top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Juridisch adviseur van de Knesset heeft bedenkingen tegen wetswijzigingenItamar Ben Gvir. Screenshot Knesset tv


De juridisch adviseur van de Knesset heeft zijn bedenkingen tegen wetswijzigingen die de komende regering Netanyahu wil doorvoeren en noemt dat een wijziging van de grondwet, wat niet zomaar mogelijk is.


Zo liet een juridisch adviseur van de Knesset woensdag doorschemeren dat hij zich niet op zijn gemak voelt bij het wetsvoorstel dat wordt ingediend door de aanstaande coalitie die een lid van de extreemrechtse religieus-zionistische partij zal toestaan ​​een ondergeschikte ministeriële rol te vervullen binnen het ministerie van Defensie, belast met verschillende beleidsterreinen in de Westoever.


Het door Gur Blai ingediende juridische advies verwierp de controversiële wetgeving niet ronduit, maar leek aan te bevelen deze te wijzigen om te voorkomen dat het door het Hooggerechtshof zou worden geschrapt wegens schending van een van de basiswetten van het land, meldt The Times of Israel.


Blai schreef dat de wetgevers ervoor moeten zorgen dat de minister van Defensie de enige minister blijft die verantwoordelijk is voor de IDF en dat de stafchef van het leger rechtstreeks aan hen rapporteert.


De juridisch adviseur leek de aanbeveling te doen in het licht van het voornemen van de nieuwe coalitie om de leider van het religieus zionisme, Smotrich, ook te belasten met de controle over twee organen van het ministerie van Defensie – het burgerlijk bestuur en de coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden – die verantwoordelijk zijn voor civiele zaken op de Westelijke Jordaanoever, ook al vallen ze momenteel ook onder de bevoegdheid van het Centrale Commando van de IDF.


Voor wat betreft het wetsvoorstel van de inkomende coalitie om de wet te wijzigen over wie in aanmerking komt om als minister te dienen, vindt hij dat het een "persoonlijk aspect" heeft en een inhoudelijke wijziging van de huidige wet zou vormen, in plaats van louter een verduidelijking.


Het wetsvoorstel is een poging om de weg vrij te maken voor Shas-leider Aryeh Deri om tot minister te worden benoemd, ondanks zijn voorwaardelijke straf voor een recente veroordeling voor belastingfraude – een eis van Deri om zich aan te sluiten bij de toekomstige nieuwe coalitie onder leiding van Benjamin Netanyahu.


Het wetsvoorstel zou de wet wijzigen om te specificeren dat alleen vrijheidsstraffen een ministeriële benoeming uitsluiten.


De juridisch adviseur van de speciale commissie, Gur Blai, vertelde het reviewpanel dat het wetsvoorstel “een grondwetswijziging is die probeert een grondwettelijke limiet te verlagen met betrekking tot de norm die vereist is voor de morele zuiverheid van sommige van de ‘spelers’ in het politieke systeem, en het is niet voorgesteld om in de toekomst toe te passen, maar onmiddellijk. "


Blai zei dat het wetsvoorstel "daarom een ​​belangrijk 'persoonlijk' aspect heeft dat het voor de commissie moeilijk maakt om 'achter een sluier van onwetendheid' te discussiëren, en natuurlijk zal de discussie worden beïnvloed door de identiteit van de partijen waarop het amendement van invloed is."


Het valt echter te bezien of de inkomende regering Netanyahu zich iets van deze adviezen zal aantrekken.
71 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page