top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Jerusalem Film Festival opent met biopic over Golda Meir


Frame van "Golda" met dank aan Jerusalem Film Festival via ISRAEL21c


Het Jerusalem Film Festival gaat op 13 juli voor de 40ste keer van start in de majestueuze Sultan's Pool in Jeruzalem, dit jaar openend met een biopic over niemand minder dan de voormalige Israëlische premier Golda Meir, meldt ISRAEL21c.


Het jaarlijkse evenement werd in 1984 opgericht door Lia Van Leer, de eerste directeur van de Jerusalem Cinematheque, waar het festival ook plaatsvindt, en is sindsdien uitgegroeid tot het hoogtepunt van de Israëlische filmindustrie.


Dit jaar loopt het festival tot en met 23 juli, en net als voorgaande jaren zullen er meer dan 200 veelgeprezen en nieuwe films uit tientallen landen te zien zijn.


Publiek bij Sultan's Pool, Jeruzalem Foto door Nir Shaanani/Jerusalem Film Festival via ISRAEL21c


Het festival zal ook panels bevatten met Israëlische en buitenlandse filmmakers, filmwedstrijden en een scala aan premières en feesten, zowel ter plaatse in de Jerusalem Cinematheque als in buurten en bioscopen in de stad.


De openingsfilm, Golda van Guy Nattiv, vertelt het verhaal van de enige vrouwelijke premier van Israël, Golda Meir, tijdens de Yom Kippoer-oorlog van 1973.


Meir wordt gespeeld door Helen Mirren, terwijl Liev Schreiber de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger uitbeeldt. De Israëlische acteurs Rami Heuberger en Lior Ashkenazi spelen respectievelijk minister van Defensie Moshe Dayan en IDF-stafchef David Elazar.


De film wordt op de openingsavond van het festival vertoond in het openluchtzwembad Sultan's aan de voet van de oude stad van Jeruzalem voor een groot publiek. Het festival zal naar verwachting zo'n 70.000 bezoekers trekken in de loop van 10 dagen.
97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page