top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Joodse en Arabische oprichters van Desert Stars winnen vredesprijs


Desert Stars-medeoprichters Matan Yaffe, links, en Dr. Mohammed Alnabari. Foto door Eldad Rafaeli via ISRAEL21c


De Arabisch-Israëlische Mohammed Alnabari en de Joods-Israëlische Matan Yaffe ontvingen de IIE Victor J. Goldberg-prijs 2023 voor het vredeswerk van Desert Stars , de organisatie die zij mede hebben opgericht om een ​​nieuwe generatie stamoverschrijdend leiderschap naar de zuidelijke bedoeïenengemeenschap van Israël te brengen.


Ongeveer 250.000 Arabische bedoeïenen wonen in negen bedoeïenengemeenten en tientallen herders- en boerendorpen in de Negev-woestijn. Tribale rivaliteit beperkt hun interactie en samenwerking. Het geboortecijfer is hoog, net als de voortijdige schoolverlaters en de werkloosheidscijfers.


Desert Stars beheert een middelbare school, twee tussenjaarprogramma's, een jeugdbeweging en een alumniprogramma om deelnemers te helpen slagen in het hoger onderwijs en een loopbaan op te bouwen.


"Matan en Mohammed modelleren echt partnerschap en laten zien hoe twee leiders met zeer verschillende achtergronden een droom kunnen waarmaken door samen te werken in volledig vertrouwen en geloof in elkaar", zei Goldberg, een gepensioneerde IBM-manager en oud IIE-trustee die de prijs in 2005 in het leven heeft geroepen en toegekend.


“Hun programma's zijn gericht op het creëren van een netwerk van jonge leiders door missiegedreven jonge mensen in staat te stellen hun individuele en collectieve potentieel te realiseren, om armoede, hoge werkloosheidscijfers en rechteloosheid in de Negev-bedoeïenengemeenschap aan te pakken. Hun visie is om baanbrekend bedoeïenenleiderschap te creëren dat de Negev verenigt en de Israëlische samenleving versterkt.”


IIE reikt al 19 jaar jaarlijks de Victor J. Goldberg-prijs in Israël uit als erkenning voor uitstekend gezamenlijk vredesopbouwwerk door een moslim-Arabische persoon en een Joods-Israëlische persoon. Gekozen door een selectiecommissie van leiders uit het bedrijfsleven, de academische wereld, de non-profitsector en de overheid, delen de winnaars een prijs van $ 20.000.


Desert Stars bouwt nu Israëls eerste bedoeïenenjongerendorp, de Jusidman Campus voor bedoeïenenleiderschap. Dit internaat zal 'sterren' huisvesten die zij aan zij leven met personeel, klasgenoten en oudere studenten die dienen als mentoren en rolmodellen.


De baanbrekende start van april 2022 voor het toekomstige jeugddorp van Desert Stars. Volwassenen afgebeeld, v.l.n.r.: bestuurslid Igal Jusidman, Matan Yaffe, Mohammed Alnabari en bestuurslid generaal-majoor Nitzan Alon. Foto met dank aan Desert Stars via ISRAEL21c


"We zullen formeel en informeel onderwijs combineren om de natuurlijke talenten van onze sterren te koesteren, hun intellect en ondernemersgeest te koesteren en een gezonde cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling te bevorderen", aldus Yaffe en Alnabari in een schriftelijke verklaring. "Het dorp stelt ons in staat om een ​​transformerende ervaring voor onze sterren te creëren en veel meer veelbelovende studenten te bereiken, waardoor we een groot, actief en effectief netwerk van toekomstige bedoeïenenleiders verzekeren."


Goldberg merkte op: “In deze tijd van gewelddadige conflicten vinden we het belangrijker dan ooit om verhalen over succes aan de basis te delen, zodat ze anderen kunnen aanmoedigen en inspireren. De winnaars van dit jaar zijn een goed voorbeeld van de moedige individuen en groepen die samenwerken om het leven in hun gemeenschap en de regio te verbeteren. Hoewel er geen magische oplossing is, is een positieve kracht om mensen aan te moedigen om samen te leven en samen te werken aan wederzijdse doelen, om te leren vertrouwen en afhankelijk te zijn van elkaar voor hun algemeen welzijn.
109 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page