top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Je krijgt op het einde geen baret, maar deze reis bereidt de strijders voor op de bevrijding

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Noya Ben Gigi.


Nog voordat ze hun wapens en uitrusting hebben uitgetrokken en hun riemen hebben doorgesneden, maken de soldaten nog een laatste reis van hun militaire dienst door. Het gaat er niet om dat ze aan het eind een baret of een speld krijgen, maar om een ​​die hen mentaal en praktisch voorbereidt op het leven als burger. We sloten ons aan bij de route en begrepen hoe we degenen die rechtstreeks uit vijandelijk gebied in Gaza terugkeerden, moesten voorbereiden op de dag na de bevrijding.


Een moment vóór de vrijlating, en een seconde voordat de riem wordt losgesneden, galmt bij elke soldaat in de IDF de vraag door zijn hoofd: hoe keer je terug naar de burgerwereld, na twee jaar en acht maanden in een militair kader te zijn geweest?


Juist voor dit belangrijke doel is de campagne ‘Terug naar de Toekomst’ in het leven geroepen. Als onderdeel hiervan arriveren gevechtsteams in een aantal civiele centra in Israël en ondergaan ze een volledige week van dienstverwerking, om zich voor te bereiden op het begin van hun burgerleven.

Foto IDF woordvoerder


Het begint met een samenvatting van de militaire ervaring, waarbij de inhoud van veerkracht en positieve psychologie worden gecombineerd, en gaat verder met het verwerven van kennis, vaardigheden en praktische hulpmiddelen voor burgerschap, waaronder het begrijpen van hun rechten en plichten als burgers, het kiezen van een studierichting en principes voor correct economisch gedrag en erkenning met cursussen zoals 'hightech warriors' en meer.


Na de oorlog hebben de vrijgelatenen complexe gebeurtenissen meegemaakt die een andere professionele aanpak vergen dan in het verleden het geval was. Juist voor dit doel hebben de presentatoren van het programma, uit de "Momentum"-gemeenschap, de inhoud aangepast aan de situatie, met als doel een zo nauwkeurig mogelijke begeleiding te creëren.

Foto IDF woordvoerder


‘Juist in deze tijden’, legt luitenant Lavi, commandant van het programma, uit, ‘is het belangrijk om de strijders mee te nemen op een reis naar het staatsburgerschap. Hier kunnen we, samen met de professionals, wijzen op mentale problemen naarmate ze zich ontwikkelen, de strijders en breng ze over naar de rehabilitatievleugel, zodat ze de behandeling kunnen voortzetten. De behandeling valt ook buiten het militaire kader.


Maar buiten het programma dat zich aanpast aan de periode, en vanuit het inzicht dat de groep vrouwelijke waarnemers een trauma heeft ervaren, werd er ook een speciale reis voor vrouwelijke soldaten georganiseerd. Daarin kunnen ze gebruik maken van professionele factoren en zelf verwerken wat ze hebben meegemaakt.


Sergeant Ma'oz, een jager van de parachutistenbrigade, werd op 7 oktober van de Hafshash gesprongen en betrad het complex waar in de Gazastrook werd gevochten. Toen de dag van zijn vrijlating aanbrak, merkte hij de datum niet eens op: "We zijn hier meteen vertrokken. We hebben nog niet gesproken over wat we hebben gezien, maar onderweg krijgen we de dekking die we nodig hebben."

Foto IDF woordvoerder


Hij vertelde dat een van de meest betekenisvolle momenten voor hem was tijdens een oefening met het hele team. "We zaten in een kring, de taak was om het leven dat je leeft in de tegenwoordige tijd te beschrijven, alleen dat naarmate de cirkel vordert, onze leeftijd toeneemt. Ik moest spreken alsof ik 31 jaar oud was. Voor het eerst begreep ik het wat mijn doelen waren voor de rest van mijn leven – na de oorlog en buiten het leger begon ik na te denken over een diploma, een gezin, de dromen die ik over tien jaar wil verwezenlijken.

Foto IDF woordvoerder


“Ik ben een man van woorden”, besluit sergeant Ma’oz, “praten is belangrijk, maar ik wist niet hoe diep de gesprekken met het personeel onder begeleiding van professionals en het gevoel dat er mensen zijn die om je geven . Het is moeilijk om los te komen in een tijd als deze waarin mijn vrienden blijven vechten, maar nu voel ik me er in ieder geval klaar voor."300 weergaven0 opmerkingen
bottom of page