top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Joodse gemeenschappen over de wereld herdachten de slachtoffers van de massaslachting


Foto Yossi Zeliger / KKL JNF


Joodse gemeenschappen over de hele wereld kwamen persoonlijk en virtueel bijeen om 30 dagen sinds het gruwelijke bloedbad op 7 oktober de slachtoffers te herdenken tijdens een ceremonie die werd gehouden in het gebouw van de Nationale Instellingen in Jeruzalem en tegelijkertijd in tientallen Joodse gemeenschappen over de hele wereld.


De herdenkingsceremonie werd georganiseerd door de World Zionist Organization, Keren Kayemet LeIsrael-Joods Nationaal Fonds, Keren Hayesod en The Jewish Agency for Israel. De leiders van de instellingen brachten samen met de families van de slachtoffers hulde aan de Israëliërs die bij de aanval omkwamen. Het evenement werd live uitgezonden op verschillende sociale mediaplatforms.


Toen de ochtendgebeden van de Joodse feestdag Simchat Torah op de Shabbat van 7 oktober begonnen, werd Israël voor altijd veranderd. Hamas-terroristen hebben op een met bloed besmeurde dag het leven gekost aan 1.400 geliefde familieleden en dierbare vrienden.

Ter gelegenheid van 30 dagen sinds het wrede bloedbad en het begin van de Zwaarden van de IJzeren Oorlog, organiseerden de World Zionist Organization, KKL-JNF, Keren Hayesod en The Jewish Agency for Israel een ceremonie ter nagedachtenis aan de slachtoffers, waarin werd opgeroepen tot de vrijlating van de gijzelaars.


Het evenement werd live uitgezonden via sociale-mediaplatforms in Israël en over de hele wereld, waarbij Joodse gemeenschappen virtueel aanwezig waren vanaf tientallen locaties over de hele wereld. Op het hoogtepunt van het evenement staken alle deelnemers in Israël en de rest van de wereld tegelijkertijd kaarsen aan ter nagedachtenis aan de vermoorden en degenen die in de strijd omkwamen.


Doron Libstein, die op tragische wijze zijn broer Ofir Libstein z'l, het hoofd van de regionale raad van Shaar Hanegev, verloor, sprak tijdens de gebeurtenis. Ofir werd gedood terwijl hij samen met zijn zoon, Nitzan Libstein z'l, de burgers van Kfar Aza verdedigde.


Een muzikale groep Olim (immigranten) uit Ethiopië, woonachtig in het Ibim Absorption Center van The Jewish Agency in de buurt van Sderot, trad op tijdens de ceremonie. De gemeenschap in Ibim werd, samen met alle inwoners van het grensgebied met Gaza, op 7 oktober belegerd. De kindermuziekgroep uit het absorptiecentrum koos ervoor om de nagedachtenis van Ofir Libstein z”l te eren en noemde zichzelf Lev Ofir.


De leiders van de Nationale Instellingen spraken tijdens de gebeurtenis ter ere van de slachtoffers – degenen die zijn vermoord tijdens de aanval en degenen die zijn omgekomen in de strijd – en hebben samen met vertegenwoordigers van de nabestaanden kransen gelegd.


Voorzitter van de Wereld Zionistische Organisatie, Yaakov Hagoel, legde een krans samen met zijn twee neven, wier vader Asaf Shlesinger z'l op 7 oktober werd vermoord tijdens het gruwelijke bloedbad terwijl hij in dienst was als hospik.


Voorzitter van het Joods Agentschap, generaal-majoor (Res.) Doron Almog, legde een krans bij de ouders van Gili Adar z'l, een afgezant van een zomerkamp van het Joods Agentschap, die tot haar dood alleenstaande immigrantensoldaten trainde in het Garin Tzabar-programma van het Joods Agentschap Gili werd op 24-jarige leeftijd vermoord op het Nova-muziekfestival in Re'im.


Voorzitter van KKL-JNF, Ifat Ovadia Luski, legde een krans samen met de moeder van Eden Nimny z"l, commandant van de "Sky Riders"-eenheid van het IDF Artillery Corps, die dapper stierf tijdens gevechten bij de buitenpost van Nahal Oz. hen was vice-voorzitter van het directoraat van KKL-JNF, Robert Tibayev, een inwoner van Ofakim die de nacht van horror op 7 oktober overleefde en samen met personeel van de zoek- en reddingsorganisatie Zaka deelnam aan het verwijderen van de lichamen van zijn vrienden van het toneel.


Keren Hayesod-voorzitter Sam Grundwerg legde een krans met een Shaliach van Keren Hayesod, de grootvader van wijlen Omri Belkin z”l, een luitenant-kolonel (res.), die diende in de LOTAR-eenheid voor terrorismebestrijding en op 25-jarige leeftijd sneuvelde in de hevige gevechten in kibboets Be'eri.


Ze legden de krans samen met de broer van wijlen sergeant Nathanel Young z”l, een eenzame soldaat uit Engeland, die diende in het 13e bataljon van de Golani Brigade en op 20-jarige leeftijd sneuvelde in de veldslagen ter verdediging van de gemeenschappen in de buurt van Gaza.

158 weergaven0 opmerkingen
bottom of page