top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kabinet keurt voorstel voor hervormingen in bouw-en bedrijfsleven goed


Premier Naftalie Bennett. Foto GPO


Het Israëlische kabinet heeft zondag een aantal hervormingen goedgekeurd die zijn gericht op het versoepelen en verkorten van bureaucratische processen in de plannings- en bouwsector voor utiliteitsbouw.


Premier Naftali Bennett en minister van Economie en Industrie Orna Barbivai zeiden in een gezamenlijke aankondiging dat de stap "de Israëlische industrie zal versterken" en bedrijfseigenaren en ondernemers in staat zal stellen hun activiteiten sneller van de grond te krijgen.


De hoofdlijnen van het plan zijn:

  • De bouwtijd van een fabriek in Israël wordt verkort tot twee jaar in plaats van de huidige vier tot vijf jaar.

  • Het eerste licentie- en vergunningencentrum in zijn soort in Israël zal worden opgericht en de tijd die nodig is voor het afgeven van vergunningen met 50% verkorten.

  • In het kader van zijn activiteit zal het centrum belemmeringen opsporen en aanpakken.

  • De termijn voor het afgeven van een bouwvergunning wordt verkort van twee jaar naar drie maanden (voor 30% van de aanvragen).

  • Bijzondere nadruk zal worden gelegd op milieu- en veiligheidsaspecten.

Het besluit is het resultaat van het werk van het interministeriële comité onder leiding van het ministerie van Economie en Industrie en het kabinet van de premier, samen met de planningsadministratie en andere professionele elementen.


In de huidige situatie duurt het bouwen van een fabriek in Israël vier tot vijf jaar vanwege een ingewikkeld proces waarbij verschillende vergunningen van tientallen overheidsinstanties en lokale autoriteiten betrokken zijn, naast het lokaliseren van beschikbare grond voor de industrie. In het kader van de werkzaamheden van het comité werden de moeilijkheden geanalyseerd waarmee ondernemers worden geconfronteerd bij het bouwen of upgraden van fabrieken: het lokaliseren en toewijzen van grond, wettelijke planning en het verkrijgen van bouwvergunningen.


Het besluit omvat een pilot in het kader waarvan het eerste licentie- en vergunningencentrum in zijn soort in het noorden van Israël zal worden opgericht. De activiteit van het centrum zal naar verwachting de tijd die nodig is voor het verlenen van bouwvergunningen voor nieuwe en bestaande fabrieken met 50% verminderen.


Het centrum zal aangewezen personeel in dienst hebben dat speciaal voor de inspanning zal worden toegewezen en dat vertegenwoordigers zal omvatten van het Ministerie van Milieubescherming, de Fire and Rescue Authority en het IDF Home Front Command in samenwerking met de lokale comités namens de Federatie van Lokale Autoriteiten.


Dit is een uniek model dat alle elementen van de overheid en de gemeente combineert om samen te werken en samen te werken op een manier die de ondernemer centraal stelt en hem maximale tijd en moeite bespaart ten opzichte van de verschillende elementen, onnodige kosten reduceert, geeft zekerheid en verkort doorlooptijden. Dit unieke model zal ook belemmeringen in het proces voor het verlenen van bouwvergunningen voor de industrie identificeren en oplossingen aanbevelen voor de relevante elementen.


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page