top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Joodse filantroop geeft 260 inwoners van Nahal Oz een vakantie in Wenen

Een aantal van de vakantiegangers in Wenen. Foto via Ynet


Leon Lefkowitz, een joodse filantroop uit Oostenrijk, vond dat hij iets moest doen voor de inwoners van de op 7 oktober ernstig getroffen kibboets Nahal Oz en ontving de afgelopen 6 weken in groepen in totaal 260 inwoners van deze en een gezin uit het nabijgelegen Zikim voor een vakantie in Wenen met hulp van zijn familie, schrijft Ynet.


"Mensen offeren hun leven op en als jood die in het buitenland woont, voelde ik dat het iets was waarmee ik kon helpen, door te proberen een deel van hun trauma te verlichten en hen hoop en licht te geven, en vooral iemand die naar hun verhalen kon luisteren," legde Lefkowitz uit.


Lefkowitz en zijn familie betaalden alle vluchten, accommodatie, maaltijden en attracties, zoals skiën in de buurt van Wenen en een bezoek aan een themapark en een dierentuin. Een derde van de bezoekers waren kinderen.


"Het was erg zwaar", vertelde Lefkowitz. “Kinderen vroegen me waar de beschermde kamer was, omdat ze niet geloofden dat we hier geen raketsirene-alarmen hadden. We ontmoetten mensen met vreselijke trauma’s. Mensen die er voor het eerst sinds de aanval in slaagden om ‘s nachts te slapen. Mensen konden lachen, praten en huilen ."


Tijdens het bezoek had Lefkowitz met zijn Israëlische gasten, een ontmoeting met de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen, minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg, EU-commissaris Karoline Edtstadler, parlementsvoorzitter Wolfgang Sobotka en de burgemeester van Wenen, Michael Ludwig.


De Israëli's hadden ook ontmoetingen met Oostenrijkse journalisten en deelden hun traumatische ervaringen, onder meer in een artikel gepubliceerd in de Oostenrijkse krant Die Presse.


EU-commissaris Karoline Edtstadler ontving hen in haar kantoor, en de Israëlische ambassadeur in Oostenrijk David Roet, die ook de bijeenkomst bijwoonde, zei: “Ik heb aan honderden bijeenkomsten deelgenomen, maar geen enkele was zo emotioneel als de ontmoeting tussen minister Edtstadler en de overlevenden van het Hamas. bloedbad van 7 oktober in Nahal Oz."


Beri Meirovich van Nahal Oz herinnerde zich haar ervaring in Wenen. "We vertegenwoordigden de kibboets en ons land en werden heel goed verzorgd. Het was een hele week van ontspanning en een hernieuwd gevoel van veiligheid. Dit zijn hele goede mensen die echt wilden helpen. We zijn van plan contact te houden met hen," zei ze.
303 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page