top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Jonge hightechwerkers willen vandaag de dag een betere wereld maken


Jonge hightechwerkers. Screenshot YouTube


Hoewel de effecten van Covid-19 op de arbeidsmarkt uitgebreid zijn besproken, is de langetermijn impact op jongeren opmerkelijk, aangezien velen van hen hun levenskeuzes en -plannen hebben heroverwogen.


Toen de pandemie toesloeg, zat ik in de raad van jonge adviseurs van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, die werden uitgenodigd om hun perspectieven, inzichten en ideeën in te brengen om OESO-landen te helpen bij het ontwerpen van beter beleid voor jongeren.


Als onderdeel van de update van het OESO Youth Action Plan heeft ISRAEL21C onderzoek gedaan naar de perceptie van jongeren van de nieuwe arbeidsmarkt en de uitdagingen die deze voor hen stelt.


Aangezien meer dan een op de drie jongeren sinds het begin van de pandemie financiële moeilijkheden meldde, werd de eerste bevinding verwacht: de meeste jongeren gaven aan dat economische stabiliteit hun belangrijkste overweging was bij het betreden van de arbeidsmarkt.


Aan de andere kant was de tweede bevinding verrassender: meer dan 80 procent van de jongeren gaf aan de voorkeur te geven aan een carrière die een positieve invloed heeft op de samenleving.


We speculeerden dat de door een pandemie gedwongen onderbreking van de wedloop van het leven hen ertoe bracht hun keuzes te heroverwegen en prioriteit te geven aan degenen die tevredenheid, invloed en vervulling produceerden. Dit werd later ook weerspiegeld in " The Great Resignation ".


Economische zelfvoorziening

Kijkend naar deze bevindingen in de Israëlische context, realiseerden we ons dat de hightechindustrie een belangrijke rol speelt in beide doelen.


Het ligt voor de hand dat een hightechcarrière de meest directe manier is om economische zelfredzaamheid te bereiken. Het gemiddelde salaris in deze branche is drie keer hoger dan het nationale gemiddelde, en bedrijven bieden vaak extra voordelen, waaronder flexibele werkomgevingen en andere voordelen.


Meer dan dat, hightech biedt jonge mensen carrières in een vakgebied waar de vraag in de nabije toekomst zal blijven groeien (zelfs gezien de huidige recessie), met wereldwijd aantrekkelijke kansen.

Een rapport dat mijn collega's van het Start-Up Nation Policy Institute vorige maand publiceerden, toont de aantrekkingskracht van de Israëlische hightechindustrie, met een toename van 30.000 van het totale aantal hightechmedewerkers in 2021, velen van hen in niet-technische functies.


We kunnen de interesse in deze sector ook zien in het grote aantal jonge mensen dat ernaar streeft om te dienen in de technologische eenheden van de IDF, in het groeiende aantal STEM-afgestudeerden en in de hoge inschrijvingscijfers van privétrainingen en bootcamps .


Maar zoals eerder vermeld, zal dit soort compensatie alleen op lange termijn niet voldoende zijn voor velen van ons jongeren.


Een bijdrage leveren

Vooral in de post-Covid-wereld zoeken jongeren een werkplek die betekenis biedt, een positieve impact op de samenleving en een kans om een ​​bijdrage te leveren.


Het is precies hier dat het aanzienlijke potentieel van de Israëlische hightech-industrie wordt belichaamd.


Hoewel de hightechindustrie haar werknemers toegang biedt tot geavanceerde technologieën en een futuristische wereld, is er helaas een dramatische kloof tussen de manier waarop die capaciteiten worden opgenomen in het dagelijks leven in Israël.


Israëlische hightech kan en moet jonge mensen een nieuwe waardepropositie bieden - niet alleen mooie kantoren en hoge salarissen, maar ook een gevoel van doelgerichtheid: een kans om de wereld, en in het bijzonder Israël, tot een betere plek te maken.


Israëlische hightech moet niet alleen een economische motor zijn, maar ook een impactmotor. Het is door geavanceerde technologieën om de sociale uitdagingen van Israël aan te pakken dat mijn generatie het zionistische project kan voortzetten.


Terwijl Israëlische hightech geavanceerde capaciteiten naar de wereld exporteert, moeten we Israëlische technische vindingrijkheid gebruiken om de verschrikkelijke verkeersopstoppingen in Tel Aviv op te lossen, geavanceerde leersystemen in onze scholen te implementeren, ons volksgezondheidssysteem te upgraden en onze besluitvormers te ondersteunen met kwaliteitsgegevens.


Om binnenlandse uitdagingen aan te pakken, moet de Israëlische innovatie-industrie intersectorale krachten integreren en een nieuw verhaal ontwikkelen dat ook naar binnen kijkt, niet naar buiten.


Bij mijn generatie is de revolutie al begonnen, nu is het tijd voor de hightechindustrie om mee te doen.


Yam Atir is hoofd overheidsrelaties en openbaar beleid bij Start-Up Nation Policy Institute . Voorheen was ze adviseur van de OESO op het gebied van jeugdbeleid en werkte ze samen met ambassadeurs, praktijkmensen en beleidsmakers om langetermijnbeleid te formuleren voor het post-Covid-19-tijdperk. Voor die functie was ze lid van het team buitenlandse betrekkingen van voormalig premier Benjamin Netanyahu en van het uitvoerende team van voormalig president Shimon Peres. Forbes Magazine noemde Atir op de 2021 "30 Under 30"-lijst. Ze heeft een BA in politieke wetenschappen en communicatie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page