden van de Holocaust, met zijn oudere zus, Pnina, in de Joodse staat arriveerden. Zijn ouders spraken niet veel over hun oorlogservaringen, maar zijn vader verloor zijn hele gezin in de Holocaust, inclusief zijn eerste vrouw en zijn zoon.


Toen hij 8 was, stierf Itzik's moeder aan kanker. Op 16-jarige leeftijd arriveerde hij met een golf jeugdpioniers in kibboets Be'eri. Tientallen jaren lang werkte hij in de landbouw, voordat hij op 40-jarige leeftijd bij de beroemde Be'eri-drukpers ging werken, waar hij tot zijn pensionering bleef. Zijn zus, Pnina, stierf in 1997.


Zijn nichtje, Ganit Marinberg, deelde op Facebook een lofrede geschreven door haar vader, Rafi, de zwager van Itzik, aan de man “die ik al meer dan vijf decennia kende.”


Hij herinnerde zich dat hij hem voor het eerst ontmoette in de jaren zeventig, toen je ‘een jonge knappe soldaat was in het Nahal Parachute Battalion, lang, knap en met een mannelijke stem… je hield van het leven in de kibboets, en zodra je daartoe in staat was, verliet je het huis van je vader met een groep andere jongeren en koppelde je fortuin aan de kibboets waar je je tragische dood ontmoette.


“Mijn lieve zwager, ik zal niet langer de kans hebben om te mopperen over de zwager die de wereld anders zag dan ik en in een andere wereld leefde, ik zal niet kunnen genieten van de cholent die wordt geserveerd de cafetaria op Shabbat,” voegde hij eraan toe. "Ik zal die geweldige mensen die je hele leven je goede en loyale vrienden waren, niet tegenkomen."

Adi Zohar, de dochter van Haim Zohar , die ook in Be'eri werd gedood, merkte op dat voor de uitgebreide Zohar-clan “je meer was dan familie, je was altijd een deel van ons.”


“Samen met mijn vader… Jullie kwamen allebei aan in de kibboets zonder enige familie, en werden familie door keuze voor elkaar, en werden nooit gescheiden – zelfs niet bij de dood,” schreef Adi , op wat de 73e verjaardag van Itzik zou zijn geweest.


“Voor ons was je een vriend, een oom en soms, vooral de laatste jaren, een vader”, voegde ze eraan toe. ‘We kunnen met je over alles praten. Je kende iedereen en het was heel leuk om met je te roddelen. Je gooide er altijd een ouderwetse grap in, vertelde ons over een andere jeugdherinnering van ons, een ander verhaal over jou en papa uit de gloriedagen. Je was belangrijk voor ons en voor zoveel anderen en ik hoop dat je dat wist.

174 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


Ton van Hagen
Jun 05

💔🙏

Like

Herman Duizend
Herman Duizend
Jun 05

Baruch Davan HaEmet. Moge HaShem zijn dochter en overige familieleden tot troost zijn!😭

Like

ghettobass666
Jun 05

Rust in vrede en sterkte voor zijn dochter en familie

Like
bottom of page